Новият крал на Саудитска Арабия няма да променя политиката на страната

Салман призова за единство между мюсюлманските и арабските държави
23 яну 2015 13:42, Елка Василева
6
Новият крал на Саудитска Арабия няма да променя политиката на страната
Крал Салман. Снимка: Reuters

Новият крал на Саудитска Арабия Салман обеща да не променя политиката на близкоизточната монархия в първото си послание към своите поданици, предадоха световните агенции.

С Божията сила ще останем на правия път, по който нашата страна е вървяла от създаването си от крал Абдул Азиз и по който вървеше през годините на управлението на неговите синове, заяви той.

Новият монарх призова за единство между мюсюлманските и арабските държави и обеща да служи на страната си и да я пази от всякакви злини.

Салман е брат на покойния крал Абдула. Престолонаследник вече е техният полубрат принц Мукрин.

Новият крал обяви днес, че бъдещ престолонаследник пък става принц Мохамед ибн Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който е досегашен вътрешен министър на Саудитска Арабия. Така нареченият бъдещ престолонаследник поема управление на страната, в случай, че кралят или престолонаследникът не са в състояние да изпълняват задълженията си, отбелязва Франс прес.

Саудитският вътрешен министър е смятан за водеща фигура в кралството в борбата срещу Ал Кайда. Терористичната мрежа се опита да го убие през 2009 г.

Крал Салман назначи един от синовете си, Мохамед ибн Салман Ал Сауд, на свое място за министър на отбраната. Досега той оглавяваше кабинета на баща си.

Останалите министри запазват постовете си, в това число тези на петрола, на финансите и на външните работи.

Първият крал на Саудитска Арабия е Абдул Азиз, който създава страната през 1932 г. За да затвърди властта на династията си, Ал Сауд сключва бракове с дъщери на местни племенни шефове и така се сдобива с десетки синове. Кралското семейство днес наброява 25 000 членове, от които 200 принцове имат политическо влияние, припомня Франс прес.

След кончината на Абдул Азиз през 1953 г. начело на Саудитска Арабия идва синът му Сауд, когото той е определил за престолонаследник. Новият монарх обаче е обвинен в лошо управление и корупция и е свален от власт през 1964 г. от Съвет на емирите, обединяващ основните членове на кралската фамилия.

Неговият полубрат Фейсал го заменя на престола. Фейсал е архитект на политиката на модернизиране на монархията, но е убит през март 1975 г. от един от племенниците си, смятан за душевно неуравновесен.

Полубратът на Фейсал Халед става монарх и властва до смъртта си през 1982 г. Тогава на престола се възкачва Фахд, а през 2005 г. след кончината му на престола идва неговият брат Абдула, който е с две години по-малък от Фахд.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
До 666 преди 9 години
Прочети биографичния роман "Една арабска принцеса разказва", а също и продължението му - "Дъщерите на принцеса Султана".Ще видиш колко е "демократична" тази страна.
3
1
 
4
 
! Отговори
666 преди 9 години
Саудитска Арабия - една отявлена демокрация от Близкия Изток. И поради тази причина - естествен съюзник на американчетата.
2
1
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
Всички камилари са еднакви
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на нефта подскочи след новината за смъртта на краля.