Брюксел зове Москва да оттегли подкрепата си за сепаратистите

Нуждаем се от незабавно спиране на сблъсъците, посочи Федерика Могерини
Обновена: 24 яну 2015 19:38 | 24 яну 2015 19:35, Красимир Ангелов
80
Брюксел зове Москва да оттегли подкрепата си за сепаратистите
Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Европейският съюз (ЕС) призова Русия да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна след решението им да започнат голяма офанзива срещу силите на Киев, предаде АFP.

"Ескалацията на боевете води до много цивилни жертви. Призоваваме Русия да поеме пълната си отговорност", заявява в декларация върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя настоява за незабавно спиране на въоръжените сблъсъци, за изтегляне на тежките оръжия и зачитане на споразумението от Минск, подписани през септември 2014 г.

Ръководителят на европейската дипломация осъжда също лошото отношение към пленените украински войници, нарушаващо международните конвенции. Този път Федерика Могерини не споменава за нови европейски санкции срещу Русия, пише БТА.

Вчера проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха намерението си да започнат офанзива в цялата област и отхвърлиха възможността за примирие с украинските власти.

Същия ден канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи Русия и ЕС да започнат преговори за възможностите за сътрудничество в сферата на търговията и създаването на зона за свободна търговия. В замяна обаче Берлин очаква “всеобхватно решение” на конфликта в Украйна.

Още икономически и политически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
38
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Тези вече съвсем изперкаха!!!!Когато укропитеците обстрелват и избиват мирното население на Донецк и Луганск, срамежливо гледат встрани и тихо злорадстват.Когато опълчението набие канчетата на укропитеците и премине в настъпление... о, ужас!!! започват да пищят, като ощипана мома, която хем я сърби, хем я боли."Що така бе Ленче!?" ))))
9
1
 
20
 
! Отговори
край преди 9 години
Дано Путин не мисли така анонимно като теб. Русия и Германия и Франция имат нужда едни от други. България само би спечелила ако Русия стане член на ЕС. Съответно би сесъсзадал и европейски одбранителен съюз различен от НАТО.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според жител на Мариупол, цитиран от ТАСС, снарядите са дошли откъм страната на село Старий Крим, което се намира на около 12 км северозападно от града и е под контрола на украинските военни.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До крайРусия да влезе в ЕС е все едно ти да си вкараш колата в джоба на панталона за през нощта.Велика Русия да влезе в прогнилия и смърдящ *** съюз -)
6
0
 
40
 
! Отговори
непукист преди 9 години
В зова на Могерини би личало някаква загриженост за цивилните жертви,ако беше отправен преди прекъсването на примирието .Сега изглежда по-скоро като зов за спасяване на Потрошенко и е малко закъснял.
5
1
 
30
 
! Отговори
край преди 9 години
Няма по естествено нещо от Русия в ЕС но това е кошмара на САЩ и комплеса на Германия че така ще се засили значението на славянския елемент в съюза.
4
1
 
31
 
! Отговори
край преди 9 години
Кой ми сложи минус Кой. Коя е европейската нация -Турция или Русия са бели европейци христяни с принос към европейската култура. Как може Турция да влиза в ЕС а за Русия това да еизключено.
3
0
 
26
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
Какъв вид подкрепа от Русия? Къде са факти , снимки, документи, сателитни записи? Къде ???? Покажи - или нека да спре лай на вятъра!
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москва зове Брюксел да оттегли подкрепата си за киевските главорези.
1
2
 
39
 
! Отговори
край преди 9 години
Германия дължи на Русия съществуването си и сега може да върне част от дълга си като Меркел помоли Путин Русия да влезе в ЕС. Край на конфликта - Рестарт на ЕС. Съюз със хора и ресурси и технологии който може да доминира света.