Светът осъди новите кръвопролития в Украйна

Москва блокира декларация на ООН срещу сепаратистите
Обновена: 25 яну 2015 11:02 | 25 яну 2015 07:41,
575
 Светът осъди новите кръвопролития в Украйна
Снимка: Reuters

Светът осъди новите кръвопролития, които отнеха десетки животи в Украйна. Гражданите на украинската столица Киев отдадоха почит към паметта на загиналите в резултат на стрелбата по Мариупол, предаде Интерфакс. В събота вечерта хората се събраха да оставят цветя и свещи на площад „Независимост”. Те изписаха със свещи думата „Мариупол”.

Още по темата
Около 30 души загинаха при вчерашния ракетен обстрел срещу жилищен район на украинския град Мариупол. Сред жертвите има две деца - момиче на 15 години и момче на около 5 годишна възраст. Ранените при обстрела са 93-ма души, сред които осем деца.

75 от тях остават на лечение в болниците на града.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди стрелбата по Мариупол. Той обвини опълченците в нарушаване на Минския протокол, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус”

„ Аз по най-решителен начин осъждам днешния обстрел на Мариуол, жертви на който станаха най-малко 20 граждани, а над 100 души бяха ранени. Бунтовниците проявиха открито неуважение към Минските протокол и меморандум и не проявиха никакво желание да се стремят към политическо разрешаване на конфликта”, заяви Шулц. Той призова Русия да използва влиянието си, за да прекрати дейността на „тези войнствени сили”.

Появиха се и информации, че президентът на Украйна Петро Порошенко е постигнал споразумение за преговори в „женевски формат” с участието на САЩ, Евросъюза, Украйна и Русия.  "Целият свят е потресен от ужасната трагедия в Мариупол. Терористичната атака отнесе десетки украински животи, ранени са над 100 невинни, сред които и деца. Злото ще бъде наказано”, каза президентът. 

Междувременно стана ясно, че Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН срещу новите кръвопролития в Украйна. Руската страна не се е съгласила в документа да има текст, който критикува изявленията на проруски сепаратисти. Това предаде предаде Ройтерс, като се позова на дипломати, съобщи БТА.

Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъжда "ракетната  атака срещу Мариупол” както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват единодушно одобрение.

Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още по темата: ООНрусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма изкуствена Украйна, Русия е асимилирала украинците и насилствено е присвоила територията им . А в Украйна украинската армия не избива руснаци!!!! Така че няма никакъв повод за руските терористи!
18
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашисти са само руските терористи,които воюват с редовна държавна Украинска армия на украинска територия.
17
21
 
2
 
! Отговори
imrete rusnaci преди 9 години
umrete ruski 6pioniiiiii vsi4ki v sibiq da qdete led maika vi mrasna,plateni ruski 6pioni,znaete li 4e e nakazueme tova,da ste ruski 6pioni a?bg predateli
16
31
 
2
 
! Отговори
До киро бригадиро 20 преди 9 години
Хапчетата не забравяй с по-силни анти-психотици хаха. И прибирай паричките от Атака, не си убедителен,за какво ти дават и пари изобщо, пари на вятър.Правиш анти-реклама така на руските терористи.
15
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прибирай си паричките на мнение и не се опитвай да се правиш на неутрален. За всеки мислещ е ясно,че си *** от Атака най-вероятно. Няма опълченци,а има проруски терористи,които се бият срещу редовна армия на чужда държава на нейната територия.
14
5
 
21
 
! Отговори
на майкати путката преди 9 години
18 ще видим *** продажен ти и такива като теб ще има бесило ще ви избесим по улиците на софия заедно с *** от парламента! *** продажен *** ти и тоя номер 17 *** платени РУсия ще смаже запада;)
13
19
 
0
 
! Отговори
До киро бригадиро преди 9 години
Леле как ме уплаши, лекувай се по-добре при по-добър психиатър. Хаха
12
31
 
3
 
! Отговори
До Лебовски преди 9 години
Мариупол се държи от Украйна! Така че е по-логично точно терористите от ННР да са обстрелвали.
11
36
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Абе руски ***,ами ако Турция реши с войски да "помага" на турците в Кърджали или Търговище, ти пак ли ще ги защитиш.Айде мисли малко преди да си пишеш опорните точки.Толкова лесно не можеш да си прокарваш пропагандата.
10
3
 
38
 
! Отговори
Лебовски преди 9 години
След като сепаратистите държат Мариупол, не е ли по-логично украинците да са ги обстрелвали? Трябва да се погледнат и двете гледни точки, не само "западната". Примери: изстъпленията на Десен Сектор в Одеса и Донбас
9
4
 
44
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Конфликта е логическа последица от Майдана!Като нямат глави на раменете си украинците,това се получава.
8
40
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Червените *** , начело с ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ още не са си измили задницате, ама са заседнали рано рано и лющят всевъзможни простотии.
7
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като видя мнение на руския *** "Да живее Русия" направо му слагам минус без да му чета пропагандата.
6
7
 
6
 
! Отговори
se преди 9 години
Русия е сигурно в правото си! Но загиват невинни хора в този конфликт! А края е далече! Ясно е че Украинските политици са пълни шматки и дръзват да се бият с армия превъзхождаща ги по всичко! Та заради тези политици млади мъже се мобилизират и умират заради някаква кауза! Стига заблуди защото хиените от ЕС иСАЩ това чакат! Ще разграбят Украйна а с Русия ще се гаврят! Порошенко и Путин са слаби политици и се нареждат до Буш, Обама, Меркел! Който е допуснал война е срам за 21 век!
5
37
 
3
 
! Отговори
до РБ преди 9 години
Само ти и *** разбирате май. нещастнико долен
4
9
 
43
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Защо пък Русия да не е права?Свега нищо не разбира от този конфликт!
3
7
 
49
 
! Отговори
Променя се светът преди 9 години
Странджа, Ислямска държава трябва да ошамари такъв като тебе. Империята на злото се оказаха Щатите. Може да не ти е кеф, ама започнаха да ги напускат вече много държави. Русия бе само първата. Вече плащане не в долари са: Русия, Китай, Индия, Иран, Аржентина, Уругвай. Бавно се минава на златота, изоставя се долара. Германия, Холандия си вземат златото от Щатите. Змията умира, затова така жестоко съска, затова подкрепя Украинския фашизъм. За капак Ислямистите награбиха Европа.
2
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Манипулативно заглавие. Не са съгласни с вменяването на вина на опълченците. След ката киевските власти не се спряха пред свалянето на самолет с 300 души, от тяхна страна са възможни всякакви провокации. Фашисти, какво да очакваш от тях. Според тях и хората в Одеса сами се били запалили и убили. Едно време и Хитлер "доказа", че поляците го били нападнали. Нищо нов.
1
29
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ислямска държава и империята на злото трябва да се ошамарят... - така за назидание...