Светът осъди новите кръвопролития в Украйна

Москва блокира декларация на ООН срещу сепаратистите
Обновена: 25 яну 2015 11:02 | 25 яну 2015 07:41,
575
 Светът осъди новите кръвопролития в Украйна
Снимка: Reuters

Светът осъди новите кръвопролития, които отнеха десетки животи в Украйна. Гражданите на украинската столица Киев отдадоха почит към паметта на загиналите в резултат на стрелбата по Мариупол, предаде Интерфакс. В събота вечерта хората се събраха да оставят цветя и свещи на площад „Независимост”. Те изписаха със свещи думата „Мариупол”.

Още по темата
Около 30 души загинаха при вчерашния ракетен обстрел срещу жилищен район на украинския град Мариупол. Сред жертвите има две деца - момиче на 15 години и момче на около 5 годишна възраст. Ранените при обстрела са 93-ма души, сред които осем деца.

75 от тях остават на лечение в болниците на града.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди стрелбата по Мариупол. Той обвини опълченците в нарушаване на Минския протокол, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус”

„ Аз по най-решителен начин осъждам днешния обстрел на Мариуол, жертви на който станаха най-малко 20 граждани, а над 100 души бяха ранени. Бунтовниците проявиха открито неуважение към Минските протокол и меморандум и не проявиха никакво желание да се стремят към политическо разрешаване на конфликта”, заяви Шулц. Той призова Русия да използва влиянието си, за да прекрати дейността на „тези войнствени сили”.

Появиха се и информации, че президентът на Украйна Петро Порошенко е постигнал споразумение за преговори в „женевски формат” с участието на САЩ, Евросъюза, Украйна и Русия.  "Целият свят е потресен от ужасната трагедия в Мариупол. Терористичната атака отнесе десетки украински животи, ранени са над 100 невинни, сред които и деца. Злото ще бъде наказано”, каза президентът. 

Междувременно стана ясно, че Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН срещу новите кръвопролития в Украйна. Руската страна не се е съгласила в документа да има текст, който критикува изявленията на проруски сепаратисти. Това предаде предаде Ройтерс, като се позова на дипломати, съобщи БТА.

Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъжда "ракетната  атака срещу Мариупол” както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват единодушно одобрение.

Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още по темата: ООНРусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
2
 
! Отговори
sider преди 9 години
кервана си върви ,кучетата си лаят...
338
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hahahahhaa vijte 152 ! abe atakisti-predateli. q vijte Kiro kakvo dobro momche izleze.
337
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
451 kakvi bazi ima USa v Ukraina? i kolko ruski voinici ima tam?
336
2
 
3
 
! Отговори
Kiro преди 9 години
Kolegi,az sum edin ot vas ot platenite ot Ataka(s ruski pari) komentatori.Iskam da kaja,che spiram da pisha protiv USA i EU nezavisimo,che parata e dobra.ne si struva da prodavam rodinata si na ruskita oligarsi i vi suvetvam da me posledvata.Da jivee svobodna Bulgariq!
335
6
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До АТАКИСТХигиенисте на султана, по каква логика русия води 2 войни срещо Чечения и не ги пусна, а Украйна трябва да се свие в ъгъла и да не убива сепаратисти?Твоята партия в България крепи в управлението една етническа партия!Как така националисти подкрепят друга страна, пък била тя и Русия?нали уж националистите обичат само своята родина?Да живее България!
334
2
 
4
 
! Отговори
ТТТ до439 преди 9 години
е лошо да потече към Европа шистоф газ , НО е лошо да се взема бизнес на една държава с нечестни средства под предлог демокрация,Евро Съюз или арабска пролет! За Русия газа за Европа е Жизнено Важен, и САЩ не постъпват честно спрямо Русия и нейната икономика!Затова войната в Украйна е в кърпа вързана! Жалко е за нас възможно е да го хапнеме
333
3
 
9
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
*** народ, слаба държава!Гурбет, ти от щатите ли се обаждаш, не следиш ли събитията, началото на конфликта, разстрела на Майдана, въоръжаването на бандерките, фашистките погроми, наемната армия на Коломойски, саморазправата с несъгласните???
332
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До */*Истината е, че ако не са били англичаните и американците в Африка, Хитлер е щял да нае***е Сталин още през 41-ва.
331
4
 
12
 
! Отговори
до 437 гурбетчия преди 9 години
Светът трябва да осъди САЩ за подпалване на тази война и на всички войни посвета до днес. Ок,
330
0
 
4
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Сега прочетох коментара за Лавров. Дедите и бабите му са от Кавказ. Ерде Йерушалайм, ерде Кавказ? Ти да не си от дружинката на Дмитриевич Сатанишев? Хващай Брюксел, тук приключихте курса!
329
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТТТЛошо ли е вместо руския газ да потече украински?
328
4
 
7
 
! Отговори
ТТТ преди 9 години
Вие си чешате езиците, но нещата в Украйна отиват на виетнамската война до два,три месеца .А възможно е и Европа да бъде въвлечена във война! Та, каде ше се крием,не знам!Но не само Русия е виновна, САЩ предизвикват кризата за да отдеят Украйна ,и в районите на домбас да потече шистоф газ, и по същите тръби да потече шистоф газ за Европа!
327
1
 
4
 
! Отговори
*/* преди 9 години
До АнонименКакъв прочит на историята.Да не си го гледал от "Дискавъри".Там има такава война, в която 1944 американците откриват втори фронт и прегазват всичко по пътя си.Само ,че това не е истината пич.Истината е "малко" по-различна.
326
1
 
7
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
*** е този дето ви плаща за глупостите дето ги пишете срещу хората, които ни освободиха от ислямисткото робство. ***, щото тези ваши тези няма да пуснат корен в душите български. А тая сатанинска омраза ще ви погуби вас самите, пфу!
325
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напред братя славяни до пълното ликвидиране на фашистката седерастия
324
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин настъпа мотиката. аз в историята не знам русия да е имала толкова *** политика. трябва да си много *** за да вкараш войска в украйна , да окупираш и да променяш граници в Европа. дори Лукашенко му се смее и каза че по скоро Москва е татарска от колкото крим руски.руснаци са дошли в крим едва през 1941, нквд и военни. избиват и изселват местните хора в това число и 5-6 български села. за тях имаше филм по бтв
323
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги, когато руснаците са се опитвали да превземат Европа, са яли бой.И по времето на Наполеон са били натикани в нокдаун.И по времето на Хитлер са яли бой.Целта на Сталин е била да си измие ботушите на Ламанша, а в крайна сметка са дали 20 млн. жертви.
322
2
 
5
 
! Отговори
до 427 славянин преди 9 години
Прав сте колега но *** индивиди от седерастията не могат да го приемат.
321
1
 
5
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Та нали ако Путин и Медведев бяха хазари, то от Русия по- добра за запада и щатите нямаше да има. До сега да са я опоскали до кост, както по времето на Березовски/ Елцин бе вечно пиян, водеха го като някоя панаирджийска мечка!
320
3
 
10
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Бягат фашагите като антилопи!