Светът осъди новите кръвопролития в Украйна

Москва блокира декларация на ООН срещу сепаратистите
Обновена: 25 яну 2015 11:02 | 25 яну 2015 07:41,
575
 Светът осъди новите кръвопролития в Украйна
Снимка: Reuters

Светът осъди новите кръвопролития, които отнеха десетки животи в Украйна. Гражданите на украинската столица Киев отдадоха почит към паметта на загиналите в резултат на стрелбата по Мариупол, предаде Интерфакс. В събота вечерта хората се събраха да оставят цветя и свещи на площад „Независимост”. Те изписаха със свещи думата „Мариупол”.

Още по темата
Около 30 души загинаха при вчерашния ракетен обстрел срещу жилищен район на украинския град Мариупол. Сред жертвите има две деца - момиче на 15 години и момче на около 5 годишна възраст. Ранените при обстрела са 93-ма души, сред които осем деца.

75 от тях остават на лечение в болниците на града.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди стрелбата по Мариупол. Той обвини опълченците в нарушаване на Минския протокол, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус”

„ Аз по най-решителен начин осъждам днешния обстрел на Мариуол, жертви на който станаха най-малко 20 граждани, а над 100 души бяха ранени. Бунтовниците проявиха открито неуважение към Минските протокол и меморандум и не проявиха никакво желание да се стремят към политическо разрешаване на конфликта”, заяви Шулц. Той призова Русия да използва влиянието си, за да прекрати дейността на „тези войнствени сили”.

Появиха се и информации, че президентът на Украйна Петро Порошенко е постигнал споразумение за преговори в „женевски формат” с участието на САЩ, Евросъюза, Украйна и Русия.  "Целият свят е потресен от ужасната трагедия в Мариупол. Терористичната атака отнесе десетки украински животи, ранени са над 100 невинни, сред които и деца. Злото ще бъде наказано”, каза президентът. 

Междувременно стана ясно, че Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН срещу новите кръвопролития в Украйна. Руската страна не се е съгласила в документа да има текст, който критикува изявленията на проруски сепаратисти. Това предаде предаде Ройтерс, като се позова на дипломати, съобщи БТА.

Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъжда "ракетната  атака срещу Мариупол” както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват единодушно одобрение.

Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още по темата: ООНРусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
4
 
! Отговори
hahaha преди 9 години
Do 397Психо, я си пий хапчетата че както си го подкарал ще си отидеш млад от тая дрога.
298
2
 
10
 
! Отговори
млад но прозорлив преди 9 години
Среди 14 години в управляващите в САЩ са избили маса хора, като са си търсели повод да влязат в Авганистан, сега украйнските фашисти по американски сценарии и съответно помощ избиват собственото си население, за да усигурят конфорт на някои американски компании. ***!
297
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато се разбра, че руснаците в Украйна пак побеждават укрите, целия "демократичен свят" и де що има институции - СС на ООН, ООН, ОССЕ , папата, Магарини и т.н беше впрегнат да иска спиране на огъня. Мински споразумения! Този път Путин си изигра картите добре - прати писмо, черно на бяло, с предложение Киев да не започва нова война. Дано сага му издържат нервите и не спра опълчението.
296
7
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Анонимен В Оддесса никога не е имало АТО бе пиле путинуидно !
295
7
 
3
 
! Отговори
Пути беснее преди 9 години
Тука вече няма братче извъртане , както при другите случаи досега. На *** ще му бъде начукано здраво. Доказателствата са неоспорими-има видео, свидетели половин град, вече е хванат "наводчика ", дава показания. И Захарченко се издъни, трябваше да си оттегля думите за атаката на Мариупол. Нищо не могат да скалъпят, шаш и паника.
294
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Одеса героите на т.н. АТО ги погребват като хирургически ***.
293
9
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До славянинЗаглавие в руски вестник:"Агресивно стоящия на место Мариопул,нападна мирно движещата се към него колона от заблудили се руски войници"
292
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече се научих да чета новините на ОСБЕ, Холандия, Брюксел , кИевСвален бойнг - поразен от множество предмети с еднакъв калибър иголяма кинетична сила - холандци. Разстрелян автобус под Волноваха - изстрелите дошли от ...североизток. Тролейбус в Донецк - не знаемГорловка била обстрелвана. Загино хора от бомбардивровки в Донецк, Луганск, ... Абе КОЙ стреля, бе? Мариопул - много е лесно да се види накъде са останките от ракетите. Ако са на изток ?КОЙ! КОЙ има полза от това?
291
2
 
11
 
! Отговори
H2O преди 9 години
Ако бяха виновни за обстрелване на Мариупол т.нар. "бунтовници", украйнските военни, САШ, ЕС и т.н., щяха да представят доказателства. Тъй като са само пропагандни приказки, а и ВЕРОЯТНО провокация на самите украйнски военни или наемници, воюващи на страната на някой от олигарсите на Порошенко, такива доказателства няма. САЩ винаги съветват за такива провокации, а и те самите го правят...примери БОЛ!
290
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aнглоговорящи наемници в Мариуполyoutube/watch?x-yt-ts=1421914688&v=9yFoANrZCqI&x-yt-cl=84503534
289
6
 
3
 
! Отговори
у преди 9 години
До Bg-------"-Бьлгарите нямаме нищо общо с вашите трепания"ААА !----имате много общо,ако не успеем да спрем дрогораните и въшлясали путински орди-със сигурност ще доъдат и при вас-1944 доъдоха и ви завряха в калта на комунизма за 200 години напред!--Така че молете се да ги спрем !
288
1
 
12
 
! Отговори
до псевдо украинеца преди 9 години
Кой знае от коя българска глуха провинция си и раздуваш лакърдии.Да те питам само, дали светът се възмути когато укропите убиха преди 2 дни 20 души на една спирка в Донецк? И каква е разликата между руснаците и украинците. Не е ли в това, че едните живеят на О-крайна. И стига сте раздували западните простоти,, никой не ви взима на сериозно.
287
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори в САЩ по време на Виетнамската война имаше протести даже цяла Революция на цветята.Украинците явно са по-зли и незумни от българите щом не спират да се избиват един друг с удоволствие.Не мога да не съжалявам толкова объркана нация.
286
1
 
8
 
! Отговори
hahah преди 9 години
Украта е прикритието на Одисейчо1, пише от психиатрията.
285
1
 
16
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Осъждам насилието и войната!Смъртта на цивилни жени,деца и старци е непростима без значение кой е изтрелял ракетите!Но.... Световната конспирация против Русия е факт!ООН,ОССЕ и другите подобни са марионетки.Смешни са и без никакъв морал.А между другото офанзивата на опълченците ми напомня нещо.... Щом не искаш мира на ти секира!!!
284
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До УКРАИНЕЦ 377Не съм сигурен какъв си, след като и на котките налагаш националност
283
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинский генерал встал на колени перед экс послом США. - това го има в Ютуба. Украинец, след такова видео по-добре руснак стани, щото това е бати позора.
282
1
 
8
 
! Отговори
Bg преди 9 години
Do 377,Украинец,ходи и трепи които искаш, кьдето искаш по каквато си причина искаш. Хвали се с постиженията си на Украинските сайтове и до там. Бьлгарите нямаме нищо общо с вашите трепания или каквото и да било. Разбираш ли???
281
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Укросрани больше нет,Нажралась рошен конфет,А пиндосьi к ним пришлиУкродаунов зажгли...Крематорий привезли,Зльiх укропчиков сожгли,Мамки ждут напрасно домаГоворят им: "УбеглИ"
280
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съобщение от КАТ:По почина на украинските си колеги ще следим автомобилистите вместо с радари с Тополь'и.