Светът осъди новите кръвопролития в Украйна

Москва блокира декларация на ООН срещу сепаратистите
Обновена: 25 яну 2015 11:02 | 25 яну 2015 07:41,
575
 Светът осъди новите кръвопролития в Украйна
Снимка: Reuters

Светът осъди новите кръвопролития, които отнеха десетки животи в Украйна. Гражданите на украинската столица Киев отдадоха почит към паметта на загиналите в резултат на стрелбата по Мариупол, предаде Интерфакс. В събота вечерта хората се събраха да оставят цветя и свещи на площад „Независимост”. Те изписаха със свещи думата „Мариупол”.

Още по темата
Около 30 души загинаха при вчерашния ракетен обстрел срещу жилищен район на украинския град Мариупол. Сред жертвите има две деца - момиче на 15 години и момче на около 5 годишна възраст. Ранените при обстрела са 93-ма души, сред които осем деца.

75 от тях остават на лечение в болниците на града.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди стрелбата по Мариупол. Той обвини опълченците в нарушаване на Минския протокол, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус”

„ Аз по най-решителен начин осъждам днешния обстрел на Мариуол, жертви на който станаха най-малко 20 граждани, а над 100 души бяха ранени. Бунтовниците проявиха открито неуважение към Минските протокол и меморандум и не проявиха никакво желание да се стремят към политическо разрешаване на конфликта”, заяви Шулц. Той призова Русия да използва влиянието си, за да прекрати дейността на „тези войнствени сили”.

Появиха се и информации, че президентът на Украйна Петро Порошенко е постигнал споразумение за преговори в „женевски формат” с участието на САЩ, Евросъюза, Украйна и Русия.  "Целият свят е потресен от ужасната трагедия в Мариупол. Терористичната атака отнесе десетки украински животи, ранени са над 100 невинни, сред които и деца. Злото ще бъде наказано”, каза президентът. 

Междувременно стана ясно, че Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН срещу новите кръвопролития в Украйна. Руската страна не се е съгласила в документа да има текст, който критикува изявленията на проруски сепаратисти. Това предаде предаде Ройтерс, като се позова на дипломати, съобщи БТА.

Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъжда "ракетната  атака срещу Мариупол” както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват единодушно одобрение.

Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още по темата: оонРусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
10
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До СледваУважаеми граждани на РусияДържавната погранична служба на Украина ви уведомява,че във връзка с липсата на места в моргите и недостатъчен капацитет на хладилниците ,пътуванията на руски граждани във суверенната територия на Украина е Временно Ограничено !
278
16
 
2
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До СледваМайка ми е рускиня,баща ми е украинец.При жена ми Татяна ситуацията е същата.това никога не е било проблем.ние даже никога и не сме си задавали такъв въпрос-руснак ли си ти или украинец?Каква е разликата?Но сега аз искам да кажа че аз съм украинец,моята жена е украинка,моите деца са украинци,аз искам даже моите британски съседи да са украинци.И даже ако аз бях чист руснак,то днес също щях да стана украинец заедно с мойте котки даже.Виктор Суворов
277
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koi linkove davat po-verna info.kajete molia
276
2
 
9
 
! Отговори
До 368 преди 9 години
Укроп, на тебе ти казахме, разкарай се и *** да се биеш срещу "агресорите"! И кои са те, май бебенцата и петгодишните дечица? Те ли толкова ви стреснаха. А това че признаваш че половината говорят на руски, не е вярно, ВСИЧКИ говорят на руски, защото са РУСНАЦИ. А укропския език говорят бабките от село. И то в Галиция. А Новоросия оставяйте и се пръждосвайте! Искахте еуропата, заминавайте. Те в Париж, Берлин, Виена, ви чакат на папуци!
275
1
 
4
 
! Отговори
ММ преди 9 години
Да си организират сами ядрен взрив в Киев с уж опълченска ракета.Боже, колко ментално болни хора пишат тук.
274
2
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До СледваНа всички *** ще направя малка дупчицаИ няма никога да допълзят до теб !
273
5
 
2
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Анонимен На мойта малка дъщеря(От незнаен украински снайперист)Ноща е лунна,звездна,яснаВ оптиката си виждам-пълзи москалМалка поправка заради вятъра и досвиданияКъм къщи ще заминеш ти във цинк облеченБай-бай !Лежим в окопа -някъде около ДебалцевоНие тук сме много-аз сам не съмВиж рибке моя-вълна от пламък-Врагът ни цели с огнемет УраганЦвета на огъня вълшебен е-като дъга !Осветява стройната бреза отсрещаA oт клоните висят парчета от москал !Ти не се чуди че моята винтовочка е старичкаБие точно тя всеки път !На всички *** ще направя малка
272
5
 
1
 
! Отговори
MM преди 9 години
Всъщност коментарите по-долу са напълно прави. Руският език не е бил забраняван в Украйна.
271
1
 
8
 
! Отговори
Следва преди 9 години
Тия пратиха Боинга над Новорусия и си го свалиха, колко му е сега да инсценират ядрен взрив в Киев причинен от опълченска ракета.
270
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заловеният стрелец от град Мариупол е работил до последно в ГАИ,разбирай КАТ,'Бах ги и катаджиите украински дето могат да насочват ракети Град!Та на този к*рец майка му живее в града,който е обстрелвал.Украинците определено са луди!
269
10
 
2
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До АнонименТе не са ги погнали щот са руски звезди,а защото рзпространяват гиобелсово -путиноидна-антиукраинска пропаганда.Наште доблестни воини от АТО например половината говорят руски и това не прече да трепем агресора.
268
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинец, а когато погнаха канал ИНТЕР за това, че на НГ е показал "руски звезди" от рода на Кобзон или и това не е вярно?
267
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През последните 2 седмици, в Горловка и Дойнецк са загинали над 250 души от обстрелите на оркаинската армия. Самия факт че не обръщат внимание на това, показва античовешката мизантропна същност на запада.
266
3
 
12
 
! Отговори
До 362 преди 9 години
Мръсен укроп, разкарай се оттука! Чемодан, вокзал, АТО! Там се прави на герой и умничай, бандеровец нещастен! Как ви търпи още земята! Но нищо, той и Хитлер се поразхожда малко, но края му е предупреждение за такива като вас! *** хохли!Без род и родина, без език. Взели руски и полски думи, добавили три знака и се кичат. Преди 23 години и държава нямахте! ***! Крадци и мошенници!
265
2
 
9
 
! Отговори
Скорпиона преди 9 години
Руснаците да почват и Киев, че на всички дотегнаха тези нагли фарисейски лъжи на хунтата...
264
2
 
12
 
! Отговори
До 358 преди 9 години
Я се разкарай бе лъжльо! Пари плащат само тия оттатък голямата локва! А свободна България е имало само по време на царете ни. Оттогава я управляват само продажни ***. А колкото до руснаците бяхме по това време най-добре в промишлеността, производството, селското стопанство и всичко друго. Произвеждахме и изнасяхме, изнасяхме... Сега изнасяме само ...хора. Срам за България! Сега остава да ни вкарат във война с Русия и край с нас! А колкото до мене, мразя краварите безплатно.
263
9
 
5
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До мислещТЪПУНГЕР,РУСКИЯ ЕЗИК НИКОГА НЕ Е ЗАБРАНЯВАН В УКРАИНА-БЕШЕ НЕПРИЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПАРТИЯ КОЯТО ДАЖЕ НЕ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА !
262
1
 
9
 
! Отговори
До 351 преди 9 години
А ти краварчетата от нато за хора ли ги смяташ? Те за виновни за толкова войти, преврати и жертви на мирно население, че просто ми е чудно как Господ още не пуска Втория потоп! Това вече не се издържа! Руснаците да не се чудят, ами леко-полеко да ги почват. Няма нужда от атомни бомби, това не ся кръвожадните янки! Има начини и вече е крайно време!
261
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 354:не само в Либия,това е специалитет на CIA.Интересно е ,че номерът винаги минава пред западната общественост.Защо да не минава като хорицата са инвестирали в ценни книжа на своите корпорации и за тях е важно акциите им да печелят.Имаше един филм за френска компания в дълечния изток прокарваща газопровод по пътя ,на който бяха избити цели села.Имаше репортаж с френски акционери-не им пукаше.
260
13
 
3
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До АнонименЛУДИЯТ ПСИХОПАТ Е ДЖУДЖЕ,ОБИЧА ДА СЕ РАЗХОЖДА ИЗ КРЕМЪЛ-ИНИЦИАЛИ-В.В.П