Светът осъди новите кръвопролития в Украйна

Москва блокира декларация на ООН срещу сепаратистите
Обновена: 25 яну 2015 11:02 | 25 яну 2015 07:41,
575
 Светът осъди новите кръвопролития в Украйна
Снимка: Reuters

Светът осъди новите кръвопролития, които отнеха десетки животи в Украйна. Гражданите на украинската столица Киев отдадоха почит към паметта на загиналите в резултат на стрелбата по Мариупол, предаде Интерфакс. В събота вечерта хората се събраха да оставят цветя и свещи на площад „Независимост”. Те изписаха със свещи думата „Мариупол”.

Още по темата
Около 30 души загинаха при вчерашния ракетен обстрел срещу жилищен район на украинския град Мариупол. Сред жертвите има две деца - момиче на 15 години и момче на около 5 годишна възраст. Ранените при обстрела са 93-ма души, сред които осем деца.

75 от тях остават на лечение в болниците на града.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди стрелбата по Мариупол. Той обвини опълченците в нарушаване на Минския протокол, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус”

„ Аз по най-решителен начин осъждам днешния обстрел на Мариуол, жертви на който станаха най-малко 20 граждани, а над 100 души бяха ранени. Бунтовниците проявиха открито неуважение към Минските протокол и меморандум и не проявиха никакво желание да се стремят към политическо разрешаване на конфликта”, заяви Шулц. Той призова Русия да използва влиянието си, за да прекрати дейността на „тези войнствени сили”.

Появиха се и информации, че президентът на Украйна Петро Порошенко е постигнал споразумение за преговори в „женевски формат” с участието на САЩ, Евросъюза, Украйна и Русия.  "Целият свят е потресен от ужасната трагедия в Мариупол. Терористичната атака отнесе десетки украински животи, ранени са над 100 невинни, сред които и деца. Злото ще бъде наказано”, каза президентът. 

Междувременно стана ясно, че Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН срещу новите кръвопролития в Украйна. Руската страна не се е съгласила в документа да има текст, който критикува изявленията на проруски сепаратисти. Това предаде предаде Ройтерс, като се позова на дипломати, съобщи БТА.

Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъжда "ракетната  атака срещу Мариупол” както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват единодушно одобрение.

Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още по темата: ООНРусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сато че ли аз нямам очи и уши,като че ли не съм гледала видеото за Одеса и не видях как проруските сепаратисти започнаха първи стрелба иззад гърбовете на полицаите.Дядя *** живее още в 18 век и още не знае ,че има на тоя свят Интернет,но той дори и малката пропускателна способност за информация на платените телевизии игнорира!Когато стане някъде някое събитие,аз следя първите коментари,по възможност на очевидци,които впоследствие след като се нареди на платените медии от политиците,се изопачава
358
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на кой още не е ясна играта на дяда *** и кгбт-то стоящо зад него.Хем струпваш на границата 50-хилядна армия,хем се правиш на ощипан ,че не ти въоръжаваш сепаратистите на 5 км от границата, не ти сваляш самолети и т.н.Самолетите сами си падат както преди 3 години самолетът на всички полски генерали.Само извънземните имат пръст тука.А защо във Ффранция терористите стреляха с калашници?Имах случайна среща с един проруски сепаратист,който много убедено ме облъчваше колко прави са те и Путин,
357
13
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До тайгата--------АБСОЛЮТНО ПРАВА Е ООН-ДОКАТО САМОЗАБРАВИЛИЯ СЕ ДИКТАТОР ПУТИН НЕ БЪДЕ СМАЧКАН,СВЕТА НЯМА ДА ВИДИ МИР !!!
356
1
 
4
 
! Отговори
п преди 9 години
Дали е имало индиански бежанци ? Какви бежанци бе ! Обществото на господари ,слуги и роби /сиреч капитализма/ докарва и приема евтина работна ръка - за да държи в "шах" несъгласните и недоволните собствени народи ...и после Марат бил виновен !
355
1
 
0
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Удивително - всеки със своята истина: 442 -кави американци и англичани в Африка през 1941 година - нека дйде поне "Пърл хърбърт"!!!На какво основание днес пише ,че Путин се държи с подигравка и презрение към "запада" ??? Но , аз смятам ,че нацистите са абсолютно прави! На какво основание арабите и *** ще се плодат безислено ,ще се сбиат помежду си ислад това ще искан части от нашата държава -като бежаннци1 Бежанци от какво ...от създадената от дедите им държава ...собствената им
354
12
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
С удоволствие чета червеното про-путлерово квичене! Нещастните *** си дават кураж: САЩ са фалирали; САЩ вечер сънуват руки и китайски подводници; треперят от военните им саталити. Забелязва се, че вече включват и Китай в общия "рот-фронт", добре знаят, че Раша отдавна не е велика сила и удобно забравят, че търговския обмен между Китай и САЩ е най големия и успешен в света. Ако някой трябва да се страхува от Китай то това е Раша! Той вече "усвоява" териториите зад Кавказ!
353
4
 
7
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Мрак--462;Руснаците какъв го търсеха вАФГАНИСТАН. Износ на комунизъм ли беше.Дадоха 15 000 жертви а българските са 73.Какво правеха нашите там ?САЩ за повече време дадоха 2 200.Или 7 пъти по--малко.
352
5
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
"Междувременно стана ясно, че Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН срещу новите кръвопролития в Украйна. Руската страна не се е съгласила в документа да има текст, който критикува изявленията на проруски сепаратисти." По всичко личи, че *** няма нищо общо с агресията в Украйна и че за всичко са виновни САЩ...
351
0
 
2
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До до 444--456;Простотията ходи по хората. Като не знаеш не драскай глупости. Ставаш СМЕШЕН.
350
11
 
5
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До КОЙ?--450;АГРЕСОР е РУСИЯ . 1994 и 1997 г САЩ,РУСИЯ ,АНГЛИЯ и ФРАНЦИЯ подписаха споразумение с Украйна с което и гарантират териториалната цялост и независимост,затова че се е отказала от ядрено оръжие, И да си неутрален някой трябва да ти гарантира неутралитета,Русия наруши споразумението а САЩ си изпълняват поетите задължения.
349
5
 
10
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Човеко, Русия не е сама. Другите държави на изток много добре разбират щатската ягресивна политика на неоколониялизъм и знаят добре, че ако Русия падне днес, те ще паднат утре! Китай ще подкрепи Русия, това е достатъчно от Нато да не остане и помен! Кръстоносците на Златния телец ще бъдат посечени!
348
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските джихадисти ще изгубят войната!
347
1
 
0
 
! Отговори
грешка преди 9 години
В Иран!
346
5
 
11
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Янките са тотално банкрутирали. Те се нуждаят от война за да нулират космическите си дългове. Пробваха в Сирия, но Русия им попречи, пробваха в Ирак, Русия пак ги спря. Накрая чрез Украйна нападнаха Русия. Видяха, че и тук не става и сега мъдруват кво ще правят. Обирайте си крушите и си идете в щатите, а нощно време сънувайте руските и китайските подводници и бойните им космически сателити!
345
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светът доста избирателно осъжда кръвопролитията в Украйна. В продължение на месеци имаше масирани атаки на украинската армия, като сред жервтите имаше доста деца и цивилни, но светът нещо "забрави" да ги осъжда. Когато обаче някой пусна слуха, че сепаратистите са нападнали, светът веднага излиза от временната си амнезия.
344
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия украинци сами си го търсят, не можеш да забиваш нож в гърба на Путин щото американците искали бази там ко майната си търсят по другите държави въобще тия кравари.
343
1
 
3
 
! Отговори
Kiro-455 преди 9 години
to4no Ataka se koaliraha s turcite,koito sa v bolshenstvoto si agenti na DS(bivshite suvetski strukturi).a ako nqmashe tolkova proruski predateli,mnogo bulgari nqmashe da izbqgat nazapad i v BG shteshe da e mnogo po-dobre.ot zor vzemah nqkakvi kinti da pisha protiv USA i EU,no spiram da se prodavam.Da jivee Bulgariq!
342
5
 
9
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Янките са агресорите, Русия само се защитава!
341
1
 
2
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Палячовци, пфу!
340
3
 
9
 
! Отговори
до 444 преди 9 години
Кой изпрати "частната" американска армия за да обучи и да помогне за започване на въоръжен конфликт между украйнско и украйнско рускоговорещо населения?. Още при бунтовете на майдана са участвали агенти на цру и инструктори, затова щатите са истинските подпалвачи на тази война.