Мариупол - повратна точка в украинския конфликт

Руски печат: Западът престава да вярва на Москва
Обновена: 26 яну 2015 14:10 | 26 яну 2015 09:33, Елка Василева
237
Мариупол - повратна точка в украинския конфликт
Снимка: Reuters

Трагедията в Мариупол може да стане повратна точка в развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна. Това е общо мнение на централните медии в Русия, отбелязва Би Би Си.

Печатът коментира офанзивата на проруските отцепници в Украйна срещу югоизточния пристанищен град Мариупол, където при артилерийски обстрел в събота загинаха най-малко 30 цивилни, а 100 бяха ранени. Двете страни в украинския конфликт се обвиниха взаимно за атаката.

Специалната мониторингова мисия на ОССЕ преброи 19 ракетни удара срещу Мариупол, пише "Московский комсомолец". По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди, долетели (. . .) от запад", където са разположени сили на Киев.

Още по темата

"Примирието в Донбас се отлага за неопределено време", коментира изданието. Призивите към Русия да спре подкрепата си за сепаратистите продължават, но Западът престава да вярва на Москва. В очите на световната общност Русия може да се нареди сред основните спонсори на тероризма, предупреждава "Ведомости" в редакционен коментар.

Реакцията срещу обстрела на Мариупол излиза извън рамките на дежурните призиви - ОССЕ дълго време не забелязваше присъствието на руски военни и техника в Югоизточна Украйна, но сега бързо установи, че обстрелът е воден от територия под контрола на сепаратистите. ЕС е убеден, че Русия ги подкрепя, значи е отговорна за ескалацията на насилието в Донбас, посочва вестникът.

Според източник на "Комерсант" в структурите на ЕС, Брюксел реагира рязко, защото след напредъка, постигнат на преговорите между външните министри от "нормандската четворка", е разчитал ситуацията в Донбас да се стабилизира. "Сега обаче ЕС подозира, че Москва води двойна игра: от една страна, прави стъпки към дипломатическо уреждане на кризата, но междувременно не се отказва да подкрепя сепаратистите, а те подкопават усилията на преговарящите", казва събеседникът на изданието.

Доскоро ЕС допускаше част от антируските санкции дори да бъдат свалени през март. Но след Мариупол вече не става и дума за смекчаване на санкционния режим. Напротив, чуват се искания за нови санкции срещу Русия, изтъква "Комерсант" и цитира изявление на президента на САЩ Барак Обама, "заплашил вчера Русия с по-строги санкции".

Според източници на всекидневника, близки до Държавния департамент на САЩ, възможно е например федерацията да бъде изключена от системата за международни разплащания СУИФТ. "Това ще е твърде болезнено за Русия", коментира негов събеседник и припомня, че подобни мерки вече са вземани спрямо Иран.

Същевременно изразява съмнение дали европейците ще се решат да го сторят и добавя, че САЩ може би ще действат самостоятелно.

Световната общност упорито се ръководи от презумпцията за невиновност, щом става дума за Киев, забелязва "Росийская газета". Офанзивата край Мариупол е грешка от страна на отцепниците, която заплашва Русия с по-строги западни санкции, обобщава пред "РБК дейли" украинският военен експерт Костянтин Машовец. Но за московския политолог Богдан Безпалко, говорил пред "Вечерняя Москва", събитията в Мариупол са "поредна провокация от страна на Киев".

В тактически план Киев се стреми според него да накара сепаратистите "да махнат от територията на Мариупол и околностите всички ракетни установки, сиреч да им отнеме един от факторите в тяхна подкрепа. А стратегическата цел е провокация, в която винаги ще бъдат обвинявани" отцепниците. "Независимо че редица експерти вече няколко пъти повториха и доказаха неспособността на опълченците да нанесат подобен удар", твърди руският аналитик.

Сепаратистите засилват позициите си, за да издействат от Киев признание за самопровъзгласените им републики. Останали в рамките на Украйна с право на широка автономия, те ще могат да дестабилизират ситуацията в цялата странна. Друг вариант е да се отделят от Украйна, но границата да остане прозрачна. И двата варианта дават възможност да се поддържа напрежение с оглед постигане на основната цел - да се блокира дрейфът на Украйна към западния свят, заключава "Ведомости".

Киев пък цели най-вече да внуши на Запада, че времето на изявленията е отминало, пише "Независимая газета".

"Платена е прекомерно скъпа човешка цена. Дошло е времето съвместно да спрем терористите и да принудим Русия да спре подкрепата за тях", цитира вестникът изявление на украинския външен министър Павло Климкин.

Спешно заседание за Украйна ще събере в четвъртък външните министри от 28-те членки на ЕС. "Министрите най-вероятно само ще излязат с твърда декларация и оценка на ситуацията в Югоизточна Украйна, но без да вземат решения за санкциите – сегашната ескалация в Донбас изненада повечето хора в Брюксел и там нямат ясен план за действия", признава събеседник на "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: УкрайнаМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
9
 
1
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Пак лъже ей пак лъжеКазваш далекобойността на "ГРАД" била до 3 км ???? Ей червен ***, това е система за залпов огън, доста по нова от "Катюша". А "Катюша" определено има обсег над 3 км. Айде стига писахте глупости. Като толкова ви кефят сепаратистите - бегом в ДНР да се правите на Рамбо. Михлюзи с михлюзи ***.
164
4
 
11
 
! Отговори
Пак лъже ей пак лъже преди 9 години
*** не лъжи, защото има признание и разследване от Украинска страна, не само за изпълнителите и насочващите стрелбата Кирсанов и Пономаренко. Първо Опълченците около Мариупол, все още не разполагат с ГРАД. Второ - далекобойноста на ГРАД е до 3 километра, а Опълченците са по-далече от 3 километра. Виж от картата, колко е разстоянието от гр. Азов до Мариупол ( бившия град Жданов). Хем си некомпетентна, хем лъжеш, просташки лъжеш
163
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато *** плюе знам, че доброто побеждава, когато *** хвали Бойко, знам че си е такава и работи от предпенсионен страх!
162
5
 
14
 
! Отговори
витяз преди 9 години
Евразийския съюз догодина е факт!!! Аз имам роднини там и ще отида,но вие какво ще.правите драги ми еврогейове и янки???? Силно се надявам да сте добре когато Сащ окончателно изтиска и последната капка от нашата мила родина..... Нека бог е с вас!
161
3
 
17
 
! Отговори
681 преди 9 години
Еее много е търпелив Путин към всякаква *** събрана в Украйна!Но аз мисля че още малко ще ги потърпи и му трябват само два часа за да развърже Гордиевия въвел заплетен от натовците в Украйна!
160
2
 
13
 
! Отговори
Той е преди 9 години
"ЕС е убеден, че Русия ги подкрепя, значи е отговорна за ескалацията на насилието в Донбас"Ето,на туй му викам желязна,еврогейска логика - щом гейовете са убедени в нещо,значи требе да им вЕрваме! Е, аз пък вЕрвам,че ЕС са нещастни*, а на*вяра нямай!
159
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До191:Знаеш ли с какъв кеф ще замина за Русия,когато ЕС превърне България в бунище за всякакви отпадъци?Сега като Тотал побие сондите от Бургас до Варна и се почнат екологичните катастрофи,тази страна ще замирише на сероводород-баш на каквото си трябва.Гнусни предатели сте повечето българи.
158
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соросоидче съм нещастно, хуля всички опоненти бясно!Никой не ще с аргумент да ме хване натясно,тъй като нищо не ми е ясно,важното е да плещя бясно!Хулихме отвратно агента Гоце,преди да пристане на Боце,вече гоци е геройна капиталистически строй!
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия трябва да пледира геноцид и етническо прочистване в района на Източна Украйна и дано да имат достатъчно силни доводи.Това са райони населени с руски граждани и Русия ,ако е необходимо всеячески трябва да защити живота на своите сънародници.Ако трябва да се въведат в готовност ядрени установки ,да се въвеждат и стига вече с този Киевски фарс.
156
4
 
18
 
! Отговори
бореца преди 9 години
А това че всеки ден в Донецк,Луганск и десетки други селца и градчета се изсипват стотици тонове снаряди и ракети изстреляни от украинските фашисти никой на Запад НЕ ИСКА ДА КОМЕНТИРА ДОРИ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ ЧЕ ТАКОВА НЕЩО НЯМА!Освен това ако руската армия реши да удари хохлите въобще няма да се занимават с това градче а ще сринат Киев без да могат нещастните хохли дори да премигнат!Тук става въпрос за поредната провокация за да се разширят санкциите и дори гореща война от Запада!
155
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди, долетели (. . .) от запад", където са разположени сили на Киев. " Значи трябва да вярваме на ПАСЕ защото така казват американците но не на обстреляните жители които са жертвите. А кажете че политиката не е *инска работа.
154
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде всички москали тука заминавайте за русия, *** такива
153
2
 
10
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Попитала Е "червена шапчица" - Е В "вълка - " Е вълкът отговорил : " За да те измамя ! " и излязло поредното ... на "запада " и веднага на " световната общност" и т.н. Защо някой си мисли ,че при 7милиарда население на земята, 700 -800 милиона са световната общност, а другите ...? не си мислете ,че другите са бедни /по еврейските схващания/ Ние имахме Океански риболовен флот и ядяхме евтина скумрия - КОЙ ГО УНИЩОЖИ ??? -Така се става беден !!! 1400 унищожни от САЩ БГ предприятия !
152
2
 
20
 
! Отговори
до 186 преди 9 години
Вие за обективен ли се имате?. По добре си вземете хапче и идете във вестник "дневник", там е най голямото гей сборище в България и в същото време най миризливата тоалетна.
151
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До читателя по долу, ако този сайт е маниполиран, отвори си един обикновен украински сайт, там за голяма твоя почуда ше видиш. че в 4 от 6 новини са посветени на Русия, а не на Украйна, там можеш да прочетеш новина от типа, как Синигера ( птичка) предпочитал вече да летува в Украйна а не в Русия, а също така как украински патриоти са разрязали торта под формата на руско бебе !!!
150
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този сайт е маниполиран от няколко проруски *** и все повече обективните хора дори не го отварят.
149
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснаците са главорези!
148
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и НАТО са истинските световни терористи
147
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хунтата в Украйна и подкрепящите ги САЩ имат само една цел - да вкарат Русия във война, за да я отслабят и свалят Путин. Същият е много мразен на запад с това, че възстанови държавата след пияницата - демократ Елцин и отново превърна Русия в супер - сила.
146
5
 
31
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Az 180 - Като допълнение, сега Украйна иска да вкара официално САЩ в играта чрез разширяване на преговорната четворка. Също така ако ДНР и ЛНР бъдат признати за терористични организации, Украйна и САЩ могат да обяват и да искат и от ООН да обяви Русия за държава, подпомагаща тероризма. Всичко това може да стане само ако има терористични актове на сепартистите. Те обаче гърмят, но избягват жертви, в Харков, Николаев и Одеса. Светкавичната реакция на САЩ и хунтата издават че те са организатори