Мариупол - повратна точка в украинския конфликт

Руски печат: Западът престава да вярва на Москва
Обновена: 26 яну 2015 14:10 | 26 яну 2015 09:33, Елка Василева
237
Мариупол - повратна точка в украинския конфликт
Снимка: Reuters

Трагедията в Мариупол може да стане повратна точка в развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна. Това е общо мнение на централните медии в Русия, отбелязва Би Би Си.

Печатът коментира офанзивата на проруските отцепници в Украйна срещу югоизточния пристанищен град Мариупол, където при артилерийски обстрел в събота загинаха най-малко 30 цивилни, а 100 бяха ранени. Двете страни в украинския конфликт се обвиниха взаимно за атаката.

Специалната мониторингова мисия на ОССЕ преброи 19 ракетни удара срещу Мариупол, пише "Московский комсомолец". По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди, долетели (. . .) от запад", където са разположени сили на Киев.

Още по темата

"Примирието в Донбас се отлага за неопределено време", коментира изданието. Призивите към Русия да спре подкрепата си за сепаратистите продължават, но Западът престава да вярва на Москва. В очите на световната общност Русия може да се нареди сред основните спонсори на тероризма, предупреждава "Ведомости" в редакционен коментар.

Реакцията срещу обстрела на Мариупол излиза извън рамките на дежурните призиви - ОССЕ дълго време не забелязваше присъствието на руски военни и техника в Югоизточна Украйна, но сега бързо установи, че обстрелът е воден от територия под контрола на сепаратистите. ЕС е убеден, че Русия ги подкрепя, значи е отговорна за ескалацията на насилието в Донбас, посочва вестникът.

Според източник на "Комерсант" в структурите на ЕС, Брюксел реагира рязко, защото след напредъка, постигнат на преговорите между външните министри от "нормандската четворка", е разчитал ситуацията в Донбас да се стабилизира. "Сега обаче ЕС подозира, че Москва води двойна игра: от една страна, прави стъпки към дипломатическо уреждане на кризата, но междувременно не се отказва да подкрепя сепаратистите, а те подкопават усилията на преговарящите", казва събеседникът на изданието.

Доскоро ЕС допускаше част от антируските санкции дори да бъдат свалени през март. Но след Мариупол вече не става и дума за смекчаване на санкционния режим. Напротив, чуват се искания за нови санкции срещу Русия, изтъква "Комерсант" и цитира изявление на президента на САЩ Барак Обама, "заплашил вчера Русия с по-строги санкции".

Според източници на всекидневника, близки до Държавния департамент на САЩ, възможно е например федерацията да бъде изключена от системата за международни разплащания СУИФТ. "Това ще е твърде болезнено за Русия", коментира негов събеседник и припомня, че подобни мерки вече са вземани спрямо Иран.

Същевременно изразява съмнение дали европейците ще се решат да го сторят и добавя, че САЩ може би ще действат самостоятелно.

Световната общност упорито се ръководи от презумпцията за невиновност, щом става дума за Киев, забелязва "Росийская газета". Офанзивата край Мариупол е грешка от страна на отцепниците, която заплашва Русия с по-строги западни санкции, обобщава пред "РБК дейли" украинският военен експерт Костянтин Машовец. Но за московския политолог Богдан Безпалко, говорил пред "Вечерняя Москва", събитията в Мариупол са "поредна провокация от страна на Киев".

В тактически план Киев се стреми според него да накара сепаратистите "да махнат от територията на Мариупол и околностите всички ракетни установки, сиреч да им отнеме един от факторите в тяхна подкрепа. А стратегическата цел е провокация, в която винаги ще бъдат обвинявани" отцепниците. "Независимо че редица експерти вече няколко пъти повториха и доказаха неспособността на опълченците да нанесат подобен удар", твърди руският аналитик.

Сепаратистите засилват позициите си, за да издействат от Киев признание за самопровъзгласените им републики. Останали в рамките на Украйна с право на широка автономия, те ще могат да дестабилизират ситуацията в цялата странна. Друг вариант е да се отделят от Украйна, но границата да остане прозрачна. И двата варианта дават възможност да се поддържа напрежение с оглед постигане на основната цел - да се блокира дрейфът на Украйна към западния свят, заключава "Ведомости".

Киев пък цели най-вече да внуши на Запада, че времето на изявленията е отминало, пише "Независимая газета".

"Платена е прекомерно скъпа човешка цена. Дошло е времето съвместно да спрем терористите и да принудим Русия да спре подкрепата за тях", цитира вестникът изявление на украинския външен министър Павло Климкин.

Спешно заседание за Украйна ще събере в четвъртък външните министри от 28-те членки на ЕС. "Министрите най-вероятно само ще излязат с твърда декларация и оценка на ситуацията в Югоизточна Украйна, но без да вземат решения за санкциите – сегашната ескалация в Донбас изненада повечето хора в Брюксел и там нямат ясен план за действия", признава събеседник на "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: украйнаМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
35
 
! Отговори
морски преди 9 години
Браво на опълченците!Да гонят до дупка киевските фашисти който избиха хиляди невинни жени и деца в Донецк и Луганск.Не трябва да има прошка за фашистките укропи!
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Геният Путин?--30 ст.
103
2
 
3
 
! Отговори
до 126 мери преди 9 години
Мери, мери...защо твоите роднини не попитат тези които ги подлъгаха в началото...да им потърсят сметка...нали щеше да има реки от мед и злато....
102
19
 
8
 
! Отговори
Геният Путин? преди 9 години
Хваленият от клакьорите , като ГЕНИАЛЕН ПУТИН постигна следното: 1. Украйна никога повече няма да вярва на руснаците. 2. Етническите руснаци в Украйна вече винаги ще се страхуват за бъдещето си. 3. Дори и да се отцепят и да се присъединят към Русия те ще бъдат втора ръка хора. 4. Върна Русия 20 г. назад. Е, ако това е гений...пази боже България от такъв.... / любопитно ми е дали пще има клакьор който това да не го признава.../ Нека да Ви видя, простотията да лъсне. .... Моля, гласувайте...
101
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рублата пада, въпреки успехите на славната червена армия
100
5
 
25
 
! Отговори
meri преди 9 години
Имам роднини в Мариупол и Донецк,вчера говорих с леля ми от Мариупол и тя каза,че не се знае кой откъде стреля,че уктаинските,т.е. прозападните медии лъжат ужасно,и цяло лято укр.армия в Донецк е обстрелвала жилищни райони.Обикновените хора просто искат всичко да приключи и да има мир,каза тя,а войната е на олигарсите...
99
0
 
5
 
! Отговори
макето преди 9 години
некой си ядоха вратовръзката ся некои си изядоха пагоните хи хи хида живей демократията да живей комунизма да пийнем по едно
98
4
 
13
 
! Отговори
до БГ преди 9 години
До БГ--елементарен отговор бе--чеченците правят референдум и решават да останат в състава на Руската федерация,като Чеченска република---точно това искаха и Донбас и Луганск-----сега разбра ли бе професоре
97
0
 
5
 
! Отговори
aha преди 9 години
До Анонимен 122 Ти може много неща да искаш,ама няма Имаш право само да ***,да даваш дупе и това важи за цялата ти рода
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 122Изключване от СУИФТ ще е следващата стъпка на САЩ.
95
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата работа, е че в тези области Донбас и т.н. има огромни залежи на Газ и въглища, ОГРОМНИ, което в бъдеще без влияние на Русия в Украйна би застрашило износа и цените на газта от Русия, затова ПУТИН сега е решил с война да вземе тези територии към себе си.Ето това е истината и сепаратистите имат не само ракетни остановки но и ПВО и всякаква техника от Русия.. танкове и др.Русия си играе с оганя и АЗ искам да им наложат Санцкии и изключване от СУИФТ, е тогава ще им е сигурен фалита!
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето да помогна малко на """"безпристрастните""" журналисти в страната на стотно място по свобода на медиите. Защо ли няма такива новини?
93
13
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Елементарен въпрос към юрушистите на сидер ага:Русия не позволи на чеченците да се отделят от тях и води 2 войни. Руснаците В СЛУЧАЯ БЯХА ПРАВИ. Не ме е срам да си казвам мнението!Украйна не е съгласна да й се отнемат територии и е нормално да използва сила. Юрушисти, мислите ли или само опорни точки пишете?Да живее България!
92
3
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
смешна статия отдавна е ясно че никои на никого не вярва още горбачов подписа договорите че варшавският договор се разпада нато спира разширяването вече са на руска територияза съжаление предателството и отстъплението свърши следва набиване на канчетата за съжаление противопоставянето няма да бъде само пропаганднои медиино
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сегашните европейци не могат да управляват правилно.Затова и гърците ще излязат!
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DublinНе ясно, на чем подорвался Порошенко?
89
23
 
9
 
! Отговори
гост преди 9 години
Вън руските войски от Украйна! Съд за Путин и Лавров!
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вСИЧКИ ВИЕ ИМАТЕ ПРИЯТЕЛИ, ПОЗНАТИ. нА КОИ ВЯРВАТЕ, НА ТЕЗИ ДЕТО ВЕДНЪЖ СА ВИ ИЗЛЪГАЛИ, ВТОРИ ПЪТ СА ВИ ИЗЛЪГАЛИ, СТО ПЪТИ СА ВИ ПРЕМЕТНАЛИ или на тези срещу тях в даден спор?
87
1
 
20
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Какво стана с изгорените живи младежи в Одеса?
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето и какво са искали "братята" руснаци от Хитлер: "Третата точка на ***: Готова ли е Германия да се съгласи, че съветска Русия може да даде гаранции на България, във вид на изпратени там свои войски, във връзка с което, той *** е готов да увери Германия, че Кремъл няма да сваля царя на България? Моя отговор: България е суверенна държава." Хитлер, 1941г.