Гърция да е точна с онези, които й помогнаха, иска Берлин

"Справедливост и солидарност да има и в двете посоки"
28 яну 2015 17:40, Елка Василева
161
Гърция да е точна с онези, които й помогнаха, иска Берлин
Зигмар Габриел. Снимка: архив, Reuters

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова новото гръцко правителство да бъде точно към хората в Германия и Европа, които проявиха солидарност през последните години, предаде Франс прес.

Германия уважава демократичния избор на гърците и "нашата цел трябва да бъде оставането на Гърция в еврозоната", изтъкна министърът пред журналисти в Берлин.

Още по темата

"Но трябва да се съблюдава принципът на справедливост спрямо нашия народ", спрямо "хората в Германия и в Европа (...) които бяха солидарни" с гърците и отпуснаха помощи от 2010 г., допълни Габриел.

"Справедливост и солидарност трябва да са в сила и в двете посоки", призова той.

Радикалната левица СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, която спечели парламентарните избори в Гърция в неделя, иска да сложи край на драстичните икономии и да преструктурира гръцкия дълг.

Според много гърци тази драстична политика е била продиктувана от Германия.

Ако Гърция не иска да продължи необходимите реформи, "ще бъде нередно онези, които работят в други страни, да плащат, не мога да обясня това на германците и на германките, не е възможно", аргументира се Зигмар Габриел.

През 2012 г. германският министър на финансите Волфганг Шойбле определи помощта, отпусната на Гърция, като "бездънен кладенец".

Страните от еврозоната отпуснаха близо 200 милиарда евро на Гърция в рамките на няколко последователни програми посредством фонда, гарантиран от страните членки - Европейския фонд за финансова стабилност, както и под формата на двустранни заеми. Като най-голяма икономика в еврозоната Германия логично плаща най-много за спасяването на Гърция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: германияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Берлин да плати на гърците за окупацията от 1941-45г както плати на евреите, пък тогава да лае!
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сова Въпреки, че не е силно индустриализирана, страната произвежда леки и икономични автомобили ("Атика", "Алта"), електроника, оръжия, кораби и строителни материали. Гръцката икономика е най-развитата на Балканите.Транспортната мрежа на Гърция включва 36 500 km пътища и 2 500 km железопътни линии. Страната разполага с голям морски търговски флот около 3 500 кораба, повечето регистрирани под чужд флаг. Главни пристанища са Пирея, Солун, Патрас, Волос. В Гърция има 40 летища, 22 от които международни.
103
2
 
5
 
! Отговори
сова преди 9 години
Интересно защо? всеки друго мислящ се счита за руски агент. Значи останалите тогава сте американски агенти. Когато искаш да обориш някой направи го цивилизовано и с факти а не с обиди. Но така е човек колкото по малко акъл има толкова по трудно му е да го скрие.
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
360 милиярда заеми за някаква мързелива Гърция това е повече от валутния резерв на русия дето го хвалите СВАЩАТЕ ЛИ колко са се набутали малаките
101
3
 
8
 
! Отговори
dp преди 9 години
136 - сова - не е да не знаеш колко надълбоко трябва да се покриеш с тия тъпашки агитации ама нали господарят от Кремъл ви е строил ще има да ги ръсиш и песен ще пееш.Жалък животец.200 милиарда им дали, не им стигнали и видите ли виновни са тия дето са дали.Това и вашата агитационна машина, базирана изцяло на лъжи и съответно неработеща, би трябвало да го счита за смехотворна излагация.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До соваселското стопанство в гърция е зле и на дотаций не го хвали руския турист е малко като процент а и беден общо зето просто греко си е мързелив и КОРУМПИРАН кой в Европа е взимал 14 заплати
99
0
 
3
 
! Отговори
Хронист преди 9 години
Мизи сме наричани но Мизите не са Траки а Кимери конно племе овършало днешна северна България и оставило името си Рим така и кръщава провинцията А според Прокопий Кесарийски Българите са се появили от тях Това се връзва и с Иранската теза за произхода заслужава си да се работи сериозно по това не да се твърдят глупостите на Братя Гайт
98
1
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
To4no taka - spravedlivost za ES, t.e. koj ot kade e i kojto iska da *** na Obongo, da go pravi samostoqtelno!
97
4
 
5
 
! Отговори
сова преди 9 години
За да изпадне Гърция до това състояния че и 200 милиарда не е оправиха значи не ви бива системата на този ЕС има нещо сбъркано в него. Не може само богатите да лапате а останалите а останалите да ви се молят за подаяние. Вие им нареждате какво да произвеждат за да пласирате вашите стоки. Гърция освен селско стопанство и туризъм друго няма. Май че и не сме така пък какво земеделия имаме след като 90% от плодовете и зеленчуците са гръцки и турски няма да има и руски туристи те бяха най много
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕОРГИОС КОРИТАРАС132GARZITE SA NASLEDNIZI NA NISHTOTO,ONAZI ISTORIA NIAMA NISHTO SAS SEGASHNATAISTORIA,ONAZI ISTORIA E IZMISLENA OT OLMP I ZEVS DO DNESHNI DNI SENIOR MALAKA,MALAKA.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕОРГИОС КОРИТАРАСче кой ти спори че траките са сходни с еляните виж гърците са по малко еляни отколкото ние пра Българи ВИЗАНТИСКИТЕ ХОНИКИ НИКОГА НЕ СА НИ НАРИЧАЛИ траки се пак сте образовани хора гърчолята макар че сте мързеливи
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПаисийKOI E TOZI IZMISLEN PAISII.NIMA E ISUS HRISTOS.
93
5
 
3
 
! Отговори
ГЕОРГИОС КОРИТАРАС преди 9 години
ТРАКИТЕ СА ГРЪЦКИ ПЛЕМЕНА..ИМА 88 ТРАКИИСКИ ПЛЕМЕНА----И 56 ОТ ТЯХ СА ГОВОРЕЛИ НА ГРЪЦКИ..ДО ДУНАВ Е ГРЪЦКО...ПОСЛЕ Е ДАКИЯ.. И ГОРНА МИЗИЯ...ДОЛНА МИЗИЯ Е ДНЕСНА НИШКО ПОЛЕ В СЕРБИЯ.ТРИБАИТЕ СА ОКОЛО ДНЕШНАТА РЕКА МОРАВА.СКОРО ЩЕ ОХЛАЖДАМЕ ГРЪЦКИТЕ ТАНКОВЕ НА ДУНАВ И ЩЕ ПИЕМ МЕТАКСА С НАШИТЕ БРАТЯ--ДАКИТЕ ОТ РОМАНИА.РОМАНИА И ЕЛЛАДА = БРАТЯ ЗАВИНАГИ !!
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питагор е финикиец между другото и това че има школа в Милет не го прави елянин ако ще се ровим в историята
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен126 туморът е руския болшевизам и ти си част от него ДНЕШНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е НА БАЗАТА НА РИМ И русия ке падне
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъмния субект на снимката може да си показва размера колкото си иска, но ес е един мъртвороден проект, какъвто беше и ссср. И вече агонизира. Дълго швабите се развиваха, мачкайки малките в ес, но всяко нещо с времето си.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като нищо ще ни продадът и някой друг ф 16 от тяхните вече предложиха при това техните са блок 40 не 15 каквито бяха португалските дето се набутаха ромънята с тях
88
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко струва един патент на Питагор например или Архимед? Гърците са люлката на днешната цивилизация, а ние сме нейния тумор. България ке падне.
87
7
 
8
 
! Отговори
икономист преди 9 години
За сега все още културно му се обяснява на червения бик от Гърция , че ще има ответен удар и то много точен . Не знам на какво разчита този Ципрас ли е или Мипрас , но не е важно как се казва . Навремето бай Тошо каза , как ще командваш бе , ти нямаш пари .. Ха....Ха....Ха .....
86
2
 
8
 
! Отговори
Школото преди 9 години
Когато една банка дава кредити тя получава лихви. С тези лихви се покриват рисковете от тези сделки. Когато някой фалира, банката остава с пръст в устата. Това е положението и не се пенете, кво да не би да почнат дойчовците пак да маршируват? Няма сташно, много се охраниха а преди бяха гладни ПСВ, ВСВ.Сега други гладни има