В Минск преговарят за примирие в Украйна, кризата взе 5 хил. жертви

Срещата на Контактната група започна
Обновена: 31 яну 2015 18:04 | 31 яну 2015 18:03, Веселина Йорданова
215
В Минск преговарят за примирие в Украйна, кризата взе 5 хил. жертви
Леонид Кучма. Снимка: Ройтерс

Мирни преговори между Киев и проруските сепаратисти с участието на Русия и на ОССЕ започнаха днес в Минск. Целта е сключване на примирие в конфликта, взел за девет месеца над 5000 жертви, предаде Франс прес.

Още по темата
През последните дни насилието стигна критични нива в Украйна, напомня агенцията.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че в Минск, където през септември бяха подписани първите мирни споразумения за украинския изток, може да бъде сключен "задължаващ документ за незабавно спиране на огъня и изтегляне на тежките въоръжения от линията на допир".

В днешните преговори участват бившият украински президент Леонид Кучма с пълномощия от Киев, пратеници на сепаратистките формирования в Донецк и Луганск - Денис Пушилин и Владислав Дейнего, представителката на ОССЕ в Украйна Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов. Зурабов играе ролята на посредник в преговорите на контактната група за уреждане на ситуацията в Украйна, уточнява ТАСС.

В същата официална резиденция пристигна и украинският политик Виктор Медведчук, смятан за приближен до Владимир Путин и включен в санкционния списък на САЩ, посочва АФП.

Вчера преговорите не започнаха, както се очакваше, тъй като Киев настояваше в тях да участват лидерите на т. нар. републики в Донецк и Луганск Александър Захарченко и Игор Плотницки, а не техни пратеници.

Проруските сепаратисти заплашиха в петък да разширят офанзивата си в Източна Украйна, ако преговорите се провалят. ТАСС цитира Пушилин, заявил, че двамата сепаратистки лидери няма да участват в преговорите, докато украинският президент "Петро Порошенко не даде публична заповед на армията и националната гвардия за спрат огъня, да изтеглят артилерията и ракетните комплекси от линията на допир, определена към 31 януари 2015 г., на разстоянието, посочено в Меморандума от 19 септември".

Беларус е на мнение, че днес има уникален шанс да бъде спряно кръвопролитието и да се постигне мир и съгласие в Украйна. Това заяви днес беларуският външен министър Владимир Макей след среща с Леонид Кучма.

Преди няколко дни беларуският президент Александър Лукашенко каза, че Беларус "има виждане как би могло да бъде уредена конфликтната ситуация в този регион", напомня ТАСС.

"Съобщихме за това виждане на нашите руски колеги и нашите украински колеги. Ще очакваме партньорите ни да реагират на нашите предложения", посочи Макей.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: Минск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДълесТова е много вярно но нашите *** си мислят че Руснаците били победили Хитлер,ама ако не бях Америка и другите държави да им помогнат с оръжие сега Русия щеше да е Германска територия.Ама Пропагандата на Путин и Руснаците е голяма а все пак много години сме били под Руско робство и много години са промивали мозъците на нашите бащи и дядовци.Е Русия беше силна когато беше СССР.
71
2
 
7
 
! Отговори
истината преди 9 години
ако се използва ново примирие , за да се прегрипурат укропитеците е безсмислено преди 2 седмици нали Путин предложи на Опрасенко да изтеглят тежките оръжия и др. , ама искаше кръв , изтрепа сума цивилни , а сега иска мир Добре - решението е - даване автономия на Донбас , като в определен етап - федерализация и евентуално създаване на нова република Новорусия иначе конфликта никога няма да спре ако се иска 3-та война от *** отвъд океана е друга тема
70
1
 
5
 
! Отговори
SALAJADIN преди 9 години
VASILEV OT CRU,ABE ISTRIHA TI NAY-SILNIA TI KOMENTARTIA OT DNES NE PRIZNAVAT NI CRU NI MOSAD
69
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво примирие говорят,че Путин никога няма да иска примирие до като не разцепи Украйна.Много добре разбира че ако загуби Украйна тоя психясъл *** ще загуби много и за това подкрепя тия терористи и им дава оръжие,да избиват братя та си.
68
2
 
13
 
! Отговори
кофти преди 9 години
до Укаринката А оправете се първо със така наречените от вас сепаратисти , после се занимавайте с руснаците...гледам вашите украински войски ги млатят като маче в дувар , ами ако попаднете на руснаките ше ви бият като п.т.а в тъмница ...а тия дивизий дето казваш в щатите и автралия ,канада там ли ще воюват....който е бегал от вашата пумийна яма няма да се върне да мре заради кретенизма на управляващите фашаги...бъди сигурен..
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисейчо, добивът на шистов газ е рентабилен при над 80$ на барел, погледни в момента колко е цената на един барел, припомни си и думите на камиларите, че повече никога няма да видим 100$ за барел. Сега ако си супер *** ще птродължаваш д ами обясняваш, че шистите имат бъдеще.
66
12
 
5
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До zeus--70; Абе неграмотен като не знаеш не драскай глупости.До края на 1941 г.СССР загуби 6,3 милиона единици стрелково оръжие и 20 500 танка. След като германците ги размазаха при РОВНО, ДУБНО, и ЛУКЦ сталин поиска примирие с Хитлер но той не се съгласи. Русия нямаше с какво да се сражава, Сталин започна да се моли като *** на САЩ и Англия. До края на 1941 те му изпратиха 2 200 танка , друго оръжие и ХРАНА.САЩ хранеха руската армия.Чети телеграмите м/у Сталин,Рузвелт и Чърчил.
65
11
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
"Опълченците" поискали от Порошенко по едно шоколадче за да сложат оръжие... - *** им давал само квас - на корем...
64
14
 
3
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Цветанка-------------Прав си-докато не обесят Путин в Хага-никакво примирие.
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом искат примирие значи са го закъсали здравата. Никакво примирие!. Ако сега подпишат примирие ще има повече жертви. Никакви отстъпки за гадняра Порошенко. Той само това чака
62
2
 
10
 
! Отговори
SALAJADIN преди 9 години
TURCIA A SEGA I GARCIA PRAVIAT ZAVOI V POSOKA MOSKVA,NIE PAK NA STRANATA NA GUBESHTITEPODOCHUH CHE IGOVORITELIA NA RODSHILD DG. SOROS,NAPRAVIL PESIMISTICHNI PROGNOZI ZA ES I USA,DALI NE PREHVARLIAT KAPITALI V INDIA I KITAI EVREITEVASILEV OT RAZUZNAVANETO,NAPRAVI RAZIASNENIE
61
15
 
3
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До zeus-----------------Момче,танка Т-34 е най големия подарък от Англия за Русия.Двигателят е РолсРоис -дизел,пали до -30 градуса без проблем.Производство-само в Англия.Броня и шаси-уж съвместна СССР-Англия разработка(от уважение) ,всйщност англииска изцяло.Производство в Иран,след обучение на руските работници-б Уралските заводи.Запомни-руснаците могат да правят само квас и водка.
60
19
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Питам се какво ще отговори таварисшч *** на майките на загиналите русначета... - тоя път номерът "За Родину" или "За Сталину" няма да мине...
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
XORATA SI ISKAT SVOBODATA I NE VIGDAM KAK MOGAT DA SE VODQT PREGOVORI KOGATO NE IM PRIZNAVAT REFERENDUMA? DEMOKRACIATA KADE E? UKRAINA TRQBVA DA SE PRIMIRI AKO NE, MALOUMNATA EC SHTE NI XVARLI VAV VOINA? AZ SAM S RUSNACITE SEGA I VINAGI !
58
2
 
18
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Никакво примирие!? Първо свинята Порошенко и подмокрения макарон Яйценюк на бесилките и чак когато Украйна бъде напълно превзета от"сепаратистите" тогава ще се върнат мира,спокойствието и реда!
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато хохлите ги затепат и стане ужасно и веднага искат преговори. Долни фашаги колко невинен народ избиха.
56
9
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До До ДнесБГКво искаш бе... - ето, не са те изтрили... - защо лъжеш...
55
9
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Някой, ако може да ми отговори:Защо голяма част от българите се надигат за демонтирането на Паметника на съветската армия, а не примерно на баня башъ...
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Одисей 1 83Странен факт - изчезват и мнения които явно са му неудобни.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 68Провери отново за Блекуотър - как се казва сега и защо е сменено името . Подсказка - по ,,демократично америкаски" охранителна фирма обвинена в престъпления срещу човечеството е глобена и преименувана .