В Минск преговарят за примирие в Украйна, кризата взе 5 хил. жертви

Срещата на Контактната група започна
Обновена: 31 яну 2015 18:04 | 31 яну 2015 18:03, Веселина Йорданова
215
В Минск преговарят за примирие в Украйна, кризата взе 5 хил. жертви
Леонид Кучма. Снимка: Ройтерс

Мирни преговори между Киев и проруските сепаратисти с участието на Русия и на ОССЕ започнаха днес в Минск. Целта е сключване на примирие в конфликта, взел за девет месеца над 5000 жертви, предаде Франс прес.

Още по темата
През последните дни насилието стигна критични нива в Украйна, напомня агенцията.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че в Минск, където през септември бяха подписани първите мирни споразумения за украинския изток, може да бъде сключен "задължаващ документ за незабавно спиране на огъня и изтегляне на тежките въоръжения от линията на допир".

В днешните преговори участват бившият украински президент Леонид Кучма с пълномощия от Киев, пратеници на сепаратистките формирования в Донецк и Луганск - Денис Пушилин и Владислав Дейнего, представителката на ОССЕ в Украйна Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов. Зурабов играе ролята на посредник в преговорите на контактната група за уреждане на ситуацията в Украйна, уточнява ТАСС.

В същата официална резиденция пристигна и украинският политик Виктор Медведчук, смятан за приближен до Владимир Путин и включен в санкционния списък на САЩ, посочва АФП.

Вчера преговорите не започнаха, както се очакваше, тъй като Киев настояваше в тях да участват лидерите на т. нар. републики в Донецк и Луганск Александър Захарченко и Игор Плотницки, а не техни пратеници.

Проруските сепаратисти заплашиха в петък да разширят офанзивата си в Източна Украйна, ако преговорите се провалят. ТАСС цитира Пушилин, заявил, че двамата сепаратистки лидери няма да участват в преговорите, докато украинският президент "Петро Порошенко не даде публична заповед на армията и националната гвардия за спрат огъня, да изтеглят артилерията и ракетните комплекси от линията на допир, определена към 31 януари 2015 г., на разстоянието, посочено в Меморандума от 19 септември".

Беларус е на мнение, че днес има уникален шанс да бъде спряно кръвопролитието и да се постигне мир и съгласие в Украйна. Това заяви днес беларуският външен министър Владимир Макей след среща с Леонид Кучма.

Преди няколко дни беларуският президент Александър Лукашенко каза, че Беларус "има виждане как би могло да бъде уредена конфликтната ситуация в този регион", напомня ТАСС.

"Съобщихме за това виждане на нашите руски колеги и нашите украински колеги. Ще очакваме партньорите ни да реагират на нашите предложения", посочи Макей.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: Минск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
8
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Е не ли ясно, че в Украйна има хора, които не искат да ядат хамбургери за обяд, не искат гмо царевица и соя за закуска, не ги кефи кленовия сироп... Не искат от чешмите им да свисти шистов газ и ресурсите на страната им да се източват както от Ирак... Какво странно има че не харесват хамстери и изтънчен фашизъм. И си отстояват свободата - не се продават.
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Читателите на украинското електронно издание "Nedelya.ua" биха искали да видят начело на Украйна Путин. Това са резултатите от проучване, в което е зададен въпрос: "кой политик бихте натоварили с управлението на страната си?" -в списъка, са Порошенко, Тимошенко, Yatsenyuk, Янукович, и Ljashko Kolomoiskiy, - Меркел, Назарбаев, Лукашенко, Си Дзинпин, Путин.Руският президент е първи. за него гласуват 84% от читателите,Вторият най-популярен е, Лукашенко, 5%при тотална антируска кампания в украйна
110
1
 
3
 
! Отговори
momak преди 9 години
zadavata li si vaprosa ?KOI pecheli ot vsv ?
109
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кака Славка По време на война няма третостепенни фронтове, третостепенна помощ и прочие. Пък да кажеш, че 5000 бойни самолета не са помощ, това даже не е наглост, а най-обикновена глупост.
108
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Форума замря, трябва нова тема.
107
17
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Иван Сотиров----------------Пълни глупости--Англия и Щатите се сражаваха през цялата воина ожесточено.Англия даже две години,като казах се бие сама-битките в Африца са още по решаващи и от Сталинградската и има убити и пленени повече германци.Да неговорим за решаващите битки по целия световен океан в които СССР въобще не участва.А какво щеше да стане ако САЩ не се беше заел с Япония-ще ви кажа-обща Германо-Японска граница-това щеше да стане.
106
14
 
5
 
! Отговори
Торро преди 9 години
До АнонименРуските войници до скоро ги погребваха в безименни гробове. Сега вече имат подвижни камиони - крематории. Изгарят по 18-20 трупа в ден и не смогват.
105
11
 
4
 
! Отговори
Торро преди 9 години
До ГивиПримирие ще има когато в Терористичната територия наречена русия хладилника победи телевизора и промитите мозъци (ти гиви включително) обесят бащицата си.
104
15
 
4
 
! Отговори
Торро преди 9 години
До прорускаБраво на украинците - опълчиха се на руската армия и въпреки по-слабото въоражение побеждават !
103
2
 
6
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
Пормел с 50 000 войничета и без особенно много технига 2 години ги прави на маймуни.
102
4
 
14
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До Дълес Тинтири- минтири . Основната тежест във ВСВ е изнесоха две държави . Германия и СССР. Всичко друго е боза за малките деца. Преди знаменития десант в Нормандия е имало един опит ( разознаване с бой ) за дебаркиране и май само лодкариуте са оживели. Съотношението на силите през 44 година вече е било много по-голямо благодарение на кланетата на изток
101
15
 
3
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Кака Славка--Ти щом не знаеш кога са сражавали Англия с Хитлер трябва да си направо неук.Англия и Франция обявяват война на Хитлер на 1 септември 1939 г.,когато той напада ПолшаСССР като съюзник на Хитлер също напада Полша-в гръб.От тази дата до 22 юни 1941 Англия се сражава съвсем сама с Хитлер-във Франция,Африка и над Ламанша.Това е слабото място на ***-липса на образование.
100
2
 
15
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Дълест, Одисей, украинецо явно сте невменяеми щом не различавате добро от зло.. Лека нощ! Утре като се събудите ако пак сте толкова заблудени, толкова по-зле за вас! Останете си със здраве :-)
99
18
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До БББ--139;Русия я набиха Японците 1905 г. Русия загуби ПСВ. Тя започна ВСВ като нападна Полша 1920гЦел ; след победа над полша да победи и отслабената от ПСВ германия и да спре до ЛА МАНША. Да ама не.ПОЛША взе че я НАБИ.Русия е по виновна за ВСВ от ХИТЛЕР. 1948 г Сталинблокира ЗАПАДЕН БЕРЛИН но му удариха пръста. Сталин е виновен за Корейската Война.Хрушчов щеше да разпали ТСВ с Кубинската Криза,Ами Ангола, Ами ГДР--1953 г, Унгария --1956 г, Чехия --1968 г. Афганистан--1979 г
98
3
 
12
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Чета ти глупостите и на тебе Одисей и се чудя дали наистина си вярваш или просто си рядко ***.. ;-) то освен да кппи/пействаш трябва и малко мисловна дейност, ама нещо не ти се отдава, а?
97
5
 
10
 
! Отговори
##& преди 9 години
Явно не си чел не там, където са писали истински събития, а си се срещал с бандеровите фашисти, за да говориш такива невероятни глупости!
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисей, то и Станишев е българин, а Медведев е руснак, нали?
95
8
 
4
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До #$&--127;От руските изсточници я зная. Имам 4 книги от Преводача на Сталин ВАЛЕНТИН БЕРЕЖКОВ Имам от всичките им МАРШАЛИ спомените.. Имам от сина на РУЗВЕЛТ; ПРЕЗ ОЧИТЕ НА РУЗВЕЛТ издадена у нас 1947 г. Той придружава баща си на всички срещи. Още на 17.07.41 гРузвелт изпраща ХАРИ ХОПКИНС в СССР. ЦЕЛ; Да разбере струва ли си да помагат на Русия.Ще се бият ли или само ще харчат пари.
94
12
 
4
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До Анонимен--------------------Прав си-в Украина сега тече пълно превъоръжаване с Щатско най модерно оръжие.При битката за летището вече си пролича-за един убит Киборг-18 продупчени ватенки (москала).
93
13
 
5
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До #$&----------------------Между другото-всичко това съм го научил в Украина-чрез много четени и много разговори с украински и руски ветерани от войната(очите им грейваха като се споменеше Америка),те докрай я свързваха със спасението си във войната.