Вятърът на промените задуха над Европа!

100 хил. испанци на митинг на лявата "Подемос" за нова политика
Обновена: 31 яну 2015 20:20 | 31 яну 2015 20:05, Веселина Йорданова
632
Вятърът на промените задуха над Европа!
Снимка: Ройтерс

"Вятърът на промяната задуха над Европа" и "Искаме промяна", обяви лидерът на лявата испанска партия "Подемос" Пабло Иглесиас пред многохиляден митинг на мадридския площад "Пуерта дел сол", с който завърши "Марша за промяна", свикан от партията в испанската столица, предаде Франс прес.

Още по темата
Според полицията в шествието са участвали над 100 000 души, дошли от всички краища на Испания, посочва ТАСС.

На днешната демонстрацията, след победата на партия СИРИЗА в Гърция, привържениците на "Подемос" изразиха волята си за нова политика в Испания в година на избори. Участниците в митинга развяваха гръцки знамена и знамена на испанската левица..

Множеството днес скандираше "Да, ние можем!" и "Тик-так, тик-так" - намек, че времето на разтърсвания от политически скандали политически елит в Испания изтича и идва време за промяна, отбелязва Ройтерс. На много плакати се четеше "Промяната е сега" и "Пабло - президент".

"Подемос", както и СИРИЗА, отхвърля висшите финансови кръгове, мерките за строги икономии и върхушката, обвинявана в корупция, "кастата", довела народа до унижение и обедняване. И двете формации отхвърлят тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд), призовават да се сложи край на международната финансова империя, забравила човечността, и поставят въпроса за преструктуриране на дълга.

Проблемът е в модела, който накара държавата да работи срещу обществото, и в мнозинството, което пълнеше банковите си сметки, докато тези на мнозинството се топяха. Това е корупция, заяви 36-годишният водач Иглесиас.

Тази година ще е година на промени и на всеобщите избори ще победим консерваторите от Народната партия, заяви той, цитиран от ТАСС. Бъдещето на Испания и Европа принадлежи не на тройката международни кредитори и на госпожа Меркел, които унизиха всички нас с политиката си на съкращение на разходите за социални нужди, а на народа, заяви водачът на "Подемос".

Днес испанският премиер говори много за икономическия ръст и намаляването на безработицата, но създаваните работни места в повечето случаи са временни и с по-ниска заплата. Испанските граждани имат право да удовлетворят социалните си права, затова днешният марш ще завърши в правителствената резиденция Монклоа, заяви Иглесиас.

На митинг в Барселона испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не приема безрадостния образ на Испания, който разпространяват от "Подемос". Това е мрачна шайка, която обикаля насам-натам и обяснява колко лоши са нещата, каза Рахой, като изключи възможността младата лява партия да спечели изборите, посочва Асошиейтед прес.

В първите си коментари след проявата испанските медии отбелязват, че партия "Подемос" е потвърдила растящото си влияние в испанското общество, което може да намери отражение в предстоящите тази година общински, регионални и всеобщи избори.

Тази година в Испания ще има избори в 15 от 17-те автономни области, следвани от общи избори, уточнява АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


632
Още по темата: испанияПодемос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ES започва своят разпад които ще трае 50 години максимум !!!
254
6
 
10
 
! Отговори
метеоролог преди 9 години
Той вятърът на промяната беше едно време - когато се разпадна СССР. Сега полъхват някакви свежи мераци ама ако ставаше така лесно то в цяла Европа щеше да има само една единствена партия на социалистите/комунисти.И всичко щеше да бъде в розово!Като в райска градина!
253
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички искат колко ХЛЯБ, толкова и СРЕНЕ, но никой не иска РАБОТА.
252
13
 
6
 
! Отговори
Морков или тояга преди 9 години
Че той тоя ЕС ССР си е комунистически поначало шепа олигарси събрали няколко държави под надслов Пролетарии от всики страни обединявайте се и готово. Отдавна са ви сбъркани понятията да не говорим за диктатурата на Меркел към по-сла членки на тоз ,,демократичен'' съюз.
251
13
 
5
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Да мислиш , че като сменяш една партия с друга и с това ще промениш системата , това е безумие ! Всички партии , без значение как се казват служат за постигане на личните цели на част от техните партийни членове . ВЛАСТ и ПАРИ ! Затова системата си остава , а вие я наричайте с каквото си искате име. Новият Световен Ред идва , създаването на повсемесни конфронтации и конфликти е начин стадото да бъде убедено и САМО да пожелае Единно Правителство. Тази " промяна " е част от плана , мислете !
250
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който сее вятър ще пожъне буря. Mнoго по-здрави на Меркел и Борозу и другите еврогейчета..--------Бурята за *** тепърва предстои...
249
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде стига глупости тия протести не са никак демократически и в духа на мултикултаризма като са яли шамар тия протестиращи да обърнат и другата буза ако не вярвате питайте Ромпой.
248
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До уйоИспанците не са били при бай ти Тошо 45 години и не са правили бандитски преход после. Каквито и *** да са няма как да не са по-добре.Лентаите и да протестират ще се молят да не зависи нещо от тях, че ще има излагация :)
247
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който сее вятър ще пожъне буря. Mнoго по-здрави на Меркел и Борозу и другите еврогейчета..
246
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 404 ! Abe vie ot Ataka, zashto ne varite direktno na Mestan v qtaka? Aman ot plateni patrioti!
245
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНационализирайте бе ***,яжте си ушите после...
244
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещето е на хората тоест на мнозинството, а не на шепа банкери и лешояди разбрахте ли най-сетне *** новоизлюпени демократчета, демокрацията се управлява от мнозинството ако щете комунизъм го наричайте.
243
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капиталягите да си натягат парцалите, скоро всичко ще национализираме пак. Като тръгне народът няма спиране. Никой марсол не е по-голям от народа. Така че не дразнете бедния народ е многоброен и повече не може да ви търпи, оядохте се, скапани нещастници, но никой не е по-голям от Калашников, и ще си го получите, ако продължавате така.
242
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Neshtata zagrubqha e tai ot nishtoto!
241
17
 
19
 
! Отговори
Спокойно г-да! преди 9 години
Гърция, Испания следва Португалия и Италия, в Германия също задуха вятъра на промяната, само ние тук, в България по стари русофобски традиции изявявани повече като българомразци пак сме на неправилната страна и в неправилния съюз и пак както винаги ще сме победени! България е имала едни най-хубави 45 години на успех и само за 25 години десните съсипаха всичко и унищожиха всичко. Защото за тях са важни само бананите! Само там е успеха им в БАНАНИТЕ! Толкова си могат!
240
11
 
3
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
До АнонименОт това, че едно нещо е грешно, не следва, че друго нещо е правилно! (може и то да е грешно)Овцете ще бъдат винаги ползвани, стригани и еВани! Но, наистина вярно е, че това става по-лесно, когато се осъществява по собствено желание - на овцата :)
239
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДааа, завръща се ама на куково лято...
238
8
 
3
 
! Отговори
396 преди 9 години
Аз не съм демократ, още по- малко съм бунак ! Не съм гербер, още по- малко лъжереформатор ! Аз съм фашист !
237
5
 
7
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
До земеделецЗемеделецо, тъпите ще си останат винаги ***: "Колкото и да се напъвате, няма да станете с един лакът по-високи!"==>> Няма как да премахнеш ТОВА, което не познаваш! А това което премахнеш, няма да бъде това което търсиш!ПЛЕВЕЛИТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ПАК !!! И за да стане точно това, именно те ще ви насочват през цялото време, кое точно да премахнете! Овцете са *** и винаги контролирани...
236
2
 
9
 
! Отговори
до левия преди 9 години
ти дясна страна на тялото си нямаш ли, бе! Аман от леваци с леви убеждения и с десни мераци !