Вятърът на промените задуха над Европа!

100 хил. испанци на митинг на лявата "Подемос" за нова политика
Обновена: 31 яну 2015 20:20 | 31 яну 2015 20:05, Веселина Йорданова
632
Вятърът на промените задуха над Европа!
Снимка: Ройтерс

"Вятърът на промяната задуха над Европа" и "Искаме промяна", обяви лидерът на лявата испанска партия "Подемос" Пабло Иглесиас пред многохиляден митинг на мадридския площад "Пуерта дел сол", с който завърши "Марша за промяна", свикан от партията в испанската столица, предаде Франс прес.

Още по темата
Според полицията в шествието са участвали над 100 000 души, дошли от всички краища на Испания, посочва ТАСС.

На днешната демонстрацията, след победата на партия СИРИЗА в Гърция, привържениците на "Подемос" изразиха волята си за нова политика в Испания в година на избори. Участниците в митинга развяваха гръцки знамена и знамена на испанската левица..

Множеството днес скандираше "Да, ние можем!" и "Тик-так, тик-так" - намек, че времето на разтърсвания от политически скандали политически елит в Испания изтича и идва време за промяна, отбелязва Ройтерс. На много плакати се четеше "Промяната е сега" и "Пабло - президент".

"Подемос", както и СИРИЗА, отхвърля висшите финансови кръгове, мерките за строги икономии и върхушката, обвинявана в корупция, "кастата", довела народа до унижение и обедняване. И двете формации отхвърлят тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд), призовават да се сложи край на международната финансова империя, забравила човечността, и поставят въпроса за преструктуриране на дълга.

Проблемът е в модела, който накара държавата да работи срещу обществото, и в мнозинството, което пълнеше банковите си сметки, докато тези на мнозинството се топяха. Това е корупция, заяви 36-годишният водач Иглесиас.

Тази година ще е година на промени и на всеобщите избори ще победим консерваторите от Народната партия, заяви той, цитиран от ТАСС. Бъдещето на Испания и Европа принадлежи не на тройката международни кредитори и на госпожа Меркел, които унизиха всички нас с политиката си на съкращение на разходите за социални нужди, а на народа, заяви водачът на "Подемос".

Днес испанският премиер говори много за икономическия ръст и намаляването на безработицата, но създаваните работни места в повечето случаи са временни и с по-ниска заплата. Испанските граждани имат право да удовлетворят социалните си права, затова днешният марш ще завърши в правителствената резиденция Монклоа, заяви Иглесиас.

На митинг в Барселона испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не приема безрадостния образ на Испания, който разпространяват от "Подемос". Това е мрачна шайка, която обикаля насам-натам и обяснява колко лоши са нещата, каза Рахой, като изключи възможността младата лява партия да спечели изборите, посочва Асошиейтед прес.

В първите си коментари след проявата испанските медии отбелязват, че партия "Подемос" е потвърдила растящото си влияние в испанското общество, което може да намери отражение в предстоящите тази година общински, регионални и всеобщи избори.

Тази година в Испания ще има избори в 15 от 17-те автономни области, следвани от общи избори, уточнява АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


632
Още по темата: испанияПодемос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прос народ-слаба държава.Комунистите крадат,и маниполират народа,че виновника е ЕС.Комунистическите партии,както фашистките трябва да се забранят ,защоъо работят срещу ЕС.Комунистите не създават продукт,а искат да разпределят благата от чуждия труд.Мафиозо..
314
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Старият обществен договор трябва да бъде окончателно захвърлен в историята. Хората не желаят вече да робуват на банките и да работят нон стоп за джоба на шепа нагли крадци.
313
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пролетта в Европа дано дойде и у нас....Браво на Гърци и Испанци които виждат реалността на ЕС , ЧЕ ВСЕ ПО ЛОШО СТАВА ЗА ОБИКНОВЕННИЯ НАРОД...
312
2
 
8
 
! Отговори
Киро преди 9 години
За какво им е на гърците да правят коли като имат.убава кухня? Въобще не сте в час с народите.
311
2
 
9
 
! Отговори
работник преди 9 години
Браво на икономист за точния коментар . Аз имам предложение-Др. Ципрас на мястото на гадните капиталисти от заводите Мерцедес , да назначи гърци , които да правят по качествени коли и ето му пари . Въобще всяка Германска стока може да си я направи в Гърция и ще печели много пари . Защо му са заеми той е велик и умен .
310
4
 
10
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Нямам търпение вятъра на промяната да довее млади и предприемчиви хора , които да създадат фирми и икономика на мястото на сегашните гадни капиталисти . Тия от митингите , които реват , че са безработни да си направят печеливши фирми и да действат . Иначе нямам нищо против всеки да получава огромни заплати и пенсии , но някой да каже как да стане .
309
3
 
10
 
! Отговори
сова преди 9 години
Ако утре стане нещо то тия които сега плюят против Русия първи ще извикат -здраствуйте братушки. Така както някога при манифестациите виках БКП КПСС. винаги са гледали от къде изгрява слънцето.
308
6
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
На всеки трошляк , който не може да си върже обувките - Мерцедес!Това е девизът на левите клоуни :)Сега остава да убедят германците да раздават мерцедесите без пари - успех :)))))
307
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия превземе Европа от вътре, без война, ех какъв живот...
306
6
 
7
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Испанците са мързеливи. Я бачках строител доле у Мадрид и познайте немах един колега испанец.
305
3
 
5
 
! Отговори
соросоид преди 9 години
треперим та се не трае ...
304
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето къде отиват парите на бедния руски народ! И Сириза и тия са финансирани лично от кремълското джудже! И си говорим за наистина много пари! Докато КГБ кликата източва природните ресурси и с тях си пълни гушите и финансира хора, които да прокарват руски интереси из Европа, руският народ ще мизерства и ще яде пушки!
303
14
 
12
 
! Отговори
ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ! преди 9 години
Разбрахте ли мой сънародници защо Европа ДЪЛБОКО УВАЖАВА И ПОЧИТА ГЪРЦИЯ?......РАЗВЯВАХА ГРЪЦКИ ЗНАМЕНА...ВИВА ГЪРЦИЯ!НАЦИОНАЛЕН ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ: Световни битки, военни походиДаниел Иванов: Храбрите 300. Битката при Термопилите през 480 г. пр. н. е.Стрелите ни ще засенчат Слънцето. Толкова по-добре. Ще се бием на сянка! "Персите преминали Термопилите. Там обаче свободолюбивият дух на гърците и любовта им към родината написали най-величавата епопея на Гърция."
302
2
 
26
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Тия испанци са луди,не се вижда нито една скара с безплатни кебапчета
301
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес Найо Цицин беснееше по БТВ.Треперете сороси.
300
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
XАЙДЕ, ОТКОГА ЧАКАМЕ. Че то у нас още си спят.
299
1
 
14
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Ветре яростен, вей по полята,свивай жилест вековен букак.На орлите сурови крилата ти не ще счупиш пак.
298
4
 
42
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Еврора и сащ ще го отнесьт кат мравка сламка. Още малко още малко остана на хората им писна от хамериканските и еврейските дивотии скоро ще ви смажем
297
1
 
5
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 440 PSOE e толкова болшевишка партия колкото и БСП така че *** се скрий някьде и не се показвай повече и стига си ни учил защото и ний сме виждали свят
296
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
440 айде лапнахте го дървото....а сега и Мечока ще клати вас