Обама призова за отстъпки към Гърция

Жан-Клод Юнкер поиска да премахне мисията на "тройката"
Обновена: 2 фев 2015 07:52 | 2 фев 2015 07:08, Красимир Ангелов
137
Обама призова за отстъпки към Гърция
Снимка: Reuters

Гръцката икономика не би могла да се възстанови бързо, ако "тройката" международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) не приеме отстъпки по въпроса за дълга на Атина, заяви американският президент Барак Обама в интервю за телевизия CNN.

"Не може да продължава да се оказва натиск върху страна, чиято икономика е в състояние на депресия. Рано или късно е необходимо да се предложи стратегия за икономически растеж, така че страната да може да започне да изплаща дълга, за да се понижи дефицитът", призова Обама, цитиран от ТАСС.

Според него гръцката икономика "остро се нуждае" от реформа, но в условия на криза е трудно да се осъществят радикални промени.

Американският президент изрази надежда, че Гърция в крайна сметка ще успее да се договори с кредиторите и ще остане в еврозоната. По думите му обаче за тази цел е необходимо "всички страни да се съгласят на компромис".

Същевременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска да премахне мисията на "тройката" от международни кредитори, които управляват спасителния план за Гърция, съобщи Ройтерс, като се
 позова на германския в. "Ханделсблат".

Според германски правителствени източници Берлин също е готов за реформиране на договореностите между Гърция и "тройката", включваща ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, и определяне на по-общи икономически  цели.

Според "Ханделсблат" обаче това би било възможно само ако Гърция приеме, че е необходимо да се придържа към договорения  преди това курс на реформи и икономии.

Късно в неделя вечер гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис поиска малко време до края на февруари, за да покаже своите предложения към кредиторите. Това стана по време на среща с френския финансов министър Мишел Сапен, който поднови предложението на Париж да посредничи за ново споразумение между Атина и нейните партньори, но изключи  опрощаване на дълга.

“Всичко, което може да облекчи бремето на гръцкия дълг ще бъде добре дошло, но разбира се, не става въпрос за анулиране на дълга”, подчерта той, като отбеляза, че това просто би прехвърлило бремето от гръцкия данъкоплатец върху европейските данъкоплатци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на снимката и вече загниващото ЕС виждат, че насреща си имат корав ореx и няма да им е лесно да го пречупят. Най-много ги е страx Гърция да не напусне еврозоната. Да са живи и здрави гърците са надеждата на Европа. Ние като най-залупени сигурно ще останем до последно . Вече никой не ни уважава за нищо. И сме си го заслужили с лакейското си поведение.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pPRESTAPNIZITE OT GARZIA OTNOVO SHTE GIVEIAT PO-DOBRE OT BALGARITE.A SEGA NIE TRIABVA DA PLASHTAME.
38
5
 
9
 
! Отговори
абв преди 9 години
Това е президент при него няма двойни стандарти..винаги е готов да подаде ръка за помощ на изпадналия в нужда.Питам аз къде е в този момент другия претендент за световно господство ВВП-н..мълчи и не взема отношение.
37
9
 
8
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Стига вече с отстъпки за гърците! Изядоха безкрайно много пари, който се полагат на всички от Европейския съюз. А това са изработени пари от всички останали народи в съюза, докато те мързелуват и си гледат кефа. Живеят на гърба на другите.
36
5
 
12
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Има ли изобщо някоя държава, която да се е заиграла с МВФ, Св. Банка и прочие кръвопийци и да е добре?
35
4
 
6
 
! Отговори
ДДДДДДДДДДДДДД преди 9 години
ЧЕСТИТ ти празник,г-н Обамчо....честит....
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обонго май се уплаши, че Гърция ще стане приятелче на Путин :)))))
33
5
 
15
 
! Отговори
AZ преди 9 години
САЩ и Обама не искат нито двуполюсен, нито многополюсен модел на света. Искат само те да командват. Демокрация с бомби и преврати. Империя на злото! Просто глътнаха Европа. Европа просто загива. ЕК - долни мекерета. На българите не може да се разчита, надявам се поне гърци, испанци, италианци, португалци, ирландци да почнат с протестите и да вземат властта. Да се стреснат оядените бюрократи от ЕС.
32
6
 
6
 
! Отговори
констатация преди 9 години
А Жужин стои притиснат в ъгъла и си трае..не смее да се изкаже по един световно/международен въпрос.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама е политик от класа на Плевнелиев, щом е толкова лесно опрощават дългове, следващия път ще гласувам за Сидеров...
30
3
 
9
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Отстъпки, намаления, реформи.. По-добре да вземат по-малко от колкото нищо. По-важно е да се разбере как се стигна до там и защо едни държави са си добре с далеч по-големи дългове, а други не.
29
7
 
4
 
! Отговори
БАРБА ЯНИ преди 9 години
ЗИТИСЕ ЕЛЛАДА..ДА ЗИВЕЕ МАМЕРИКА И ДЕМОКРАТИТЕ.ГЕРМАНЦИТЕ *** И БЕРЛИН ПОД ЯДРЕНИ ГЪБИ.Вулгарите под ГРЪЦКО КОМАНДВАНЕ.
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Премахването на "тройката" съвнем не означава заличаване на дълговете! Гърчолята трябва да запбравят за предишния весел живот, когато няколко години живяха на кредит! Пред тях има само много работа и ниски доходи - така още поне 20 г.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ha-ha-ha, Obambata se podmazva na Gurtsija, kojato kaza "KRALJAT E GOL". A kraljat e ne samo gol - toj e bolen ot prokaza. I poleka-leka vsichki bjagat ot nego. Zashtoto razlaganeto e strashno.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя се оказа голяма фурнажийска лопата .***-сега кой ще защитава демокрацийката ни бе хюсеине....кой...
25
4
 
4
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Хюсеин Обонгов нещо много си е повярвал май
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
35--Япония бяха разбити от СССР в Манджурия бе...стига манипулира тук.А помоща от САЩ е плащана със злато--ясно....схващаш ли......
23
4
 
9
 
! Отговори
злобейте българи преди 9 години
Злобейте българи! За вас само мизерия! Това заслужавате с тези шматки, дето си избирате за управници.
22
6
 
8
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 33Мм да заради това дава пресконференций по 4 часа щото е лишен от дар слово нали. Бунак. А ваш Тиквун не издържа и 2 часа при онзи смахнатия професор Вучков
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обонго откога става бос на Гърция, че взе да командва и там?!