Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия

Шойбле: Русия не може да замести европейската солидарност
Обновена: 3 фев 2015 15:20 | 3 фев 2015 13:07, Елка Василева
157
Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия
Волфганг Шойбле. Снимка: архив, Reuters

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е изразил недоволство от сближаването на Гърция с Русия, пише гръцкият сайт нюз.ин.

Пред агенция Ройтерс Шойбле каза, че каквато и да е икономическа помощ от страна на Русия за Гърция няма да бъде жизнеспособна алтернатива на европейската помощ, която се оказва на Атина.

Още по темата

Запитан от Ройтерс доколко е разтревожен от контакта на новото гръцко правителство с Москва, Шойбле отговори: "Това не ми харесва, не вярвам, че Русия може да замести европейската солидарност".

Новото гръцко правителство протестира след съобщението за "консенсус" на 28-те от ЕС по въпроса за санкциите срещу Русия, а пред външните министри на Съюза то изложи мотива си, че позицията му се споделя и от други страни на Съюза.

В същото време Москва изрази задоволство от намесата на Атина, като изтъкна, че би обсъдила евентуално искане за финансова помощ на Гърция. Гръцкото правителство заяви, че не обмисля подобно нещо и че се е съсредоточило върху консултациите с европейските си партньори и МВФ за изготвяне на "нов европейски социален договор" по думите на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, припомня гръцкото електронно издание.

Шойбле заяви още пред Ройтерс, че целта на Берлин не е да създаде финансов проблем на Русия. В наш интерес е да си сътрудничим тясно и в една разумна рамка с Русия, а в интерес на Русия е да съдейства за едно стабилно световно икономически развитие, казал той.

Под заглавие "Гърция не е толкова значима за Москва" германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че "в Москва има достатъчно пари, но мотиви може би няма" за евентуална помощ на Гърция. Приятелският тон на новото гръцко правителство към Русия предизвика спекулации за вероятността от финансова помощ от страна на Москва. В Русия обаче широко бяха отразени изявленията на руския финансов министър Антон Силуанов пред Си Ен Би СИ, че Гърция не е внасяла такова искане за помощ и че ако го стори, "Русия ще обсъди всички параметри на двустранните отношения".

Във връзка с това германският вестник припомня случая с Кипър, като изтъква, че през 2012 г. на острова са били дадени 2,5 млрд. евро, макар че са били поискани повече, въпреки факта, че много руски компании и банки държат там дъщерни филиали или сметки в офшорки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: германияРусияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само аз ли намразих запада за тая негова "солидарност"? За запада ние не сме нищо повече от пушечно месо за борбата им с Русия.
53
6
 
32
 
! Отговори
за пръв... преди 9 години
... път от много години насам в Европа, едно демократично избрано правителство прави това, за което е избрано. Хер Шойбле не познава така. За него е абсолютно нормално вече да казваш и обещаваш преди изборите една, а след тях да правиш съвсем друго.Фасадна Демокрация.
52
21
 
7
 
! Отговори
Даскал таксиджия преди 9 години
От край време когато Гърция е била с Русия ,България е била против Русия и обратното(двете световни войни и студената война та чак до наши дни)Само дано руснаците пак не бомбандират Варна и Балчик както на 27.10.1915г
51
7
 
21
 
! Отговори
Ако.... преди 9 години
... Шойбле наистина е приятел на гърците и солидарен с тях, то да се обяви за опростяване на Дълга им. Солидарността им само на думи я познаваме и ние отлично вече.
50
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не сме Гърция всички да ни молят да ни дадат помощ?! Нас само ни посещават.
49
10
 
12
 
! Отговори
Европейската, и... преди 9 години
... най-вече, немската, "солидарност" спрямо Гърция се изразяваше досега в една безумна, антихуманна остеритетна програма, довела Гърция до обществена и икономическа катастрофа. Така, че Шойбле да не се оплаква. Когато дойде кризата в Гърция и Германия се намеси, Дългът беше 110% от БВП. Сега е 175% от БВП. Преди 2 години беше 190% от БВП.
48
12
 
7
 
! Отговори
ОТНОВО НОЖ В ГЪРБА! преди 9 години
на запада. Забиха го глезените некадърници на НАТО- Гърция и Турция! Стотици милиарди потънаха в тези две държави, като " членки " на НАТО. А ние все си плащаме ли, плащаме !!!
47
10
 
20
 
! Отговори
Край преди 9 години
Европейците бъркат диктата на парите с правдата и свободата да имаш мнение и да го отстояваш.
46
9
 
30
 
! Отговори
Теофилакт Кесар преди 9 години
Хитрите гърци, начело с Ципрас, отново поставиха "в шах" политиците на ЕС с външнополитическия си коз - Русия! Атина има отлични държавници, които са патриоти и бранят националния интерес на Гърция! Атина винаги е поддържала добри отношения с Православна Русия, въпреси прозападната и ориентация тоест гърците умело лавират дипломатически между ЕС и Русия, от което печелят политически и икономически девиденти! За жалост, в България има дефицит на умни политици, за да не кажем, че липсват.....
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
59 ти кажи руските олигарси те що за птици са
44
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
58 *** това РИАНовости ли те информира или ТАСС такъв в демократична Европа би извървял няколко месеца и после би последвала Революция това да не са ти алкохолизираните мужици дето друго освен ярем бе знаят .Как си представяш руска правосъдна сустема в Европа .А бе вие наистина сте в ред
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шойбле също е кукла на конци, които се дърпат от глобалистите!Още ли не го разбрахте?!
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
55 Точно така виждаш я и я усещаш по джоба защото ако не беше тя щеше да питаш къде ходят гладните знаеш по какви нужди
41
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
54 а ти кой искаш да я командва ботоксивото джудже от КГБ ли
40
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"европейската солидарност"виждаме я тази солидарност, виждаме. И по джоба си я осещаме. *** солидарността.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tozi s invalidnata kolicka komandva evropa
38
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И гръцките и българските политици крадат на гърците кражбите им плаща ЕС на българските - българския народ със своята мизерия затова се самозаплиха хора!
37
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
51 нещо СИРИЗА голем го вади но мек омекнаха още първата свдмица а след края на февруари ако няма паре
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
46 още по голям *** какво общо има Кипър с НАТО
35
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лично аз много ще се радвам гърците да се захванат с Москалите, реално така тотално ще фалират до 4-5 години и после ще почнат да разпродават, така ще си върнеме легално Беломорието :)