Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия

Шойбле: Русия не може да замести европейската солидарност
Обновена: 3 фев 2015 15:20 | 3 фев 2015 13:07, Елка Василева
157
Берлин недоволства от сближаването на Гърция и Русия
Волфганг Шойбле. Снимка: архив, Reuters

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е изразил недоволство от сближаването на Гърция с Русия, пише гръцкият сайт нюз.ин.

Пред агенция Ройтерс Шойбле каза, че каквато и да е икономическа помощ от страна на Русия за Гърция няма да бъде жизнеспособна алтернатива на европейската помощ, която се оказва на Атина.

Още по темата

Запитан от Ройтерс доколко е разтревожен от контакта на новото гръцко правителство с Москва, Шойбле отговори: "Това не ми харесва, не вярвам, че Русия може да замести европейската солидарност".

Новото гръцко правителство протестира след съобщението за "консенсус" на 28-те от ЕС по въпроса за санкциите срещу Русия, а пред външните министри на Съюза то изложи мотива си, че позицията му се споделя и от други страни на Съюза.

В същото време Москва изрази задоволство от намесата на Атина, като изтъкна, че би обсъдила евентуално искане за финансова помощ на Гърция. Гръцкото правителство заяви, че не обмисля подобно нещо и че се е съсредоточило върху консултациите с европейските си партньори и МВФ за изготвяне на "нов европейски социален договор" по думите на новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, припомня гръцкото електронно издание.

Шойбле заяви още пред Ройтерс, че целта на Берлин не е да създаде финансов проблем на Русия. В наш интерес е да си сътрудничим тясно и в една разумна рамка с Русия, а в интерес на Русия е да съдейства за едно стабилно световно икономически развитие, казал той.

Под заглавие "Гърция не е толкова значима за Москва" германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че "в Москва има достатъчно пари, но мотиви може би няма" за евентуална помощ на Гърция. Приятелският тон на новото гръцко правителство към Русия предизвика спекулации за вероятността от финансова помощ от страна на Москва. В Русия обаче широко бяха отразени изявленията на руския финансов министър Антон Силуанов пред Си Ен Би СИ, че Гърция не е внасяла такова искане за помощ и че ако го стори, "Русия ще обсъди всички параметри на двустранните отношения".

Във връзка с това германският вестник припомня случая с Кипър, като изтъква, че през 2012 г. на острова са били дадени 2,5 млрд. евро, макар че са били поискани повече, въпреки факта, че много руски компании и банки държат там дъщерни филиали или сметки в офшорки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: германияРусияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
берлин да върви на.........
113
2
 
2
 
! Отговори
Брюкселско зеле преди 9 години
Тези в дъртаци в Брюксел така са се окопали във властта че всеки намек за нещо друго направо им вдига кръвното, защото може да загубят поста си и големите си заплати, изразяващи се в 4 и 5 цифрени суми месечно. Там се въртят едни и същи докато умрат. Няма ли по-млади "Ципрасчета" с по-съвременно мислене ?
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Например реално погледнато няма никаква нужда от частен банков сектор в нито една страна по света. Защо тая дейност не се извършва напълно естествено от държавата. Само че по този начин държавите ще са независими от олигархията а това е крайно опасно за олигарсите. Ще бъдат принудени да си вкарват капиталите в реалния сектор. С работните места и добавената стойност. Друго си е сега от спекулации илихви да цицаш държавите, особено малките.
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхът от това след Гърция и други държави да си изберат реални немарионетни правителства е много голям и явно се дават безумно много пари по държавите за подработка. То случайно ли се финансират щедро разни НПОта, политолози, социолози и други подобни. Зорът е голям да се обвият истините за живота и политиката в информационна помия и най-мощния хор на пропагандата да излезе че е прав. Пълно е с ***, платини с олигархични пари. Всяка година се трупат дългаве, за да са зависими народите и дъ
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В своята книга Лов - аз и военопрестъпниците, бившия главен прокурор на Хагския трибунал Карла дел Понте съобщава, че още през 1999 година дейци на така наречената Армия за освобождение на Косово са отвличали стотици живи и здрави сърби, за да им изваждат и продават на западните пазари техните органи! За целта в местността Бурел на територията на Албания била създадена специална клиника....Понеже са от правилната страна, никой от тези престъпници не е осъден докалкото е известно.
109
3
 
5
 
! Отговори
nnn преди 9 години
САЩ откраднаха немското злато и сега ... как ще си го върнат. Ще се молят и слугуват на интересите им.
108
3
 
9
 
! Отговори
Andreshko преди 9 години
Ципрас ще излезе много умен политик.С отиването си в Русия,той прави намек на Бруксел,че ако те не му дадат заем,ще поиска такъв от Русия,а ЕС не са съгласни с това.За сега си играе добре картите.
107
5
 
6
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
До 5 Сеп 1944Примитивно: защото България принадлежи към гитлеровска коалиция. Ако Борис щях бил далновиден, то щях обявил война на Германия преди Совествкая Армия е достигнула граници на България. Ала Борис бях глуп и затова Сталин говореше с Димитров. Советская Армия пристигнала в Бълагрия (без един выстрел!) и освободи България за втория път със 1878 года. Затова ( и не за каква друга причина) има паметник на Алеша
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
германия е марионетка на сащ когато се изтеглят американските бази от тази държава можем да говорим за независима политика няма да забравя думите на един германец ние сме силни икономически но слаби политически причината е знаем всички сащ
105
8
 
4
 
! Отговори
5 Сеп 1944 преди 9 години
Русия обяви война на България на 5 Сеп 1944. Защо?
104
2
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
До брейСъвершенно согласен с Вас. Те бяха искали да тунеядствовали (много години!!!) и сега резултат. И колко горделиво те ви отговаряха: griechisches Wirtschaftswunder (гърско экономическо чудо). Много ви моля да ме обясни за мен поговорка за лудия и баницата!!!
103
2
 
3
 
! Отговори
мегалиидеа преди 9 години
Мегалиидеа, или Велика Гърция беше финансирана от Москва и тя беше ясно антибългарска. Подобни заявки от странана Гърция не бива да се подминават незабелязано.
102
4
 
5
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До ПламенСигурно драхмата умнико, драмата е за тебе...
101
9
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Гърците щели да връщат драмата!?! ... рубли им пожелавам! :D
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дълес Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дълес. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! ...Ние ще намерим наши единомишленици наши съюзници и помощници в самата Русия. Простащина и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг, и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и ...и най-вече враждебността и омразата към руския народ всичко това ние ловко и незабелязано ще култивирам
98
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В крайна сметка Гърция суверена държава ли е? А България? Май не, но гърците го осъзнаха за разлика от нас.
97
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе българи хора ли сте или маймунитоя ачкьопек ще казва на други народи с кого да другаруватте да не са колония като българията управлявана от американски послушници
96
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дълес Най -хубавото на между русофоба -демократ и *** на Дарвин , е,че процесът на мислене е в зачатъчно състояние и при двата вида .
95
3
 
8
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До анонимен--123;Те и предните правителства са избрани от гърците. Те са си виновни. Там изборите са задължителни.