Петиция до Путин за освобождаване на обвинената в държавна измяна рускиня

Кремъл ще проучи подписката
Обновена: 3 фев 2015 15:19 | 3 фев 2015 15:19, Елка Василева
72
Петиция до Путин за освобождаване на обвинената в държавна измяна рускиня
Едно от децата със снимка на майка си Светлана Давидова. Снимка: Reuters

Петиция с призив към руския президент Владимир Путин да освободи рускинята Светлана Давидова - майка, обвинена в държавна измяна, тъй като информирала посолството на Украйна за движение на руски войски, е внесена в президентската администрация, предаде Франс прес.

Подписана от близо 40 000 души според организаторите на кампанията, петицията "е получена (. . .) и ще бъде проучена", заяви за агенцията говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Още по темата

Трийсет и седемгодишната Светлана Давидова, майка на 7 деца, едно от които двумесечно бебе, бе арестувана на 21 януари в жилището си във Вязма (240 км западно от Москва) и препратена в следствения арест в Лефортовския затвор с обвинение в държавна измяна.

Давидова открито заема пацифистки позиции от самото начало на конфликта в Източна Украйна, посочва АФП. Миналия април тя се обадила по телефона в украинското посолство и предупредила, че военната база във Вязма е опразнена, а войниците – изпратени според нея в Украйна, както съобщил нейният съпруг Анатолий Горлов.

"Нямаме право да говорим за юридическите аспекти на случая, да тълкуваме или оценяваме действията на Светлана (. . .), но освен буквата на закона, има хуманност и милосърдие", пишат авторите на петицията, поместена на сайта на опозиционния в. "Новая газета".

Давидова "никога не е била преследвана за криминални или административни правонарушения (. . .), тя няма нито намерението, нито възможността да бяга - няма дори паспорт", посочват подписалите документа, сред които АФП назовава по-специално писателката Людмила Улицкая, актрисата Чулпан Хаматова и телевизионния коментатор Владимир Познер.

"Господин президент, молим ви да проявите милосърдие (. . .), хуманизъм и да помогнете на Светлана Давидова възможно най-бързо да излезе на свобода и да се върне вкъщи при децата си", заявяват подписалите петицията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
8
 
! Отговори
. преди 9 години
Е този американеца дето издаде за подслушванията на американците защо го преследват тогава щом имало хуманност.
22
6
 
6
 
! Отговори
Татунко преди 9 години
Точно така(визирам информацията) - нямате право да говорите. Давидова"пацифистката"....това вече не е пацифизъм а откровен шпионаж! А сега да я пратят на някое романтично място отвъд Полярния кръг....и да я хранят"кошер" само картофена супа или грахова супа и да я направят вегетарианка!....
21
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Путин е велик! Путин е велик!Русия без Путгин не може!!!! 99%-та от Руския народ обича и подкрепя Путин!!!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последно имали руски войски в Украйна ?
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрахте ли сега защо руснаците купуват боксониери в Поморие и се преместват в България ?Не е от хубаво !
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поделението е срещу панелният комплекс. Всички са виждали какво става вътре. Дали има или няма войници в него не е държавна тайна. Тя не е подписвала декларация да пази държавната тайна, затова няма как да я е ииздала. Обадила се е в посолството да каже ,че в маршрутката е чула военен да казва ,че всички са заминали в Ростов на учение........ Ха-па-па !В нормална държава никой нямаше да и обърне внимание на тьотката. Но в демократична Русия за това и се полагат 20 години затвор.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГлупостта се наказва ? Предполагам ,че 20 години строг тъмничен затвор е добро наказание за това ?Щото това я чака.....
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно,а как товарищите са разбрали че се е обадила ??? да не би даса и подслушвали телефона :) не ми се вярва:)в Русия телефони не подслушват:), това го правят само в америка
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Информацията която е издала е поставила в опасност живота на руски граждани и интересите на Русия. Доказано е че е направено умишлено, а не както го представят тук. Кой те човърка за войници в момента или те не са руски граждани и нямат право да пребивават на територията на Украйна, ДНР и ЛНР. Там има много цивилни с руски паспорт, които укрофашистите в момента избиват! Няма обявена война, нито военно положение, а само мобилизация- забрави ли? Та какво ми говориш за войници, а?
14
4
 
3
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Они рускините само лъжат. Една така на Созопол.ми обеща да я.*** и цела нощ я чаках доле у Стария град. Тогас за пръв път не бех с амцук и сандале.
13
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Путин не подпомага мирните сепаратисти в Украйна!!!!Това всичкото са лъжи на САЩ и ЕС!!!
12
4
 
8
 
! Отговори
правозащитник преди 9 години
В затвора ще и направят надзирателите още 7 деца...да гние до живот, щом предава Родината.
11
4
 
12
 
! Отговори
Кюриосити преди 9 години
До аз: Това че се е свързала с чуждо посолство за да докладва нещо е достатъчно за да я обвинят в измяна. То няма общо с това дали си издал вярна или грешна информация.
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комонист и милост.Ако е куче.
9
3
 
25
 
! Отговори
Самовар преди 9 години
Еми така е май френд. В Русия има свобода на словото и ето- разпискаха се. Да сте чули некоя майка да е пратила петиция на Обонго зарад Гуантанамо Бей, или Абу Граиб? Не, няма и да чуете.
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците май ползват само жени за разузнаване, Вчера пак заловиха 24 годишна студентка с фотоапарат пълен със снимки на сградите в които са бойците на ДНР и разписания на транспорта в града и извън него. Предните пъти бяха 2 момичета на по 20 и 26 години. Оная Надежда Савченко, не прилича на жена ама по паспорт май така са я определили. Та не се чудете ако на тая мъжа и е на фронта, много ясно че ще помага -сега да си сърба попарата в затвора, като няма акъл да се бърка, де не и е работа!
7
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кремълското джудже воюва срещу жени и деца тъй като не му стиска да се бие мъжки
6
19
 
6
 
! Отговори
Путлер преди 9 години
Има майки, има проблем, всички майки в Сибир да шият рубашки
5
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типично по руски!Сега ще я ликвидират с плутоний-210!
4
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До крайе що бе нали немаше руски войски в Украйна