Петиция до Путин за освобождаване на обвинената в държавна измяна рускиня

Кремъл ще проучи подписката
Обновена: 3 фев 2015 15:19 | 3 фев 2015 15:19, Елка Василева
72
Петиция до Путин за освобождаване на обвинената в държавна измяна рускиня
Едно от децата със снимка на майка си Светлана Давидова. Снимка: Reuters

Петиция с призив към руския президент Владимир Путин да освободи рускинята Светлана Давидова - майка, обвинена в държавна измяна, тъй като информирала посолството на Украйна за движение на руски войски, е внесена в президентската администрация, предаде Франс прес.

Подписана от близо 40 000 души според организаторите на кампанията, петицията "е получена (. . .) и ще бъде проучена", заяви за агенцията говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Още по темата

Трийсет и седемгодишната Светлана Давидова, майка на 7 деца, едно от които двумесечно бебе, бе арестувана на 21 януари в жилището си във Вязма (240 км западно от Москва) и препратена в следствения арест в Лефортовския затвор с обвинение в държавна измяна.

Давидова открито заема пацифистки позиции от самото начало на конфликта в Източна Украйна, посочва АФП. Миналия април тя се обадила по телефона в украинското посолство и предупредила, че военната база във Вязма е опразнена, а войниците – изпратени според нея в Украйна, както съобщил нейният съпруг Анатолий Горлов.

"Нямаме право да говорим за юридическите аспекти на случая, да тълкуваме или оценяваме действията на Светлана (. . .), но освен буквата на закона, има хуманност и милосърдие", пишат авторите на петицията, поместена на сайта на опозиционния в. "Новая газета".

Давидова "никога не е била преследвана за криминални или административни правонарушения (. . .), тя няма нито намерението, нито възможността да бяга - няма дори паспорт", посочват подписалите документа, сред които АФП назовава по-специално писателката Людмила Улицкая, актрисата Чулпан Хаматова и телевизионния коментатор Владимир Познер.

"Господин президент, молим ви да проявите милосърдие (. . .), хуманизъм и да помогнете на Светлана Давидова възможно най-бързо да излезе на свобода и да се върне вкъщи при децата си", заявяват подписалите петицията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До крайНа кои десетки хора? На тези пратени наемници, които изпиха кръвта на населението в Донбас? С признаването на вината на тази жена, Русия признава наличието на руски организирани войски в Донбас, нещо, което дори русофилите прекрасно знаят и крещят "Дайте доказателства!"Срам за тази прекрасна държава Русия, която отново се превърна в агресор и безкруполен кръвопиец!
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прекалено изфабрикувано. Коя майка на 7 деца ще се интересува от украинското посолство, а не от децата си? Чак толкова чалнати хора няма.
1
10
 
30
 
! Отговори
край преди 9 години
Действията на тази жена са стрували живота на десетки хора. Те майки имат ли. Деца имат ли. Страдат ли близките им. ДА. Тогава оставете правосъдието да си върши работата без много вой. Тя била пацифистка тогава сега да не писка. Ако беше стояла да си гледа децата сега никой нямаше да я води с белезници.