Франция праща експерти за разследване катастрофата на тайванския самолет

15 души са извадени живи от отломките на машината
4 фев 2015 17:20, Елка Василева
5
Франция праща експерти за разследване катастрофата на тайванския самолет
Снимка: Reuters

Френското Бюро за разследвания и анализи, което води разследвания при самолетни катастрофи, ще изпрати двама експерти в Тайван след трагедията със самолета на тайванската авиокопания "ТрансЕйша еъруез", в която по последни данни загинаха най-малко 23 души, предаде Франс прес.

Франция е взела това решение предвид това, че катастрофиралият самолет се произвежда от френско-италиански консорциум, АТР, съвместно предприятие между френската компания "Еърбъс" и италианската "Финмеканика".

Катастрофиралият АТР 72-600 изпълнявал полет между Тайпе и остров Кинмен с 58 души на борда, петима от които членове на екипажа. 31 от пътниците са били китайци.

Още по темата

След излитането си от летище в тайванската столица самолетът се е завъртял на една страна във въздуха, закачил е с едното си крило естакада и е паднал в река Цзилун. По-голямата част от корпуса му е потънала на няколко десетки метра от брега.

Директорът на тайванското Управление за гражданска авиация Лин Чимин заяви, че самолетът е бил в експлоатация по-малко от една година и преди едва седмица е преминал през операции по поддръжка.

Пилотът имал стаж от 14 000 часа, а помощникът му – 4000 часа.

Засега е ясно, че 15 души са извадени живи от отломките на машината.

Спасителните екипи използват кран, за да издигнат останките на самолета.

В интернет вече се появиха страховити и зрелищни видеозаписи на катастрофата, направени от очевидци.

Има теории, че пилотът може би е завил рязко към реката, за да избегне удар на самолета с високи сгради в близък жилищен квартал.

Той е подал сигнал за помощ до контролната кула на три пъти, преди да бъде изгубена връзката със самолета, и този запис вече беше излъчен в тайвански медии. От него обаче не става ясно какво се е случило и защо е бил подаден сигнал за помощ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Костов е виновен.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ATR 72 е хубав, икономичен турбопроп, който не трябва да се използва през зимата.
2
1
 
0
 
! Отговори
иа преди 9 години
@1: коя точно от всичките?И втори въпрос: има ли нещо общо подигравката с Обама това, че леко изкуфелия путин продължава да си мисли, че чрез войни с мирни съседни държави ще се превърне в не-оплешивяващ дядка?
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз път Обама прекрачи червената линия.