Нападнаха петролен танкер край брега на Нигерия

Един човек е убит, трима са взети за заложници
4 фев 2015 22:21,
7
Нападнаха петролен танкер край брега на Нигерия
Снимка: архив, Reuters

Офицер от гръцките военноморски сили е убит, а трима моряци, двама от които гърци, са взети за заложници при нападение на десетки пирати срещу петролен танкер край брега на Нигерия. Това предаде Франс прес, като цитира гръцката брегова охрана.

Пирати нападнали снощи танкера "Каламос", плаващ под малтийски флаг, който бил на котва в петролната зона Куа Ибое, за да бъде натоварен, посочва АФП, цитирана от БТА.

Нападателите убили помощник-капитана. При завързалата се престрелка и опита на пиратите да се качат на борда са ранени няколко души от екипажа.

В момента на нападението на кораба е имало 23-ма души екипаж, сред които 10 гърци. Пиратите напуснали кораба с тримата заложници. Танкерът не е превозвал петрол. Той е плавал от Китай за Нигерия.

"Каламос" е построен през 2000 г. и е собственост на гръцката компания Еолос мениджмънт (Aeolos Management). Според експерти бреговата ивица от Сенегал до Ангола се е превърнала в новия център на морското пиратство в Африка. Преди това пиратите върлуваха в Аденския залив в Източна Африка, но пиратството там почти изцяло изчезна след изпращането на международна военна армада, отбелязва Франс прес.

Съд в Мадрид осъди на 16 и половина години затвор шестима сомалийски пирати, които през 2012 г. са се опитали да отвлекат испански риболовен кораб край Сомалия. Пиратите бяха заловени от холандски военни, които ги предадоха на испанските власти през ноември 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Izbegal преди 9 години
Взели ги за заложници Или за вечеря Ако беше български екипаж тия щяха да са вързани с тел в трюма и продадени
2
4
 
1
 
! Отговори
аз преди 9 години
голям гръцки отпор..единия убит другите ранени,третите отвлечени..хахахахахахахакърваво поражение за пиратите и много плячка..хахахахаха
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dobre 4e sa bili garci da se zbixa s piratite i gi odblasnaxa -ako biaxa baiganoivci shtiaxa da se naserat ot strax