НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха

Сега са решителни времена за Европа и за света, заяви Столтенберг
5 фев 2015 10:16, Елка Василева
62
НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО има решимостта да защити всеки съюзник от всяка заплаха, независимо откъде идва тя. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното еднодневно заседание на министрите на отбраната от военния съюз.

Той отбеляза, че решенията, които предстои да бъдат взети днес, имат особена важност за укрепването на съвместната защита и за повишаването на стабилността на Алианса. Сега са решителни времена за Европа и за света - в Украйна положението се влошава, Русия продължава да погазва международните правила и да въоръжава и обучава украинските отцепници, в Африка и в Близкия изток жестокостта се разпростира, обобщи генералният секретар.

Още по темата

Той поясни, че НАТО ще пригоди силите си към тази променена обстановка, за да може да се справи с предизвикателства от всяка посока. Днес ще вземем решение за повишаване на нашата готовност, ще определим числеността на силите за бързо реагиране, очаквам да приемем решение за обособяването на командни и контролни центрове в шест източни държави от НАТО, добави Столтенберг.

По неговите думи командните центрове в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония ще спомагат за бързото разгръщане на специалните сили на пакта. Тези структури ще бъдат от ключово значение за осъществяването на връзката на националното военно командване с международната структура на Алианса.

Столтенберг изрази очакването днес да бъде взето решение числеността на специалните сили да бъде повишена от 13 000 на 30 000, а на групите за бързо реагиране - 5000 военни. Засега координационният център на източноевропейските щабове ще бъде в Шчечин (Полша), но Столтенберг изрази очакването втори подобен
щаб да бъде открит в южната част от територията на пакта.

Всичко, което предприемаме, е с отбранителна цел и в отговор на това, което видяхме от Русия напоследък, то е в пълно съзвучие с международните ни задължения, коментира генералният секретар.

По неговите думи новите решения са отговор на агресивните действия на Русия с незачитането на международното право и със завземането на Крим. Светът се променя и е необходимо да се приспособим. Силите за отговор са съобразени с нуждите за готовност за реакция на заплахите от изток и от юг, добави той. Русия носи отговорност за поведението си в Крим и в Източна Украйна, призоваваме я да прекрати подкрепата си за отцепниците и да спазва споразуменията от Минск, да използва цялото си влияние, за да бъде прекратено насилието, заяви Столтенберг.
 

/БТА/
 


62
Още по темата: НАТОЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
сс преди 7 години
тоз що ми прилича на ляв мигач? Пък за опазването щом са загрижени за нас хамериканците що не махнат визите кеф ми неска Ню Йорк кеф ми утре Далас у други ден Лос Анджелис да си се разхождаме на свобода нали искат да сме свободни и независими нали сме партньори, братя що са си заключили вратите? значи те могат да идват и заминават от България когато си искат а ние не можем да ходим в САЩ когато си поискаме, не може то така ше ви пратим Цецка Цачева да ви размаха пръст!
42
0
 
5
 
! Отговори
мръсен циганин преди 7 години
до 50Америго Веспучи е открил Кравария!!
41
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 7 години
как става така, че всеки път всяка война сме към грешната страна незнам? това е някаква прокоба над България дано някога да излезем от нея.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я и тоя ли ще ме спасява от лошите, айде бе ? А него кой ще го спасява ?
39
1
 
10
 
! Отговори
суперкашика преди 7 години
Тоя нервен чичко с пяна на устата помирисвал ли е барут някога ?
38
0
 
6
 
! Отговори
бастун преди 7 години
да му таковам откритието на Колумб
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля да ни защитите от:- нашите политици.- имотната мафия- фалшивата медийна среда.- гейпарадите- вредните за бедните и средната краса реформи- родната олигархия- световната олигархия- банките- има един диктатор в съседна нам страна, на югоизток- закъсахме го с фотоволтаична мафияПомогнете, а на 1035 място искането ни е да помирите Украйна и Русия. Защото имаме българи и в двете страни, не са виновни че там живеят или там са се родили.Предварително благодарим
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко, поне бъди финансов патриот и уреди главния команден център да ти е до вилата. Да гледат бедните амерички войничета, как живее един средностатистически българин и да пукат от завист. Може и едно лафчица за како кола да им отворите.
35
1
 
2
 
! Отговори
изключително аномене преди 7 години
Не знам дали средствата за водене на външна политика не са се променили коренно. Какъв е смисълът да даваш милиарди за оръжие и войници, когато може просто да изкупиш и подчиниш финансово една по - малка и по - слаба държава. Може би това наблюдаваме и у нас, в определени периоди Русия като че ли заема доминираща роля на инвестиции, влизат техни граждани да живеят, купуват имоти, проекти и накрай пристига един сенатор от някоя си камара в САЩ и слага край. Такава е реалността. Не съм за Русия,
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не ме интересува каква е тая ***, да не ми е бил гущер на лозето че да ходя да го спасявам от някой си.
33
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
до Алекс"улигофрени"?! ... неграмотняк...
32
0
 
3
 
! Отговори
Напълно анонимен преди 7 години
Идеята за колективна сигурност е идеология, ценност на САЩ още от 1917 г. когато започват активна външна политика и е развита след Втората световна война. Това статукво се противопоставя на реалността в Европа за баланс на силите и обединяване срещу силния, която не издържа на 2-3 пъти. Факт , е обаче че до момента колективната сигурност с други думи НАТО не е подложена на нито едно изпитание. Хипотетично голяма ядрена сила окупира малка държава член на НАТО. Тогава вече не се знае.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя да не приказва много, едно е да искаш друго е да можеш с две думи да си наляга парцалите .Като много знае и мисли, че всичко е така просто 1 година да го пратят в Сирия като се върне после да приказва, то пред камерата с костюмчето е лесно.
30
0
 
6
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Yankee, go home !
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Аз съм за мирИ я за мир!!!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колкото защити Кипър от турската агресия .. приказки за зомбирани наивници
27
0
 
10
 
! Отговори
Aлекс преди 7 години
До gatyu.gatevАми я виж този от снимката. Откъде ги намират все едни и същи улигофрени?!...
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господи, спаси наш славянский мир от американских баз!!!
25
2
 
14
 
! Отговори
gatyu.gatev преди 7 години
32 пише: ЯВНО НИ МИСЛЯТ ЗА ШИБЕЦИ ЖИВЕЕЩИ ПО ДЪРВЕТАТА И С ПИЛЕШКИ МОЗЪК.Е,нима не сме такива? Вижте президента ни. Пък и премиера !
24
1
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 7 години
НЕ ВИЖДАМ ЗАПЛАХА ОТ РУСИЯ, ТА ДА НИ ЗАЩИТАВА НАТО. ПО СКОРО ОБРАТНО ЦЕЛТА Е ДА НАПАДА. СКОРО НА БАЛКАНИТЕ НЕ Е ИМАЛО ВОЙНА ЯВНО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ТАКАВА. ПЪКЛЕНИТЕ ИМ ПЛАНОВЕ НЯМАТ КРАЙ. ЯВНО НИ МИСЛЯТ ЗА ШИБЕЦИ ЖИВЕЕЩИ ПО ДЪРВЕТАТА И С ПИЛЕШКИ МОЗЪК.