НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха

Сега са решителни времена за Европа и за света, заяви Столтенберг
5 фев 2015 10:16, Елка Василева
62
НАТО е решен да защити всеки съюзник от всяка заплаха
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО има решимостта да защити всеки съюзник от всяка заплаха, независимо откъде идва тя. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното еднодневно заседание на министрите на отбраната от военния съюз.

Той отбеляза, че решенията, които предстои да бъдат взети днес, имат особена важност за укрепването на съвместната защита и за повишаването на стабилността на Алианса. Сега са решителни времена за Европа и за света - в Украйна положението се влошава, Русия продължава да погазва международните правила и да въоръжава и обучава украинските отцепници, в Африка и в Близкия изток жестокостта се разпростира, обобщи генералният секретар.

Още по темата

Той поясни, че НАТО ще пригоди силите си към тази променена обстановка, за да може да се справи с предизвикателства от всяка посока. Днес ще вземем решение за повишаване на нашата готовност, ще определим числеността на силите за бързо реагиране, очаквам да приемем решение за обособяването на командни и контролни центрове в шест източни държави от НАТО, добави Столтенберг.

По неговите думи командните центрове в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония ще спомагат за бързото разгръщане на специалните сили на пакта. Тези структури ще бъдат от ключово значение за осъществяването на връзката на националното военно командване с международната структура на Алианса.

Столтенберг изрази очакването днес да бъде взето решение числеността на специалните сили да бъде повишена от 13 000 на 30 000, а на групите за бързо реагиране - 5000 военни. Засега координационният център на източноевропейските щабове ще бъде в Шчечин (Полша), но Столтенберг изрази очакването втори подобен
щаб да бъде открит в южната част от територията на пакта.

Всичко, което предприемаме, е с отбранителна цел и в отговор на това, което видяхме от Русия напоследък, то е в пълно съзвучие с международните ни задължения, коментира генералният секретар.

По неговите думи новите решения са отговор на агресивните действия на Русия с незачитането на международното право и със завземането на Крим. Светът се променя и е необходимо да се приспособим. Силите за отговор са съобразени с нуждите за готовност за реакция на заплахите от изток и от юг, добави той. Русия носи отговорност за поведението си в Крим и в Източна Украйна, призоваваме я да прекрати подкрепата си за отцепниците и да спазва споразуменията от Минск, да използва цялото си влияние, за да бъде прекратено насилието, заяви Столтенберг.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: натоЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименОткакто евреи започнаха да я управляват!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И от кога Украйна стана съюзник на нато