САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна

Джон Кери: Конфликтът ще спре само когато се прекрати огънят
Обновена: 5 фев 2015 17:40 | 5 фев 2015 17:40,
448
САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна
Снимка: архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон няма да си затваря очите за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна. Той обяви това в Киев днес, където разговаря с украинския президент Петро Порошенко, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Кери заяви също, че руската агресия на изток е най-голямата заплаха за Украйна.

След срещата си с Порошенко държавният секретар на САЩ настоя за незабавен ангажимент на Москва към споразумението за спиране на огъня. То бе подписано между Киев и проруските бунтовници в Минск през септември.

Още по темата
„Искаме дипломатическо решение, но не можем да си затваряме очите за танковете, които идват в Украйна през границата от Русия. Не можем да си затворим очите за руските бойци в  необозначени униформи, които минават през границата и командват отделни подразделения на така наречените опълченци”, заяви още Кери.

Ройтерс припомня, че засилването на боевете в Източна Украйна през последните седмици окончателно е разбило всякакви претенции, че нестабилното примирие все още се държи. Бунтовниците вече контролират с неколкостотин квадратни километра повече територия, отколкото през септември. Украйна започна да призовава Запада да й достави модерно въоръжение, отбелязва Ройтерс.

Русия обаче отхвърля обвиненията, че подкрепя проруския бунт в Източна Украйна с военнослужещи и тежко въоръжение.

"Не търсим конфронтация с Русия. Никой не прави това. Нито Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност", каза днес Кери. Той изрази надежда, че Русия ще се възползва от широкия консенсус за мирно уреждане на конфликта.

Според държавния секретар на САЩ конфликтът в Украйна ще спре само когато бъде прекратен огънят.

Асошиейтед прес обаче отбелязва, че днес Кери не е споменал нищо за възможността САЩ да предоставят на Украйна смъртоносна военна помощ. На този ход вече се противопоставиха няколко европейски страни, сред които Германия и Франция.

САЩ и Украйна укрепват сътрудничеството си в областта на сигурността, каза след днешните разговори Порошенко, цитиран от ТАСС. Той благодари на Кери за подкрепата за реформите в Украйна. "Фактът, че Кери дойде не с празни ръце и обяви подкрепа за нас - това е доста навременно действие. Приятелите се познават в беда", каза още Порошенко.

По-рано днес източници в американската делегация съобщиха, че САЩ ще предоставят на Украйна 16,4 милиона долара като хуманитарна помощ за жителите в източната част на страната, допълва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
1
 
4
 
! Отговори
Az преди 9 години
Откакто легализираха марихуаната много неща взеха да им се привиждат на реднеците. А иначе и аз искам да видя руските танкове в Украйна, ама на , Путин не ги праща, въпреки че парламента му даде зелена светлина.
287
1
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
"Нямали да си затварят очите", че те въобще отваряли ли са ги за да видят каква е действителноста, завалийте, та те са още слепички...
286
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До бандеровче 408Леле велико изказване - и много глупаво. Не целия свят е с вас а само една група политици дупедавци на Хамериканския империализъм. Пример РФ, Индия и Китай не са за вас а това са повече от 51% от населението на света. Как сте спрели опълченците като имахте да се окопавате месеци и вашите подчинени за които не давата 5 цента с хиляди попадат в обкръжение. Всеки отряд на опълченците дето е попаднал в обкръжение при първа възможност се измъква от котела. УКРИТЕ седят и загиват ???
285
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бе нека си затворят очите, да си отворят бузките и да чакат червената армия с гол щик в ръка
284
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Докога само ще дращите и ще се криете зад топлото ДУПЕ на жената си брееее?" Смелчаци" български, докато държите биричката в едната ръка, а с другата се тупате в гърдите и се правите на велики пред женурята, нашите ДУПЕДАВЦИ-ПОЛИТИЦИ ще ни вкарат във война с Русия.Страхлив, подлизурковски народ са българите / сегашното поколение, имам в предвид /.
283
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щото и Русия няма да си затвори очите за американските танкове в бг.
282
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ ще предоставят на Украйна 16,4 милиона долара като "хуманитарна" помощ за "жителите" в източната част. Демек - с тези средства ще бъдат платени заплати на воюваща укр-фашистка армия.
281
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя кон още ли плеще простотиййй--бегай да рупаш трева бе...каубой наср.н
280
2
 
13
 
! Отговори
ASD преди 9 години
Започнаха и Хамериканците и ЕвроГейците да усещат какъв ще им влезне изодзадзе. И както се казва в песента "Късно е либе за китка". Опълченците са само взривателя на бомбата която подготвиха именно ЕС и САЩ. Обаче Путин с търпение и хитрост направи така, че този път удърната вълна ще бъде срещу тях. Дойде началото на АНТИМАЙДАНА. Fu....ck Виктория Нюланд. П.П.Скоро всички платени *** в Украйна ще бъдат избити, след това ще им дойде редът и в България. Пишете после IP-та та и в Белене.
279
3
 
23
 
! Отговори
инализатор преди 9 години
Още "ЗАСЛУГИ"на политиците към България и българите: 1. Вмешателство от американска страна във външната политика на българия! ЗАЩО?2. Скъп американски ток от от Марица Изток 1 и 3! Кой и ЗАЩО подписа договорите?3. Канадската "ДЪНДИ ПРЕШЪЛ МЕТЪЛС" - кражба на златото на България! Дават само 1% по концесионен договор! Кой подписа този грабеж и ДАЩО?4. Не можем да съдим американски гражданин, който е извършил престъпление в България! А те могат да съдят българите в САЩ по техните закони?
278
7
 
15
 
! Отговори
Кон преди 9 години
САЩ нямат правомощия да се месят във вътрешните работи на Украйна и Русия. Нека да не си затварят очите, разбира се. Но едно е да нападаш Гренада, без да се интересуваш от правни въпроси, а друго е Русия. За Украйна няма какво да кажа, тъй като политиците и я опозориха.
277
3
 
21
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Още "ЗАСЛУГИ"на политиците към България и българите: 1. Вмешателство от американска страна във външната политика на българия! ЗАЩО?2. Скъп американски ток от от Марица Изток 1 и 3! Кой и ЗАЩО подписа договорите?3. Канадската "ДЪНДИ ПРЕШЪЛ МЕТЪЛС" - кражба на златото на България! Дават само 1% по концесионен договор! Кой подписа този грабеж и ДАЩО?4. Не можем да съдим американски гражданин, който е извършил престъпление в България! А те могат да съдят българите в САЩ по техните закони?
276
13
 
6
 
! Отговори
до Морски преди 9 години
"Мариупол. Там в една бригада работници от 52 души, 50 искат да стане руско"Ми то като у нас у Кърджалийско, да стане турско. И кво, турците да пращат танковете ли?"Доларите са едни хартийки, които ще бъдат отвяти от вятъра както пепелта от загаснало огнище."Хаха, това Ленин го каза преди 100 години... Още ли чакате? Чакайте си, бунаци.
275
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Putin e mechka,a pak evropata e gei i loshu uaaaakoito e patriot da glasuva za Ataka za da suberat s DPS i da zashtitavat ruskite interesi.aidi da sme kokoniq na rusiq uaaaaa.to gotinu.a dori i da ni prenapishat istoriqta nqma problem.az sum suglasen decata mi da uchat,che sme rusnaci i Kiril i Metodii sa rusnaci.Atakaaaaaaaa! aaaaadi uaaaa me4kiiii.rrrrt
274
7
 
24
 
! Отговори
Морски преди 9 години
Та да ви напиша за Мариупол. Там в една бригада работници от 52 души, 50 искат да стане руско, а 2 са да е отделно от Русия. Та такова е съотношението. А града е към 600 000 души без предградията. За Одеса положението е още повече. Доларите са едни хартийки, които ще бъдат отвяти от вятъра както пепелта от загаснало огнище.
273
4
 
25
 
! Отговори
янка преди 9 години
този обикаля като преял кон света и плюе РУСИЯ ...
272
3
 
27
 
! Отговори
Плая Хирон преди 9 години
А е бай Джон, когато украинските войски обстрелваха жилищните квартали и изгориха живи хората в Одеса, как тогава не виждахте и не чувахте, а сега виждате и чувате. Има още много да учите. Ако опълченците сега тръгнат не може да ги спрете. Затова ви играе лъжичката. Хайде, давайте със санкциите. Който сее ветрове ще жъне бури. Всичките ви измислени лостове на рейтингови агенции, банкови назори ще станат излишни. Путин е велик стратег. С вашите камъни по вашите глави. И най-важното е, че сами си
271
3
 
32
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Кери не случайно обикаля като кери - синчето му приватизира газопреноснта система на Украйна и сега заграбеното трябва да бъде защитено на всяка цена. Не само оръжие ще докара на украинците, ами и американски войски (ако преди това не намери европейски)
270
3
 
27
 
! Отговори
PD преди 9 години
Май май с тази кокоша слепота времето им изтича. На сяка манджа меродия не става. Скоро и зад океана ще им стане тясно.А ние тука ще си стоим и зорлен барабар с тях голям го вадим. Серсемска работа. Като го опнат за геноцид над народа си оня Порошенко, с к'ви очи ще гледат на нас бъдните поколения. Няма скрито покрито вече. С тези свободни интернет ресурси има купища неподправени видеоматериали. Това няма как да се скрие. На лъжата краката са къси, няма къде да избяга.
269
23
 
8
 
! Отговори
до Морския преди 9 години
"ако имаше руски войски и танкове досега да са превзели и Мариопол"Е нали точно затова не го превземат, за да минават руските лъжи, че нямало руски войски там.Да, ама не минават, освен при глупците.