Украинският конфликт е стигнал до кулминация

Всъщност става дума за замразяване на конфликта, пишат руски издания
6 фев 2015 09:21, Елка Василева
234
Украинският конфликт е стигнал до кулминация
Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел предприеха небивала дипломатическа инициатива - вчера спешно посетиха заедно Киев, а днес ще пристигнат в Москва в опит да спрат войната в Украйна, пише руският в. "Комерсант".

За момента това е "най-сериозната стъпка на Запада с цел прекратяване на войната", изтъква изданието и припомня "липсата на осезаем резултат от досегашните посреднически усилия".

Обиколката на двамата лидери бе предшествана от визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Киев. Той отправи сигнал, че инициативата на Париж и Берлин не е импровизация, а е съгласувана с Вашингтон. Кери за пръв път заяви, че САЩ са готови да бъдат гарант на мира в Югоизточна Украйна, ако намерят дипломатическо решение съвместно с европейските си партньори, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата

Според негови информирани дипломатически източници Франция и Германия може да предложат спиране на огъня, съпроводено с признаване на нова разделителна линия между войските, несъвпадаща с очертаната в есенните споразумения от Минск. Тази линия се измести в полза на сепаратистките "народни републики" в Донецк и Луганск (ДНР и ЛНР) след настъплението им през януари.

В отговор от Москва се чакат твърди гаранции, че занапред териториалното статукво няма да се нарушава и настъплението ще спре. Меркел и Оланд ще настояват Москва и отцепниците да признаят, че Донбас остава част от Украйна, макар чисто формално засега.

Съвместното пътуване на двамата европейски лидери до Киев, а после и до Москва показва, че украинският конфликт е стигнал до кулминация, смята експертът от Хелзинки Аркадий Мошес, говорил пред всекидневника.

Той свързва инициативата на Оланд и Меркел със "засилването на дискусията по въпроса за доставки на отбранителни оръжия за Киев. Европа иска да предаде на Москва цялата острота на новите рискове. Тези рискове може да тласнат конфликта в качествено нова фаза, той ще стане неконтролируем и може да причини голяма война в Европа", предупреждава анализаторът.

Според него Меркел и Оланд може да предложат на Москва да станат гаранти на "Минск-2" - ново споразумение за замразяване на конфликта. Те ще настояват Москва да осигури спиране на "безсмисленото" сепаратистко настъпление "срещу съгласие на Запада фактически да признае увеличаването на териториите на ДНР и ЛНР". Ще посочат като мотив, че "контролът над още някой и друг квадратен километър опожарена земя не решава по принцип нищо и не дава на никоя страна възможността да постигне никакви стратегически цели", прогнозира Мошес.

Спешните посещения на Меркел и Оланд сочат, че "Европа е узряла най-накрая за формиране на международна посредническа група с цел да се избегне тотална ескалация на украинския конфликт", коментира руският политолог Сергей Станкевич.

Възможното политическо решение предполага според него "реинтеграция на ДНР и ЛНР в състава на Украйна с широки автономни права". За военнополицейски операции през преходния период може би ще трябва да се формират миротворчески сили под егидата на ООН, включващи страни извън НАТО.

"Всъщност става дума за замразяване на конфликта", пише "Независимая газета", цитирайки източник, близък до контактната група за мирно уреждане в Донбас. Източникът обаче се съмнява, че отцепниците ще приемат това решение, защото то не регламентира "формалното положение на тези територии и статута на жителите им, нито премахва въпроса за икономическата блокада".

Залозите са огромни и сегашните срещи са последен шанс за уреждане на конфликта. Инак "други дипломатически сценарии няма да има и крайно опасната кървяща рана на украинската криза ще остане отворена още няколко години", коментира пред "Независимая газета" френският наблюдател Арно Дюбиен.

При неуспех на френско-германската инициатива ще последват нови санкции и САЩ ще доставят на Киев оръжия. Русия пък ще увеличава помощта за сепаратистите "и войната в Украйна може да излезе извън рамките на Донбас", предрича той.

От резултата на предстоящата руско-френско-германска среща ще зависи и тонът на адресираните към Москва изявления на Международната конференция по сигурността, която започва днес в Мюнхен, пише в друг материал "Комерсант".

Според негов източник в германското външно министерство, ако държавните лидери се разберат за нещо в Москва, в Мюнхен ще се организират "в един или друг формат" многостранни преговори за Украйна, при все че не са планирани за момента.

Вестникът нарича сегашната мюнхенска конференция историческа. Ще присъстват над 20 държавни глави и 60 министри. Водачът на руската делегация - външният министър Сергей Лавров, ще трябва да изслуша доста критики към Москва, пише той.

"Повечето резултати от 25 години работа се изпариха за броени месеци. Само преди четири години държавите от НАТО и Русия заявиха в Лисабон, че са "навлезли в нов етап от сътрудничеството, насочен към истинско стратегическо партньорство". Днес това изявление звучи, сякаш е от друга епоха", цитира изданието доклад, подготвен за конференцията.

От него проличава, че западните наблюдатели са разтревожени най-вече от т. нар. външнополитическа доктрина на Путин. "През март 2014 г. руският президент изтъкна, че не само руските граждани, но и по-широко обозначена група – рускоезичното население, трябва да бъде защитавана от Русия. Дали тази логика, използвана в Крим и в Източна Украйна, ще се прилага и спрямо други държави с рускоезични малцинства?", питат авторите на доклада.

Западът се пита още: "Смята ли Русия за дълго да загърби Европа, търсейки партньори в други региони? Знае ли самото руско ръководство колко далеч се кани да се отдръпне от Запада? И как ще се справя Москва с хапещите последици от санкциите, спада в цените на петрола и с масовото изтичане на капитали?".

В Мюнхен се надяват да получат отговор от водача на руската делегация Сергей Лавров, чието изказване е насрочено за събота, добавя "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа-та май усети дебелия край,към който я води "демократична" Америка.Сега-беж,при чичко Путин да спасяваме това,което все още може.Е, дано имате успех,че кървищата дето се проливат заради "демократичните" ви ценности,трудно прощават;пък нашите пак ни набутват на губещата страна;НАТО ли- я гьостерица,я!
134
5
 
44
 
! Отговори
Скорпиона преди 9 години
Оланд и Меркел се разбързаха, защото т. н. "сепаратисти", които в същност са истински патриоти, са в настъпление и краят на ционистката хунта в Киев е близо. Голям страх се чете в очите и на двамата...
133
5
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Божо 165Леле божо уля се. Хайде кажи ми фирмите свързани с Русия действащи на територията на БГ с Милиардни обеми - Лукоил други ???Добре с Милионни обеми - Овъргаз, няколко туристически агенции друго какво?Баланса към РФ глупчо е 10Млрд внос(Газ и Петрол) и 500мил износКакви врели некипели ти бръмчат в главата Руските олигарси са виновни. единствения Руски олигарх дето искае да прави пионерски лагери Лужков го ошушкаха приятелчетата му от Москва. Колко Руски марки ползваш а?
132
4
 
36
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 164От края на Втората световна са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света. Съединените щати са предизвикали 201 военни конфликта чрез задгранични военни операции и интервенци между края на Втората световна и 2001г., като след това са отговорни и за други като Афганистан и ИракНе твоята а ТОВА е ГОЛАТА ИСТИНА. Ако не я проумееш и ти рано или късно ще станеш жертва на ВОЙНА предизвикана от САЩДоклада е на American Journal of Public Health
131
0
 
11
 
! Отговори
Едно преди 9 години
не мога да разбера, на вас плаща ли ви се да пишете глупости или просто сте алтави? Моля някой да ми отговори!
130
3
 
14
 
! Отговори
до странджата 149 преди 9 години
Огромен просперитет на прибалтийските републики?????? Спомени и Република България с нейния просперитет. Смешен си.
129
3
 
22
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Анонимен164С тези крещящи букви е ясно, че говорите ГЛУПОСТИ !!! Има един Василев, който провокира по същия начин !!! Нормалните хора не искат ВОЙНА !!!
128
22
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До бъдеще неопределеноРазберете , хора, ние живеем зле точно защото нашата икономическа мафия е тясно свързана с кремълската !!! Защо не кажете нещо за Финландия !!! Най-бедната част от Руската империя !!! Сега са на светлинни години напред, а в Русия живеят опиянчени "карелци" , които са си опиянчени финландци !!! Защитавате един азиатски диктатор, който със зъби и нокти защитава СОБСТВЕНАТА СИ ВЛАСТ !!! Русия трябва да стане нормална европейска страна, руските хора заслужават това !!!
127
15
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Не случайно Ленин и неговите сподвижници са приели,дори нагодили марксизма за идеология на бъдещо управление в Руската империя.Идеите на комунизма са най здравото лепило между хора с различен национален произход.През 1917 г.ВОСР спира само разпада на Царска Русия и на нейно място създава държава на работници и селяни без да се интересува от тяхната националност.През 1941 г.руси,украинци казахи,якути буря ти обявени от Хитлер за *** смачкват фасона на расовите немски войници
126
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кери го играе лошото ченге, а двете евро ***, доброто ченге. Украйна е руска, взимайте си я, тези *** да си знаят мястото, обратно в разпадащата се евро ***.
125
0
 
16
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До говори Киев 153Ирак и Индонезия върнаха БТР 4 и 3 съответно защото имали пукнатини в бронята. Сега ги ползва нац гвардията. Реновираните танкове т-64 не помня коя африканска страна няма да получи защото отидоха да бъдат изгорени под дебалцево. За 25 години Украинската армия са получили 25 нови ОПЛОТА и към 70 Реновирани. За 25 години. Харков вече няма лиценз и двигатели да произвежда БМП-2 и/или МТ-ЛБ
124
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хохохо...Меркел и Оланд на колене пред Путин.Както е тръгнало скоро опълченците ще са в Киев,а Червената армия-в Брюксел и не за първи път в Берлин.Естествено това ще са междинни спирки на тура по трасето,чийто финал е във Вашингтон.
123
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Където Путин ще бяга? :)
122
4
 
35
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 150Опълченците са мотивирани от следното - това правителство докара тези главорези в моята околия, убих чичото дето ми продаваше сладолед като малък така и не му научих името. Изгориха селото ми заедно бабата - майка на мама. Мама в момента е в детската градина вчера снаряд откъсна ей такова парче от ръката и. добре беше че парчето не е от главата.Съседското момиче вече няма глава. Тати каза да не гледам. Ето за това Опълченците имат дух и мотивация и кръвна вражда.
121
4
 
5
 
! Отговори
бъдеще неопределено преди 9 години
До БожоПодкрепям изказването Ви най - малко на 120 %. И това Ви го казвам аз, от просперираща, европейска България !!!
120
16
 
5
 
! Отговори
говори Киев преди 9 години
До 136Обикновенно не отговаряме на тенденциозни нападки,но за сведение на всички трябва да кажем,че в Украйна се произвеждат танкове и друга бронирана техника ,която много се търси по света например ние снабдяваме Ирак с бронирана техника,също имаме много поръчки и от Далечния Тихоокеански регион Индонезия и др.За вас ще кажем,че РФ изнежда свои и чужди спътници с наши ракети носители.
119
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Божо 145Грешите Божо за пореден път. Кървавия Евромайдан започна защото Украйна реши да не приеме ЕС предложение От тогава и до сега положението на Украйна се влошава с изключение на Крим там сега РФ им налива Милярди за инфаструктура и военни обектиАко Украйна стане част от НАТО полета на авиацията до Москва ще е в рамките на няколко десетки минути, да не говорим за тактически балистични ракети Литва Естония и Латвия се прострелват от РСЗО и няма как да се базират НАТО стратегически сили
118
17
 
4
 
! Отговори
НАТО преди 9 години
Събирай пуканки и гледай Русия се разпадне на много малки Русия
117
1
 
4
 
! Отговори
до боби преди 9 години
Е ти какво очакваш ? Да мотивират хората си с: "Хора мобилизирайте се че днес загубихме 3 танка и 500 човека, и трябва да попълним загубите."
116
22
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Само да допълня Божо... - Прибалтийските републики са като трън в очите на ***... - всички видяха техния огромен просперитет, когато се откопчиха от задушаващата прегръдка на руската мечка... - ако това стане с Украйна - *** няма да го понесе... - защото народът ще осъзнае къде е причината за тяхната бедност и нищета...