Украинският конфликт е стигнал до кулминация

Всъщност става дума за замразяване на конфликта, пишат руски издания
6 фев 2015 09:21, Елка Василева
234
Украинският конфликт е стигнал до кулминация
Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел предприеха небивала дипломатическа инициатива - вчера спешно посетиха заедно Киев, а днес ще пристигнат в Москва в опит да спрат войната в Украйна, пише руският в. "Комерсант".

За момента това е "най-сериозната стъпка на Запада с цел прекратяване на войната", изтъква изданието и припомня "липсата на осезаем резултат от досегашните посреднически усилия".

Обиколката на двамата лидери бе предшествана от визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Киев. Той отправи сигнал, че инициативата на Париж и Берлин не е импровизация, а е съгласувана с Вашингтон. Кери за пръв път заяви, че САЩ са готови да бъдат гарант на мира в Югоизточна Украйна, ако намерят дипломатическо решение съвместно с европейските си партньори, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Още по темата

Според негови информирани дипломатически източници Франция и Германия може да предложат спиране на огъня, съпроводено с признаване на нова разделителна линия между войските, несъвпадаща с очертаната в есенните споразумения от Минск. Тази линия се измести в полза на сепаратистките "народни републики" в Донецк и Луганск (ДНР и ЛНР) след настъплението им през януари.

В отговор от Москва се чакат твърди гаранции, че занапред териториалното статукво няма да се нарушава и настъплението ще спре. Меркел и Оланд ще настояват Москва и отцепниците да признаят, че Донбас остава част от Украйна, макар чисто формално засега.

Съвместното пътуване на двамата европейски лидери до Киев, а после и до Москва показва, че украинският конфликт е стигнал до кулминация, смята експертът от Хелзинки Аркадий Мошес, говорил пред всекидневника.

Той свързва инициативата на Оланд и Меркел със "засилването на дискусията по въпроса за доставки на отбранителни оръжия за Киев. Европа иска да предаде на Москва цялата острота на новите рискове. Тези рискове може да тласнат конфликта в качествено нова фаза, той ще стане неконтролируем и може да причини голяма война в Европа", предупреждава анализаторът.

Според него Меркел и Оланд може да предложат на Москва да станат гаранти на "Минск-2" - ново споразумение за замразяване на конфликта. Те ще настояват Москва да осигури спиране на "безсмисленото" сепаратистко настъпление "срещу съгласие на Запада фактически да признае увеличаването на териториите на ДНР и ЛНР". Ще посочат като мотив, че "контролът над още някой и друг квадратен километър опожарена земя не решава по принцип нищо и не дава на никоя страна възможността да постигне никакви стратегически цели", прогнозира Мошес.

Спешните посещения на Меркел и Оланд сочат, че "Европа е узряла най-накрая за формиране на международна посредническа група с цел да се избегне тотална ескалация на украинския конфликт", коментира руският политолог Сергей Станкевич.

Възможното политическо решение предполага според него "реинтеграция на ДНР и ЛНР в състава на Украйна с широки автономни права". За военнополицейски операции през преходния период може би ще трябва да се формират миротворчески сили под егидата на ООН, включващи страни извън НАТО.

"Всъщност става дума за замразяване на конфликта", пише "Независимая газета", цитирайки източник, близък до контактната група за мирно уреждане в Донбас. Източникът обаче се съмнява, че отцепниците ще приемат това решение, защото то не регламентира "формалното положение на тези територии и статута на жителите им, нито премахва въпроса за икономическата блокада".

Залозите са огромни и сегашните срещи са последен шанс за уреждане на конфликта. Инак "други дипломатически сценарии няма да има и крайно опасната кървяща рана на украинската криза ще остане отворена още няколко години", коментира пред "Независимая газета" френският наблюдател Арно Дюбиен.

При неуспех на френско-германската инициатива ще последват нови санкции и САЩ ще доставят на Киев оръжия. Русия пък ще увеличава помощта за сепаратистите "и войната в Украйна може да излезе извън рамките на Донбас", предрича той.

От резултата на предстоящата руско-френско-германска среща ще зависи и тонът на адресираните към Москва изявления на Международната конференция по сигурността, която започва днес в Мюнхен, пише в друг материал "Комерсант".

Според негов източник в германското външно министерство, ако държавните лидери се разберат за нещо в Москва, в Мюнхен ще се организират "в един или друг формат" многостранни преговори за Украйна, при все че не са планирани за момента.

Вестникът нарича сегашната мюнхенска конференция историческа. Ще присъстват над 20 държавни глави и 60 министри. Водачът на руската делегация - външният министър Сергей Лавров, ще трябва да изслуша доста критики към Москва, пише той.

"Повечето резултати от 25 години работа се изпариха за броени месеци. Само преди четири години държавите от НАТО и Русия заявиха в Лисабон, че са "навлезли в нов етап от сътрудничеството, насочен към истинско стратегическо партньорство". Днес това изявление звучи, сякаш е от друга епоха", цитира изданието доклад, подготвен за конференцията.

От него проличава, че западните наблюдатели са разтревожени най-вече от т. нар. външнополитическа доктрина на Путин. "През март 2014 г. руският президент изтъкна, че не само руските граждани, но и по-широко обозначена група – рускоезичното население, трябва да бъде защитавана от Русия. Дали тази логика, използвана в Крим и в Източна Украйна, ще се прилага и спрямо други държави с рускоезични малцинства?", питат авторите на доклада.

Западът се пита още: "Смята ли Русия за дълго да загърби Европа, търсейки партньори в други региони? Знае ли самото руско ръководство колко далеч се кани да се отдръпне от Запада? И как ще се справя Москва с хапещите последици от санкциите, спада в цените на петрола и с масовото изтичане на капитали?".

В Мюнхен се надяват да получат отговор от водача на руската делегация Сергей Лавров, чието изказване е насрочено за събота, добавя "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
3
 
! Отговори
сс преди 9 години
хехе ...гаранти Минск-2 .... голям смях в залата .... а какво стана с гаранциите от Минск-1 ....!!!!!
154
2
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Само не разбрах, Европа признава ли вече присъединяването на Крим към Русия и ще свали ли всички санкции? Иначе руснаците едва ли ще се впечатлят - те вечи се пренастроиха, намериха нови доставчици и започнаха нови производства. Дори да им спуснат желязна завеса едва ли ще ги засегне особено.Колкото до цените на петрола и изтеглянето на инвестиции - те, както и санкциите вредят повече на ЕС, отколкото на Русия. Европа отива към рецесия и откъде пари за Гърция, че и за Украйна не се вижда!
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гарантите за мира са бетон! Справка- Виетнам, Ирак, Афганистан, Либия ...
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mai vzexa da omekvat tia evropeici
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да спрат редките химични елементи и изотопи от Сибир за Калифорни и тия са клекнали, до 6 месеца и последните технологични фирми в CA загиват без тия доставки ама рашъните не искат да им спира кранчето от тоя бизнес... Оххх лакомия, едни евреи срещу други евреи!
150
7
 
6
 
! Отговори
ГРУ преди 9 години
ГАВАРИТ РОСИИ:Западни хорица! Блейте до припадък по форумите! Не ни интересува! НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ НАПРАВИТЕ! НИЩО!
149
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смехНаистина голЕм смЕх.За робската психика много неща са неразбираеми. Така и преди 140 години някои са се присмивали на Левски.
148
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия няма да се спре.Наред е Беларус.И там хората са на нокти и скоро време ще се разбунтуват, след това знете какво следва: влизане на руски войски като уж защитници на руското ''малцинство'', трепане на половината нация и анексиране!
147
7
 
2
 
! Отговори
смех преди 9 години
До "yan"Ти как разбра, че предпочитат да *** свободни ?Не знам за нормален човек който иска да "мре" !!!Смех
146
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна - завинаги в нашите сърца! Скъпи приятели още малко остана и ще сте свободни! Свирепата руска мечка ще скъса плът от вашата родина, но въпреки това вие ще оцелеете и ще се отървете от тая кафява чума! След време обикновените руснаци ще се натискат да дойдат да живеят при вас!
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bolbovТака, така, обаче, след 70 години смачканите са се изгладили, но другите са си останали ***.
144
1
 
8
 
! Отговори
ууу преди 9 години
До баче кикоЗАЩО питаш? Не проумяваш, че хората могат да мислят? Ами не се мъчи. Не е за твоята камбанария.
143
13
 
6
 
! Отговори
баче кико преди 9 години
ДА ПОПИТАМ ТУКА САМО 50 ГОДИШНИ ПЕНСИОНЕРИ КОИТО СИ НЯМАТ РАБОТА ЛИ ПИШАТ ?ЧАТИТЕ ЛИ СИ
142
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Деградацията на западната политика е очевидна. Изтокът не се бие в гърдите и не хвърля бомби за доказателство, че е мирен.Има нещо, заради което стават тези неща, освен нефта и газа-надутият и готов да се пръсне набрал цирей на социалното недоволство от изумително погрешна и нечовешка икономическа политика, докарала до безработица половината население от всяка страна!Това са последните вопли-изтърканото спасение във военната промишлевост.Но социализмът ще дойде.Няма алтернатива.
141
6
 
32
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
САЩ гарант на мира ХАХААхааХАхахаха извинте ме ама наистина ще се пръсна от смях.Тия дето дори си признаха че са участвали в преврата и ръководят военната пропаганда на Порошенко,демек тия заради които стана цялата патаклама щели да станат гаранти на мира.това е смешно и трагично в същото време.Аз ако съм Путин няма да приема никакви уговорки за мир докато краварите не си бият камшиците далече от Украинския регион.Нямат работа там.Няма такова понятие световен полицаи било то и мамуна .
140
13
 
3
 
! Отговори
stanIYI преди 9 години
Ne biva da bude pozvoleno na rusnatzi da nasrupvat jam zapada.imat si dostatacno zemya
139
9
 
32
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
Руската стрaнa няма да позволи в Украйна да имa aнтирускa власт. Освен Порошенко и десен сектор цялa централна и източна Украйна сa на руска стрaнa. Укрaинскaтa aрмия е част от бившaтa съветска армия и е лоялнa и дружескa на Русия и сaмите руски опълченци сa действащи офицери от укрaинскaтa армия а войските им военни поделения на Укрaинскaтa aрмия . Скоро Порошенко ще го сполети съдбaтa на египетския бивш президент Мурси който прaвеше същите работи в Египет но египетскaтa aрмия го свали.
138
7
 
41
 
! Отговори
yan преди 9 години
Само с няколко думи: -западът се тресе от страх, какво ще стане с тях при очертаващата се голяма война. Бяха послушни слуги, лакомиха се за природните ресурси на Русия и сега може да се наложи да плащат - и ние с тях. Разбраха, че руснаците предпочитат да *** свободни.
137
6
 
42
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
Както преди седмица писах, че времето на Минск-1 безвъзвратно отмина, същото мога да кажа и сега относно реинтеграцията на ДНР и ЛНР в състава на Украйна с широки автономни права. Днес народът на Новорусия иска независимост и не може да си представи как ще живее в една държава с убийците на жени, деца и старци, как ще се остави да го управляват военнопрестъпници.
136
3
 
20
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Пак лъжи и пропаганда ..конфликта стигнал до кулминация? Някой да е чул или видял опълченците да са превзели киев? Не нали за сега няма спиране