Европа иска сигурност заедно с Русия, а не против нея!

Меркел категорично против доставка на оръжия в Украйна
377
Европа иска сигурност заедно с Русия, а не против нея!
Снимка: Reuters

"Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея", заяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", посочи Меркел. По думите й кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред.

Според Меркел "действията на Русия са нарушили световния ред и принципите на съвместно съществуване в Европа". Канцлерът отбеляза, че Германия е готова заедно със съюзниците да помогне за "укрепване на трансатлантическата и европейската безопасност".

Още по темата
Необходимо е сътрудничество в решаването на актуалните проблеми - от неразпространението на ядрено оръжие до борбата с международния тероризъм, допълни тя.

Меркел посочи важността и на сътрудничеството с Русия по редица международни въпроси, включително уреждането на сирийската криза. По думите й "химическото оръжия в Сирия почти е унищожено до голяма степен благодарение на сътрудничеството с Русия".

Германският канцлер обаче определи като „належаща задача“ преговорите за уреждане на украинската криза. Успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран, призна Меркел, която снощи заедно с Франсоа Оланд се срещна с президента на Русия Владимир Путин. Разговорът между тримата продължи над 5 часа.

"След вчерашните разговори в Москва, които водихме френският президент и аз, не е сигурно, че ще постигнем успех. Но според мен и според френския президент безспорно си заслужава да опитаме", каза канцлерката, цитирана от Ройтерс.

Меркел бе категорична, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия. Според Меркел доставяне на оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в Украйна, посочва АФП.

"Убедена съм, че този конфликт няма да бъде решен с военни средства. Нашата сила е в икономическия натиск", подчерта германският канцлер по повод намеренията на САЩ да доставят  оръжие за Украйна.

"Броят на оръжията в региона е голям и не е довел до ситуация, в която виждам решение", аргументира се Меркел и добави, че координира политиката си със Вашингтон.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд пък заяви, че сега е една от последните
възможности да се постигне споразумение за Украйна и да се избегнат още по-мащабни военни действия.

"Мисля, че това е един от последните шансове. Ако не успеем да постигнем трайно споразумение за мир, знаем отлично какъв е сценарият: той има едно име и се нарича война", каза Оланд, който се върна във Франция след разговорите до късно снощи с руския президент Владимир Путин и Ангела Меркел в Москва.

"Трябва да постигнем по-нататъшно сближаване на гледните точки, затова продължава този разговор", обясни Оланд и продължи: "Докато тази цел не бъде постигната и докато споразумението не бъде подписано, има риск".

"Франция играе важна роля, но не може да успее сама. С Меркел няма да се борим сами, ние поехме нашата отговорност, сега всички други страни трябва да се покажат на висотата на това, което се очаква от тях", подчерта френският президент, визирайки президентите на Русия и Украйна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
4
 
! Отговори
СС преди 9 години
До 339. Ами сигурно защото руснаците не ходят по света и да палят конфликти.
147
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ще се сети г-жа Меркел че пътят е само с Русия. А може би си е припомнила факти от недалечната история и е решила да не повтаря повече грешките на предишни германски лидери.
146
0
 
5
 
! Отговори
сова преди 9 години
Каква демагогия?Европа нямало да доставя оръжие на Киев!!! пълна заблуда. Полша и прибалтийските държави открито и непрекъснато снабдяват Украйна с оръжие. Защо не ги спрете те са членове на ЕС и НАТО. Видяха че както върви опълченците могат да стигнат и до Киев и Днепър да стане граница. Тогава всичките им планове и вложени пари отиват на кино. И сега се разбързаха за мирно решаване на кризата в Украйна.
145
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то е очевадно какво искат европейските граждани.Допреди да дойде тази невиждана наглост от страна на САЩ и грубата им намеса в европейската политика,нямаше движения от рода на Сириза,Подемос,партията на Льо Пен и останалите.В тези държави не живеят овце като у нас,където си избираме същите еничари.Или по скоро търпим да ни ги спускат отгоре.Защото няма разумен човек,който да вярва в честността на българските избори.
144
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - Когато печаташ две банкноти по 100 долара общо за 0,40 цента може да претендираш че си най-голямата икономика в света.Но когато света започне да се разплаща по дръг начин,"Когато стане така, ще печатаме другото това, с което се плаща. И пак оставаме най-голямата икономика.
143
17
 
2
 
! Отговори
путлер капут преди 9 години
До Анонимен" Психопатите трябва или да се затварят или да се избиват " много правилно затова руските варвари от бушменистан трбява да бъдат изтребени и вас българските им слуги барабар с тях
142
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашия лиглю трябва да се у4и от Меркел
141
1
 
19
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Меркел я оплеска още в самото начало, а сега не знае какво говори
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таз и тя не знае Кво Иска Женска му работа
139
2
 
23
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Европа е за мир ,но Вашингтон е за война в Украйна ! "Броят на оръжията в региона е голям и не е довел до ситуация, в която виждам решение", аргументира се Меркел -Това е признанание ,че Киев го снаббдяват с оръжие от Запада и това подтиква Русия -тя да снабдява Донбас.
138
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да живее Русия
137
1
 
22
 
! Отговори
InPut преди 9 години
Audi BMW Cadillac Chevrolet Citroen FIAT Ford Hyundai Infiniti KIA Mazda Mitsubishi Nissan Opel Peugeot Renault Skoda Toyota VW Teзи марки от известните вам се произвеждат в Русия в 15-20 завода. освен тях има и други, Моделите са неколкократно повече ))Това само за сведение
136
2
 
14
 
! Отговори
гарабедчо преди 9 години
Оцапа я ганке оцапа я. Ще я гонят германците .
135
1
 
31
 
! Отговори
дедо ви гошо преди 9 години
Скъпи *** гжа МЕРКЕЛ не е проста. Пазете ПУТИН да не дойде некой чичко Сталин ,че да накара немците отново да градят БЕРЛИНСКАТА СТЕНА под вещото ръководство на руските солдати. Драги пиклювциголеми смелчаци сте скрити зад монитора Знайте едно от дедо си войната не подбира от коя страна си коси наред затова си опичайте акъла ако имате такъв
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
merkel ; se iskaza to4no i nekaza nishto izli4no i v sashtoto vreme nishto ne spesti- tia ne poso4i vragove poiska vsi4ki zaedno da se obediniat za mira -ne 4yx nishto protiv rysia
133
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ю-яКогато печаташ две банкноти по 100 долара общо за 0,40 цента може да претендираш че си най-голямата икономика в света.Но когато света започне да се разплаща по дръг начин,тогава и това няма да ти помогне.А света бавно върви в тази посока...И да...САЩ трудно ще го приемат...Все още може да манипулираш световните пазари и борси,но до кога...Или трябва все пак да вярваме на Мудис,Фич и компания...
132
1
 
0
 
! Отговори
тис преди 9 години
До СоросПо вероятно ти си прочел това в този сайт.Не с е отказвай ,търси истината ,,смелчага".
131
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВМога само да те поздравя...Имаш доста опоненти срещу себе си.Аз не живея в България от 25 години,но всичко което става при нас и около нас ме интересува.Като малък цъм живял в Русия(СССР) по онова време.Много от хората във форумите пишат какво ли не.Едно мога да кажа...Ако руската пропаганда е толкова агресивна и голяма...какво да кажа за пропагандата тук...В тази част на света където демокрацията и правата на човека са над всичко....Колкото чухме и за тоа кой свали Бойнга.
130
17
 
2
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
справедливТова за руската икономика в "Комсомолская правда " ли го прочете? Аз друго разбрах ,че колото и дупки за газ и нефт да изкопаете, като няма кой да ви купува продукта сте гола вода за 3 месеца и рухнахте.Останахте само с калашник и москвич..пък то само с това живее ли се ?
129
2
 
3
 
! Отговори
aa преди 9 години
До Анонимен 312Голям беше срива, а какво тепърва ще става...Не знам, аз лично съм малко още шокиран от тоя сайт (днес.бг), иска ми се да извикам "really?".Според мен това са главно "атакисти", но дори и за тях, нали уж са националисти, това си е държавно предателство към България да разпространяваш и пропагандираш такива смешни неща... Принципно е наказуемо по нашите закони.