Украинската криза не може да се реши на бойното поле

Москва е наясно с ролята на САЩ в събитията в Украйна, заяви Лавров
Обновена: 7 фев 2015 16:16 | 7 фев 2015 16:11, Елка Василева
192
Украинската криза не може да се реши на бойното поле
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Напълно е възможно постигане на споразумение за решаване на конфликта в Източна Украйна след предложената вчера в Москва френско-германска инициатива в тази посока, заяви руският външен министър Сергей Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха световните агенции.

 "Ние вярваме, че има всички шансове за постигане на споразумение по /последните/ предложения /.../ Тази криза не може да се реши на бойното поле", посочи Лавров, цитиран от ДПА.

Той добави, че преговорите за прилагане на споразумение за  прекратяване на огъня продължават и че Русия е за мирно решение, зачитащо териториалната цялост на Украйна.

Още по темата

Руският външен министър подчерта, че Москва и занапред ще се стреми към постигане на мир в Украйна. Русия иска прекратяване на бойните действия и извеждане на тежките въоръжения от зоната на конфликта, както и започване на преки преговори между Киев, Донецк и Луганск, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Той изрази надежда, че усилията на руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд ще позволят започването на диалог за решаване на всички проблеми в Украйна. "Надявам се, че предприетите в Москва усилия ще дадат резултат и наистина ще успокоят ситуацията", подчерта Лавров, визирайки вчерашните преговори. Той посочи, че един опит за решаване на конфликта със сила вече се е провалил и същото се случва и с втория опит.

 "Проблемът е, че украинският президент Петро Порошенко е загубил монопола над употребата на сила. Там са създадени частни батальони, далеч по-добре платени от редовната армия. Хората бягат от редовната армия в тези батальони под различни имена, включително "Азов", включително оглавявани от откровени ултранационалисти", добави Лавров.

По думите на руския външен министър "в Крим е станало това, което е предвидено от Устава на ООН - самоопределение".

Лавров посочи също, че Москва е наясно с реалната роля на САЩ в събитията в Украйна. Той отхвърли твърденията на Вашингтон, че е помогнал само за предаването на властта в Киев. "Но ние прекрасно знаем как стана, кой обсъждаше по телефона личности от бъдещото украинско правителство, кой дежуреше на Майдана и как става сега", заяви Лавров, добавяйки че в тези събития не са участвали руски военни и експерти. "Искаме украинският народ да  възстанови единството си на основата на национален диалог", подчерта министърът.

Стратегическото партньорство между Русия и ЕС не издържа на изпитанията, подчерта Лавров. ЕС предпочете пътя на конфронтация пред механизмите на взаимноизгодното сътрудничество, подчерта министърът. В редица западни страни се усилват призивите за засилване на подкрепата за Украйна, изпращане на оръжие и привличането й в НАТО, посочи той. "В  Украйна нашите американски колеги и ЕС под тяхно въздействие  предприемаха стъпки, които водеха до ескалация", заяви Лавров.

 "Всички споразумения след студената война не се изпълняват. Ние не искаме да отмъщаваме на някого, искаме да имаме нормални отношения със САЩ", увери първият руски дипломат.

Проблемът с разполагането на елементи от американската  противоракетна отбрана в Европа беше свидетелство за едностранния подход на Запада. Руските предложения бяха отхвърлени, заяви Лавров.

"В замяна ни посъветваха да се включим към създаването на американската система, която създава реална заплаха за Русия", припомни той.

Разполагането на американската противоракетна отбрана носи рискове за руските сили за ядрено сдържане, подчерта руският външен министър. "Всички действия, подкопаващи стратегическата стабилност, неизбежно водят след себе си ответни мерки", подчерта Лавров. "По такъв начин се нанасят дългосрочни вреди на цялата система от международни  договори за контрол над въоръженията, чиято жизнеспособност зависи пряко от фактора на противоракетната отбрана", добави той, посочвайки, че системите за противоракетна отбрана, които САЩ скоро ще разположат в Полша и Румъния, са забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

 "Не може да се приеме тезата на западните партньори, че се е случило внезапно срутване на системата на световния ред", подчерта Лавров на конференцията по сигурността. "Напротив, събитията от последните години показват съществуването на дълбоки системни проблеми в организацията на европейската сигурност", заяви той.

"Що се отнася до темата за активността на военновъздушните сили, разполагаме със съответната статистика, която показва, че активността от страна на НАТО е нараснала неизмеримо повече, отколкото от руска страна", добави руският  външен министър.

Според Москва НАТО иска сигурността да стане неравномерна. Необходимо е не да се преразглеждат, а просто честно да се потвърдят отново принципите на международните документи, договорени преди две десетилетия, и да им се придаде задължителна сила, подчерта Лавров. Той напомни, че еднаквата сигурност за двете страни е задължение, поето от президентите и премиерите на страните от ОССЕ.

Намаляването на присъствието на руски дипломати към НАТО ще доведе до появата на "тъмни петна" в отношенията между Русия и Алианса, предупреди Лавров.

Съществуваше обширна мрежа от двустранни механизми в Съвета Русия-НАТО, където военните всекидневно разговаряха помежду си, имаше много съвместни механизми, включително съвместни проекти", например за Афганистан. Сега всички те са замразени, макар че в техните рамки можеше да се преговаря, за да се избягва опасна военна дейност, припомни Лавров.

Москва е отворена за възстановяването на механизмите за взаимодействие, но засега от тях е останал само Съветът на постоянните представители, подчерта Лавров и заяви, че колегите от НАТО дори искат да съкратят физическото присъствие на руски дипломати в руското представителство към Алианса.

Москва е готова да стане гарант на бъдещите споразумения между Киев и самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Донецк и Луганск, след като те се договорят по практическите аспекти на изпълнението на всеки от пунктовете на споразуменията от Минск, заяви Лавров. "Убеден съм, че и Германия, и Франция, и други страни ще са готови да предоставят такива гаранции. Но може да се гарантира само това, което вече е направено".

Преговорите обаче трябва да са преки, и не трябва да се дава вид, че сепаратистите "ще отдават чест", подчерта Лавров. "Те живеят на своята земя, воюват за своята земя. Тяхното дело е правилно, а украинските войници не разбират защо ги изпращат да воюват", посочи руският външен министър.

"Украинските колеги не трябва да се надяват, че безогледната подкрепа, която получават отвън, ще реши всички проблеми", предупреди руският външен министър. "Струва ми се, че тази подкрепа, напълно лишена от какъвто и да било политически анализ на случващото се, замайва главите на някои по същия начин, както през 2008 г. замая главата на Саакашвили. Всички знаят до какво доведе това", припомни Лавров.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са наясно с ролята на САЩ в конфликта, само на пудела Плевнелиев, Шаламанов и Дефорамторския блок нищо не им е ясно, защото речите им се пишат във Вашингтон.
93
8
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До до 129------------Турска армия не е имало в България-турската армия идва когато става ясно ,че Русия ще нападне Турската империя,част от която е била България.Руснаците бързат да дойдат защото се е носил слухът,че Султанът иска да даде пълна автономия на България.А като даде-няма повод да нахлуват руснаците.Затова е бил обесен и Левски-защото не е искал да идват руснаците.Обесен по настояване на Граф Игнатиев-руски посланник в Цариград.Русофили-неуки хора.
92
2
 
8
 
! Отговори
bягода преди 9 години
ако така расъждавате много сте зле русия е велика и са християни като христос
91
1
 
1
 
! Отговори
GERB i RB преди 9 години
Рашие се уплашиха че може да се сбъдне една наша мечта НАТОвския черноморски флод воден от нашия Дръзки да абортира на кримския бряг, и тогаваааа.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонТрети УКТРАИНСКИ фронт влиза в България през 1944 и я окупира! Не само окупира, но и насажда комунизъм, съгласуван с големия приятел на България - Чърчил.С промоция - кратки празнични бомбардировки.
89
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мимиМи Путин направи майдана, той с неговия си сатрал Янукович подпалиха огъня
88
0
 
4
 
! Отговори
Анон преди 9 години
До украинецслед като се оказа, че украинци са освободили Аушвиц - Първи УКРАИНСКИ фронт , Вие , украинците сте отговорни за 45 г. комунизъм в България. За 30 000 жертви врещу Германия през ВСВ , защото ни включихте в Трети УКРАИНСКИ фронт. После , заради вас Народният съд изби още няколко хиляди българи.
87
1
 
9
 
! Отговори
мими преди 9 години
Омръзна ми да чета колко е виновен Путин за конфликта в УкрайнаЖурналистите не казват кой запали майдана. Самите американци признават за помощ с оръжие и средства.САЩ искат те да диктуват как да живее светът, да наложат тяхната "демокрация". Видяхме каква демокрация създадоха в Ирак, Либия, Иран като свалиха шаха. Като капак сега ИДИЛ тяхна рожба е, както Бин Ладен
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗАПОМНЕТЕ:krj.lmk;l
85
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Исторически Русия е най-големия враг на България, заедно с Београдските разбойници
84
5
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА... преди 9 години
"Мешката " викаш , а....??!!Не другарче, не тръгвам на война преди да гръмна "руския ибрик" до себе си---ЗАЩОТО АКО НЕ ОТПРЕД --ТЕ ЩЕ МЕ УБИЕШ ОТЗАД , В ТИЛА!ЗНАМ ЧУДЕСНО КАК СА ВИ ВЪРЗАНИ НИШКИТЕ В ЧЕРВЕНИТЕ МОЗЪЧЕТА...ХА,ХА,ХАААААААТи ще си първия ,другарю...и се радвам ,че няма да знаеш от къде ти е дошло!Понимайш....??!!
83
3
 
9
 
! Отговори
до 129 преди 9 години
Също трябва да се знае,че 1877 година България вече е имала почти пълна автономия--Пич, не се излагай да пишеш дивотии! Каква автономия като в България има огромна турска армия, която бива изметена една от реската армия. Пий си парцуцата и не се занимавай с неща, които не разбираш.
82
12
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До муспи------------Който е учил история добре знае,че Русия не е никога искала да освободи България от "турско робство" а е искала да я заграби.Също трябва да се знае,че 1877 година България вече е имала почти пълна автономия,извоювана от БГ народа и пълна 100 % религиозна свобода.Те ни узорпираха освобождението.Най главното-не ни е "освбодила " русия а Руската империя,което значи-Русия,Украина,Полша,Финландия,Грузия и други.Стига с това -"Русия ни освободи"!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василев"веднага бързате да има преговори!"Затова воие, Путин , отидохте в Киев, Париж и Берлин - да искате да се спазват мински споразумения и 'терористите' да върнат завзетите територии
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НЯМА ТАКОВА НЕЩО!"ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ВОЙНА..." Приготвяй мешката и чакай призовката. да бъдеш в първите редици на целия демократичен/свободен свят срещу Тъмната страна. Геройски да загинеш . Паметник да ти въздигнем! :)
79
2
 
14
 
! Отговори
Az преди 9 години
Лавров е изключително откровен и този път Русия е тази, която назовава нещата с истинските им имена. Запада се опитва да води пропаганда и да представя нещата такива, каквито не са. За разлика от студената война, сега проверката на информация, съпоставянето на източниците й, отнема минути. Затова запада се безпокои с право, че губи информационната война, защото лъжите му не минават. А след като не може да излъже дори своето общество, няма на какво да се надява. Украйна беше пожертвана, жалко ...
78
10
 
2
 
! Отговори
до запомнете преди 9 години
Русия приятелю,не е спирала да воюва от създаването си до сега.И руският войник никога не се пита защо воюва.Поддържането на военни конфликти води глад и мизерия само за воюващите а за подстрекателите(сащ,Русия и др) носи само печалби .Така че,не ги мисли руснаците те си плетат кошницата и ще я изплетат. Сащ също ще постигне своетоа Украйна ще изчезне,понеже ще стане размена монета за интересите им.
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До говори КиевАбе, Киев, много народ, много нещо трепете бе:)Ако така продължавате да ги кремирате, няма да остане жив терорист да ви обкръжава в котле. Тогава още ли ще искате мир?
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василев ти си голямо куку бе човече ходи се ликуваи на 4 км. питат за теб...
75
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Да не допуснем атомна бомбардировка на България, това значи да спре геноцида!