Украинската криза не може да се реши на бойното поле

Москва е наясно с ролята на САЩ в събитията в Украйна, заяви Лавров
Обновена: 7 фев 2015 16:16 | 7 фев 2015 16:11, Елка Василева
192
Украинската криза не може да се реши на бойното поле
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Напълно е възможно постигане на споразумение за решаване на конфликта в Източна Украйна след предложената вчера в Москва френско-германска инициатива в тази посока, заяви руският външен министър Сергей Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха световните агенции.

 "Ние вярваме, че има всички шансове за постигане на споразумение по /последните/ предложения /.../ Тази криза не може да се реши на бойното поле", посочи Лавров, цитиран от ДПА.

Той добави, че преговорите за прилагане на споразумение за  прекратяване на огъня продължават и че Русия е за мирно решение, зачитащо териториалната цялост на Украйна.

Още по темата

Руският външен министър подчерта, че Москва и занапред ще се стреми към постигане на мир в Украйна. Русия иска прекратяване на бойните действия и извеждане на тежките въоръжения от зоната на конфликта, както и започване на преки преговори между Киев, Донецк и Луганск, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Той изрази надежда, че усилията на руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд ще позволят започването на диалог за решаване на всички проблеми в Украйна. "Надявам се, че предприетите в Москва усилия ще дадат резултат и наистина ще успокоят ситуацията", подчерта Лавров, визирайки вчерашните преговори. Той посочи, че един опит за решаване на конфликта със сила вече се е провалил и същото се случва и с втория опит.

 "Проблемът е, че украинският президент Петро Порошенко е загубил монопола над употребата на сила. Там са създадени частни батальони, далеч по-добре платени от редовната армия. Хората бягат от редовната армия в тези батальони под различни имена, включително "Азов", включително оглавявани от откровени ултранационалисти", добави Лавров.

По думите на руския външен министър "в Крим е станало това, което е предвидено от Устава на ООН - самоопределение".

Лавров посочи също, че Москва е наясно с реалната роля на САЩ в събитията в Украйна. Той отхвърли твърденията на Вашингтон, че е помогнал само за предаването на властта в Киев. "Но ние прекрасно знаем как стана, кой обсъждаше по телефона личности от бъдещото украинско правителство, кой дежуреше на Майдана и как става сега", заяви Лавров, добавяйки че в тези събития не са участвали руски военни и експерти. "Искаме украинският народ да  възстанови единството си на основата на национален диалог", подчерта министърът.

Стратегическото партньорство между Русия и ЕС не издържа на изпитанията, подчерта Лавров. ЕС предпочете пътя на конфронтация пред механизмите на взаимноизгодното сътрудничество, подчерта министърът. В редица западни страни се усилват призивите за засилване на подкрепата за Украйна, изпращане на оръжие и привличането й в НАТО, посочи той. "В  Украйна нашите американски колеги и ЕС под тяхно въздействие  предприемаха стъпки, които водеха до ескалация", заяви Лавров.

 "Всички споразумения след студената война не се изпълняват. Ние не искаме да отмъщаваме на някого, искаме да имаме нормални отношения със САЩ", увери първият руски дипломат.

Проблемът с разполагането на елементи от американската  противоракетна отбрана в Европа беше свидетелство за едностранния подход на Запада. Руските предложения бяха отхвърлени, заяви Лавров.

"В замяна ни посъветваха да се включим към създаването на американската система, която създава реална заплаха за Русия", припомни той.

Разполагането на американската противоракетна отбрана носи рискове за руските сили за ядрено сдържане, подчерта руският външен министър. "Всички действия, подкопаващи стратегическата стабилност, неизбежно водят след себе си ответни мерки", подчерта Лавров. "По такъв начин се нанасят дългосрочни вреди на цялата система от международни  договори за контрол над въоръженията, чиято жизнеспособност зависи пряко от фактора на противоракетната отбрана", добави той, посочвайки, че системите за противоракетна отбрана, които САЩ скоро ще разположат в Полша и Румъния, са забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

 "Не може да се приеме тезата на западните партньори, че се е случило внезапно срутване на системата на световния ред", подчерта Лавров на конференцията по сигурността. "Напротив, събитията от последните години показват съществуването на дълбоки системни проблеми в организацията на европейската сигурност", заяви той.

"Що се отнася до темата за активността на военновъздушните сили, разполагаме със съответната статистика, която показва, че активността от страна на НАТО е нараснала неизмеримо повече, отколкото от руска страна", добави руският  външен министър.

Според Москва НАТО иска сигурността да стане неравномерна. Необходимо е не да се преразглеждат, а просто честно да се потвърдят отново принципите на международните документи, договорени преди две десетилетия, и да им се придаде задължителна сила, подчерта Лавров. Той напомни, че еднаквата сигурност за двете страни е задължение, поето от президентите и премиерите на страните от ОССЕ.

Намаляването на присъствието на руски дипломати към НАТО ще доведе до появата на "тъмни петна" в отношенията между Русия и Алианса, предупреди Лавров.

Съществуваше обширна мрежа от двустранни механизми в Съвета Русия-НАТО, където военните всекидневно разговаряха помежду си, имаше много съвместни механизми, включително съвместни проекти", например за Афганистан. Сега всички те са замразени, макар че в техните рамки можеше да се преговаря, за да се избягва опасна военна дейност, припомни Лавров.

Москва е отворена за възстановяването на механизмите за взаимодействие, но засега от тях е останал само Съветът на постоянните представители, подчерта Лавров и заяви, че колегите от НАТО дори искат да съкратят физическото присъствие на руски дипломати в руското представителство към Алианса.

Москва е готова да стане гарант на бъдещите споразумения между Киев и самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Донецк и Луганск, след като те се договорят по практическите аспекти на изпълнението на всеки от пунктовете на споразуменията от Минск, заяви Лавров. "Убеден съм, че и Германия, и Франция, и други страни ще са готови да предоставят такива гаранции. Но може да се гарантира само това, което вече е направено".

Преговорите обаче трябва да са преки, и не трябва да се дава вид, че сепаратистите "ще отдават чест", подчерта Лавров. "Те живеят на своята земя, воюват за своята земя. Тяхното дело е правилно, а украинските войници не разбират защо ги изпращат да воюват", посочи руският външен министър.

"Украинските колеги не трябва да се надяват, че безогледната подкрепа, която получават отвън, ще реши всички проблеми", предупреди руският външен министър. "Струва ми се, че тази подкрепа, напълно лишена от какъвто и да било политически анализ на случващото се, замайва главите на някои по същия начин, както през 2008 г. замая главата на Саакашвили. Всички знаят до какво доведе това", припомни Лавров.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
3
 
! Отговори
Тодорчо Николаев преди 9 години
Чичо О'бама защо не кашляш.
133
14
 
4
 
! Отговори
гост преди 9 години
руснаците ги е страх и затова само го повтарят това... Украйна да си оправи армията и да ги изтика обратно там откъдето изпълзяха!
132
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UKRAINA DARGAVA NA NAI-GLUPAVITE POLITIZI
131
4
 
21
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Скоро Украйна ще бъде географско понятие, но не и държава. Путин ще си вземе всичко, което иска, а ЕС и САЩ ще *** 5-6 месеца и ще си се заврат по дупките да лекуват страховите си комплекси - дребни, нещастни страхливи и алчни душици. Путин е наясно с мъдрата фраза: "Бий наред и ще те уважават." - това и прави.
130
2
 
10
 
! Отговори
Кофти истини преди 9 години
И последният шанс да се постигне мир по време на конференцията в Мюнхен пропадна. Драги ми сънародници, мислете с главите си какво ни очаква - война на 450км от Варна, спиране на доставките на газ, а при даване на въздушни коридори през наша територия ще ни спрат със сигурност и горивото за Козлодуй. България и Румъния ще бъдат най-потърпевши. За кой ли път в новата история ще сме жертва в политиката на големите, които са загрижени единствено за своите интереси. Не ни очаква нищо добро.
129
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Истината е, че тази криза ще се реши с война и всичко друго са приказки за заблуда на общественото мнение. От тази война имат и нужда и огромна полза всички оръжейни олигарси - и тези в САЩ и тези в Русия. За тях човешкият живот няма стойност. Докато светът се управлява от самозабравени алчни ***, хората ще страдат.
128
3
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До 11---а ти *** отговори как 500 години българите не сложиха ***,ами през последните 140,когато имахме почти пълна автонономия щяхме да сложим?
127
5
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анон---Точно така-Запада освобождава България,защото изгонва руснаците окончателно.
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям бой ядът уркопитеците в Украйна и взеха да водят преговори , на ви сега евромайдан фашисти
125
1
 
4
 
! Отговори
Анон преди 9 години
До Украта - еничарин 155 "Добре че Австро-Унгария и Великобритания помагат на България"Тук е разковничеството - Добре , че ... Дпобре, че Австроунгария и Англия са проотив товва , да има голяма България в рамките на етническите си граници.Ти си у"украинец" , демек безродник. Д
124
1
 
6
 
! Отговори
Анон преди 9 години
До украинец1 Писах ти да не се занимаваш с българскта история след като си украинец, а с "украинската.2."Сан Стефанския договор не е мирен договор-той е договор за вечна окупация на България от Русия " - Въпросният договор се нарича "предварителен" и определя границите на България, съгласно границите на Българската екзархия.3. Днешните ни съюзници - Англи и Франция са наой-големите врагове на това на Блакните да се създаде голяма славянска държава, като България.
123
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 9 години
До украинецТи ***, не знаеш ли че иначе *** щяхме да носим?
122
8
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
До собствениците на този сайт . Колко се плаща на русофилските *** и има ли свободни места да изкарам и аз някоя рубла, защото рублата е световна валута - нарича се преводна или пропаднала не помня точно.
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук 1-2-*** ***..а се напъват с някаква словесна диария да обиждат Путин.Жалки подобия на човеци!Дори за да обидиш някого се иска някакъв интелект, грамотност някаква.Да изглежда разумно, не като вашите неграмотни и безсилни напъни!*** е тиквочът, още по-*** и жалки са симпатизантите му.
120
0
 
1
 
! Отговори
до 81-и преди 9 години
Пропуснал си и ***..то от Сидни.:)
119
0
 
1
 
! Отговори
до 81-и преди 9 години
Пропуснал си 1 топидиот-***.
118
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешните събития са заченати от САЩ е Косово и това което направиха там. Нали видяхме всички как една банда главорези, търговци на женска плът, органи за трансплантиране, крадци и наркотрафиканти бяха издигнати за държавници и им беше създадена държава. Сега Косово е санитарна зона за Щатската база "Бонстиил" в центъра на Балканите. Но САЩ знаят, че ако не победят Русия в Украйна, Сърбите ще ги наритат от Косово за по малко от 24 ч. с помощта на Русия естествено. Залога е голям, война ще има.
117
16
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До до украинец----Сан Стефанския договор не е мирен договор-той е договор за вечна окупация на България от Русия-тоест ново побство.Добре че Европа и БГ революционерите изгонват руснаците-иначе сега щяхте да носите *** и да смърдите на водка.
116
0
 
5
 
! Отговори
Йово преди 9 години
До украинецМомче ти я чети, че явно не си я чел и не забравя как исторически руснаците наричат украинците ако си забравил ще ти припомня. ХОХЛИ.
115
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русофилите недейте да изопачавате историята, Русия започва войната през 1877/ 78 година за да окупира България и част от Кавказ, Русия никога за нищо не е подкрепяла България и днешна Македония е творение именно на Русия, както и един куп други измислени народи