САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна

Американските оръжия в Украйна ще провалят усилията за мир, убеден е Лавров
Обновена: 8 фев 2015 07:33 | 8 фев 2015 07:30,
237
САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна
Снимка: Reuters, архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна, предаде ТАСС.

"Не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и други характер. Предприемаме тази стъпка, съзнавайки, че не съществува военно решение на конфликта. Има само политическо, дипломатическо решение", каза Кери в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Още по темата
Ръководителят на Държавния департамент избегна отговора на въпроса дали САЩ възнамеряват да доставят оръжие на Украйна, отбелязва ТАСС.

Кери също така отбеляза, че според Вашингтон Москва трябва да промени политиката си по отношение на Киев. "А ние трябва ясно да дадем да се разбере, че напълно подкрепяме принципите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", посочи американският първи дипломат.

Вчера на Конференцията в Мюнхен по въпросите на сигурността вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че не съществува военно решение на конфликта в Украйна, допълва ТАСС.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви по време на среща в Мюнхен с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че плановете на Вашингтон за доставка на Киев на военна техника и въоръжение са изпълнени с непредсказуеми последствия и заплашват да провалят усилията за уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна. Това предаде ТАСС, като се позова на изявление на руското министерство на външните работи.

"При обсъждането на проблематиката на украинската криза Лавров и Кери отбелязаха безалтернативността на политическия път за уреждане на конфликта", посочва министерството. В тази връзка Кери е изразил подкрепа за състоялите се онзи ден в Москва разговори между руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд.

"Русия и САЩ изхождат от това, че задължително условие за постигане на стабилен и справедлив мир в Украйна остава започването на всеобхватен общонационален диалог за конституционна реформа", отбелязва руското дипломатическо ведомство.

Според изявлението Лавров същевременно е подчертал, че обсъждащите се във Вашингтон планове за доставка на военна техника и въоръжение на Киев са изпълнени с непредсказуеми последствия и носят със себе си заплахата от проваляне на усилията за политическо решение на конфликта в Югоизточна Украйна.

Руският дипломат номер едно също така е окачествил "развиването на конфронтация с цел режим на санкции" срещу Русия като безперспективно. "Ние няма да отстъпим от националните си интереси и принципна позиция по ключовите въпроси, но същевременно руската страна е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на международната арена, където нашите страни имат особена отговорност за глоабалната стабилност", се посочва още в изявлението на руското министерство на външните работи.

Междувременно автоколона на министерството на извънредните ситуации на Русия с хуманитарна помощ за Донбас се придвижва към руско-украинската граница, съобщи заместник-началникът на руския Национален център за управление на кризисни ситуации Олег Воронов, цитиран от ТАСС. По думите му колоната е потеглила към границата в ранните часове на днешния ден.

Над 170 автомобила превозват повече от 1800 т хуманитарна помощ за жителите на Донецка и Луганска област. Сред товарите са хранителни продукти, стоки от първа необходимост, строителни материали и други средства за жизненото обезпечение на местното население.

Воронов уточни, че хуманитарният конвой ще се раздели на две колони - една, включваща над 100 автомобила, които ще доставят над 1100 т хуманитарни помощи, и втора от 70 автомобила, които ще закарат в Луганск над 700 т хуманитарни стоки. Той посочи, че руското министерство на извънредните ситуации отдавно е разработило всички детайли на хуманитарната операция и затова не следва да възникват никакви непредвидени ситуации.

От август миналата година в Донецка и Луганска област автоколони на министерството са доставили над 16 000 т хуманитарни стоки, отбелязва ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 9 години
Единствените, които могат да спрат този конфликт са самите украинци! А всъщност, самите украинци, какво правят, за да преустановят военните действия ?! В БГ е пълна информационна мъгла! Има ли протести, митинги, каква е обществената нагласа, какво е мнението на политическите партии? Ни дума, ни вопъл, ни стон!!
144
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 9 години
До украинец: И? Какво променя това?! Мислиш си, че ще има "свобода" и "демокрация"?! Наистина ли сте толкова наивни?! Ще има корупция и много, ама много голям дълг! Удължаването на конфликта, увеличава размера на дълга, който ще плащат жителите на Украйна! Ще се завъртите в "параграф 22"!
143
4
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До гост------------"По данным разведки, за минувшие сутки подразделения сил АТО уничтожили 14 единиц военной техники и 70 террористов. Около 20 преступников получили ранения. Среди уничтоженного техники 4 танка, две реактивные системы залпового огня БМ-21" Град ", две самоходные артиллерийские установки, четыре автомобили ", - говорится в отчете.
142
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 години
До украинец: И какво ще стане после?! Украйна ще цъфне и върже?! Толкова ли сте наивни?! Естествено е, че ще помагат! Колкото повече задлъжнее Украйна към тях, толкова по-добре! Който управлява дълга на една страна, той управлява страната! Целта на всеки един конфликт е да породи дълг! Да се задвижи консуматорското общество, да се теглят кредити, хората да станат роби на банките! Ще влязат в НАТО, ще изхранват американската армия и тя няма да тежи на бюджета на САЩ! Е, те такива ми ти работи....
141
10
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-----Който си мисли,че може да се сключи мир е голям наивник.Путин е психично болен-иска да въстанови СССР.Хубаво им беше до сега на *** да воюват с най модерни оръжия,а украинците да са слабо въоръжени.Свърши се тая-укроармията се превъоръжава и ще смачка путин и пияната му зган.
140
0
 
0
 
! Отговори
Шано преди 9 години
167 и 168 би било добре, но никой не може да борави с оръжие и да се подчинява на команди. Сещате ли се колко опасна комбинация е това. Също така нямаме и дпстатъчно снаражение, няма как да се сформира дори пехотна армия... Противоракетна отбрана йок, противовъздушна йок, морски флот йок, охранявани граници йок...
139
6
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Странни добичета сме българите ,ако децата ни са заминали да си търсят щастието в Европа или САЩ ,ние обвиняваме Европа или САЩ за това.
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте какво превозва Русия за хората а ти мислиш против хората за разпалване на война далече от САЩ Паджигатели войне...Цял свят е против вас М Р Ъ С Н И Ц И
137
1
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Щатите явно са решили да подпалят Европа и да решат проблемите си с 18 трилионния си дълг.Политиката на Обама може да изправи света пред пропаста на нова война, а европейските зомбирани полититици продължават да му "прегласят".
136
0
 
0
 
! Отговори
perot преди 9 години
zavistlivite ams...ne mogat da izkarat edin svesten am boxer srestu klichko da mu vzemat kolanite...sega ste izsipvat tonove teroristi i orajia da razmazvat fasona na ukraina, zaradi svetovnite uspehi na tehnite boxeri.
135
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪПРЕКИ ГОЛЯМАТА ДЕЛЕГАЦИЯ НА САЩ В МЮНХЕН ВОДЕНА ОТ КЕРИ И БАЙКДЪН И БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИЯ НАТИСК ,КОИТО АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОПИТАХА ДА ОКАЖАТ НА СВОЙТЕ ПАРТНЬОРИ ОТ ЕС .АДМИНИСТАЦИЯТА НА ОБАМА ПРЕТЪРПЯ ПРОВАЛ ,ЗАЩОТО ЛИДЕРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ ОТКРИТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВИХА НА ПОЛИТИКАТА ВОДЕНА ОТ САЩ ПО УКРАЙНСКАТА КРИЗА И ЖЕЛАНИЕТО НА ВАШИНГТОН В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ДА СЕ ПОДПИШЕ ДОГОВОРА ЗА ТРАНС-АТЛАНТИЧЕСКОТО ТЪРГОВСКО СПОРАЗУМЕНИЕ.ТОВА ИНФОРМИРАТ МЕДИИТЕ В САЩ
134
0
 
13
 
! Отговори
САЩ-КАПУТ преди 9 години
Германският външен министър щайнмаер ,заяви,чее необходимоотношенията с Русия изяснени,защото тя като огромна съседна държава винаги ще оказва влияние в Европа.нашия опит продължава Щайнамере,че в добри и лоши времена Русия винаги си остава съседка на европейските страни и без значение от годините Русия запазва влиянието си над реалната обстановка в Европа.Завършвайки щайнмаер каза -обезпечаването на сигурността в Европа ще стане единствено и само с Русия ,а не срещу нея
133
0
 
16
 
! Отговори
САЩ-КАПУТ преди 9 години
Четиримарта европейски лидери -Путин ,меркел ,Оланд и Порошенко ще се срещнат на 11 в сряда т.м.в Минск.Това обяви самия Владимир Путин.Най-вероятно на тази среща ще се подпише споразумение за незабавно и безусловно прекратяване на огъня в източна украйна .Това беше потвърдено както от путин,така и от прес -службата на украйнския президент петро Порошенко...САЩ май плановете на САЩ се провалят .
132
1
 
20
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗАЩО НЕ УТОЧНИ КАКВА Е ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОМОЩ ВЪВ ВИД НА ОРЪЖИЕ ЛИ? ХЕМ ДА СПРАТ ВОЙНАТА, ХЕМ ЩЕ ИМ ИЗПРАТЯТ ОРЪЖИЕ. НЯМА ЛОГИКА.
131
0
 
21
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
никои не се е съмнявал в американската помощ ще помогнат стратегически на първо с 10 хиляди кофчега
130
0
 
37
 
! Отговори
Кайо преди 9 години
Американците се бъркат на всякъде по света имат стотици бази искат още и още. Това, че загиват невинни хора за тях няма никакво значение, колко бели направиха навсякъде по света, даже си позволиха да пускат атомни бомби в Япония. Ще оказват помощ това да продължава още дълго време? И това се приема от тях като нещо нормално?! Прав е Путин, че времето на това е вече в миналото.
129
1
 
15
 
! Отговори
ястребовски преди 9 години
До соколовщом господата ,които живеят зад граница имат право да гласуват,значи имат право и да бъдат призовани в българската армия ! ! !
128
2
 
12
 
! Отговори
соколов преди 9 години
тия скапаняци явно целят истинска война и аз ,като един обикновен българин вече от известно време се настройвам за такава...смятам ,че е редно всички мъже ,които са над 18 години ...служили ,неслужили ,бегали зад граница, небегали ,че трябва така да си организират житието,че да бъдат готови да бъдат призвани за Родината....но на чия страна ?!!!!...ВСЕКИ ОТГОЕАРЯ ЗА СЕБЕ СИ ! ...
127
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага се вижда кой иска да има война!
126
18
 
2
 
! Отговори
Анономен до Анонимен преди 9 години
Руснаците имат виц с отговор -АЗ НЕ ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ.Що ли???Защото руската пропаганда на Кремълската ш......,както я наричат руснаците,им е втръснала,да насъсква към война с един наистина близък народ.Иначе ,,ЗА ВОЕННИТЕ СИ ИМА КАНАЛИ И НАЧИНИ'',путин ги знае.