Действията на Киев не говорят за стремеж към мир

Помиряването изглежда все по-трудно, пише руската преса
Обновена: 9 фев 2015 09:09 | 9 фев 2015 09:09,
90
Действията на Киев не говорят за стремеж към мир
Снимка: Reuters, архив

Очакваните нови споразумения от Минск ще бъдат сключени на най-високо равнище - в решаващите преговори за мир в Донбас ще участват лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция, посочва "РБК дейли". Минският протокол за спиране на огъня в Украйна от 5 септември м. г. бе подписан на по-ниско равнище, напомня руският вестник.

Договорената вчера първа за годината среща между президентите на Русия, Украйна, Франция и канцлера на Германия (т. нар. "нормандска четворка") ще се състои в Минск в сряда, ако страните успеят да съгласуват "редица позиции", цитира изданието "предпазливата уговорка", направена вчера от руския лидер Владимир Путин.

Личното участие на четиримата лидери е знак, че те ще се опитат да открият нови инструменти за сътрудничество, смята украинският политолог Вадим Карасьов. "Задачата не е конфликтът да бъде замразен и потушен, а да не започне отново. Това дори не е толкова конфликт между Украйна и Русия, става дума за криза на сигурността като цяло", казва експертът.

Присъствието на държавните глави при сключването на новите споразумения рязко повишава статута и значимостта на тези документи. Но разсъжденията колко са сериозни ще имат смисъл само ако бъдат спазвани от украинските власти, коментира източник на всекидневника, близък до Кремъл.

Миналия път Киев веднага започна да нарушава договореностите. И фактът, че щом наближи ново споразумение, украинските сили започнаха настъпление по целия фронт, не говори за сериозен стремеж към траен мир от страна на Киев, допълва събеседникът на "РБК дейли".

"Официални руски представители демонстрират оптимизъм", но "според Москва успехът на преговорите зависи от способността на Киев да реши да направи компромис", изтъква вестникът.

Реален напредък може да има "само ако европейските партньори на Киев го убедят сериозно да промени своята стратегия" - да склони не само за временно спиране на огъня, но и "да създаде условия за траен мир - по-специално да приеме изцяло и да приложи на практика закона за специалния статут на Донбас", смята Алексей Чеснаков - политолог, близък до Кремъл.

Всички страни в бъдещите преговори са наясно, че най-важното сега е да спрат бойните действия. Основен проблем ще е контролът върху украинската граница и зоната на разграничаване между силите на Киев и сепаратистите, прогнозира аналитикът Владимир Жарихин. За Русия и отцепническите "народни републики" според Жарихин ще е неприемливо участието на украински войски в този контрол, а Киев "смята за неприемливи руските войски дори като миротворци". "Препъникамъни може да станат три въпроса: новата гранична линия, специалният статут на Донбас и изпращането на миротворци на територията, където се водят военни действия", обобщава Вадим Карасьов.

Предстоящата "норманска среща на върха" в Минск сякаш потвърждава косвено, че през последните дни са постигнати някакви принципни договорености, които още не са оповестени, пише "Комерсант".

Киев разчита усилията от Минск да доведат до "незабавно и безусловно прекратяване на огъня", съобщи пресслужбата на украинския президент. Общата германско-френска инициатива видимо демонстрира единство в ЕС и също придава тежест на новите дипломатически усилия. Освен това, държавният секретар на САЩ Джон Кери отправи сигнал, че Щатите, невключени в "норманската четворка", изцяло подкрепят позицията на Франция и на Германия. Тъй че пред Русия явно ще бъде представена солидарната позиция на Запада, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Помиряването на страните в украинския конфликт изглежда все по-трудна задача и с оглед на това участниците в срещата не си поставят за цел подписването на принципно ново споразумение. Според тях максимално възможното е да бъде подписан още един документ, допълващ двете споразумения от Минск, сключени през септември м. г., посочва източник на "Комерсант" от външното министерство в Киев.

Не бива да очакваме от Минската среща на върха уреждане на кризата в Украйна, заявява пред "Независимая газета" наблюдателят Дмитрий Данилов. Според него обаче, ако не се очертаваше напредък в рамките на "нормандския формат" и ако предварителните планове, договорени на 6 февруари от лидерите на Русия, Германия и Франция в Москва, не бяха съгласувани "в позитивен тон" с украинския президент Петро Порошенко, нямаше да бъде насрочена и предстоящата среща в Минск. "В този смисъл може да бъдат постигнати практически резултати", пояснява всекидневникът.

Коментаторът Евгений Минченко, говорил пред "Ведомости", смята за доста вероятно лидерите да стигнат до тактическо решение, което за известно време да замрази конфликта. "От друга страна, е очевидно, че агресивният потенциал и на двете страни във вътрешноукраинската война още не е изчерпан и според мен неизбежно ще има нови експлозии", допълва експертът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
18
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До демократ 36Абсолютно точно.
28
45
 
8
 
! Отговори
гост преди 9 години
*** подви опашка и почна да мрънка...
27
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Путин ще свърши като Хитлер в някой бункер, но защо хората не се учат от историята, ами повтарят същите грешки! Нито един световен агресор не е доживял да види мечтаното от него световно господство!
26
30
 
7
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Киевска Рус !!!??? И териториално и исторически е фактически Русия. И Путин е най големия виновник за войната там,че не задуши още преди зародиш дори, тази *** там....А и откъде накъде ще ходи сега в Минск за да преговаря....с кого и за какво???
25
38
 
5
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Като чета злобните и агресивни коментари на нашите Сърпове и Чукове, извода е един.За благото на България, да се помогне на тези хора, да си заемат полагащото им се място в отвъдното.
24
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 28 и 30И кой е агресора? Не ви ли загря най сетне акъла, че руска армия в Украйна няма. Ако наистина имаше руска армия, както лъжат от Фашингтон и Киев, много отдавна конфликта щеше да е приключил. Една лъжа повторена и милион пъти, няма да стане истина. Жалко за хора, като вас с изплакнати мозъци. Вие не сте способни да мислите самостоятелно.
23
5
 
43
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Агресията беше причинена от нацистите от Десен Сектор и Свобода, почиателите на Бандера. Преди САЩ да ги въоръжи нямаше никакъв проблем м/у Западна и Източна Украйна. Те направиха преврата преди 1 година и заляха с кръв Украйна. Те са тези,които трябва бъдат спрени, защото са пречка за мирно решение на конфликта.
22
3
 
42
 
! Отговори
Проблемът за ... преди 9 години
...мирното решение са нацистите от Западна Украйна, бандеровците, Десен Сектор и Свобода. Те са неконтрулируеми за Киев и постоянно подпалват конфликта. Действат диверсантно, на групи и постоянно правят зулуми в Източна Управление. Докато Западът и Киев не ги спре, мир няма да има.
21
13
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 9 години
Ами защото е човешко, достойно, християнско да се помага на жертвите на агресия.
20
42
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агресорът трябва да бъде спрян възможно най-бързо! Дори ако трябва да се даде ядрено оръжие на Киев!
19
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо преди срещата в сряда , Америка заговори за въоръжаване на Киев ?
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Байдън иска САЩ да изпращат оръжие на Киев !Потошенко може да провали срещата .Байдън, Меркел и Порошенко - заедно , снимките им се показват в САЩ новините !
17
7
 
1
 
! Отговори
UKR преди 9 години
Дано, стискам палци и аз се боря колкото мога, май ставаме повече, но ....
16
28
 
5
 
! Отговори
От русия с война преди 9 години
Има един регион в света (Африка е съвсем друга приказка), където хората живеят лошо и винаги са обидени на някого (слава бога има някои изключения)...По лошото е около тоя регион също е много зле. Колкото и да ви е ле, путински ***, този район се казва русия, най-нещастната страна в света (по офицаилни данни), те всъщност това и изнасят навсякъде....Почетете, там където е минал руския войнишки крак, само нещастия и мъка...и нищета!!!Бог да пази България от тази напаст
15
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ukr - Тъжното е, че има нещастни души български, дето пуйлото повече от бог имат!!!Не са българи тези, за които говориш. Руснаци-империалисти-провокатори и техни шпиони са. Опитват се да всяват смут у българите. Ние обаче сме по нашия път.
14
2
 
20
 
! Отговори
BG преди 9 години
Amerikanskite bokluci sledvat rimskata doktrina razdelyay i vladey razdelyat bratyata slavyani i gi vladeyat
13
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро знамето на победата над фашистката седерастия ще се вее в центъра на киев
12
16
 
10
 
! Отговори
Ukr преди 9 години
Тъжното е, че има нещастни души български, дето пуйлото повече от бог имат!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
of 13 преди 9 години
Спрете с дрогата
10
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Един четящ ...СЛЕД ТОВА МОЖЕ ДА ЗАБИЯТ И НЕЩО В ЕДИН ЧЕРЕН И СМРАДЛИВ МАЙМУНСКИ *** ...............За теб ли става въпрос. Много си загорял бате. Недей чети толкова.