Действията на Киев не говорят за стремеж към мир

Помиряването изглежда все по-трудно, пише руската преса
Обновена: 9 фев 2015 09:09 | 9 фев 2015 09:09,
90
Действията на Киев не говорят за стремеж към мир
Снимка: Reuters, архив

Очакваните нови споразумения от Минск ще бъдат сключени на най-високо равнище - в решаващите преговори за мир в Донбас ще участват лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция, посочва "РБК дейли". Минският протокол за спиране на огъня в Украйна от 5 септември м. г. бе подписан на по-ниско равнище, напомня руският вестник.

Договорената вчера първа за годината среща между президентите на Русия, Украйна, Франция и канцлера на Германия (т. нар. "нормандска четворка") ще се състои в Минск в сряда, ако страните успеят да съгласуват "редица позиции", цитира изданието "предпазливата уговорка", направена вчера от руския лидер Владимир Путин.

Личното участие на четиримата лидери е знак, че те ще се опитат да открият нови инструменти за сътрудничество, смята украинският политолог Вадим Карасьов. "Задачата не е конфликтът да бъде замразен и потушен, а да не започне отново. Това дори не е толкова конфликт между Украйна и Русия, става дума за криза на сигурността като цяло", казва експертът.

Присъствието на държавните глави при сключването на новите споразумения рязко повишава статута и значимостта на тези документи. Но разсъжденията колко са сериозни ще имат смисъл само ако бъдат спазвани от украинските власти, коментира източник на всекидневника, близък до Кремъл.

Миналия път Киев веднага започна да нарушава договореностите. И фактът, че щом наближи ново споразумение, украинските сили започнаха настъпление по целия фронт, не говори за сериозен стремеж към траен мир от страна на Киев, допълва събеседникът на "РБК дейли".

"Официални руски представители демонстрират оптимизъм", но "според Москва успехът на преговорите зависи от способността на Киев да реши да направи компромис", изтъква вестникът.

Реален напредък може да има "само ако европейските партньори на Киев го убедят сериозно да промени своята стратегия" - да склони не само за временно спиране на огъня, но и "да създаде условия за траен мир - по-специално да приеме изцяло и да приложи на практика закона за специалния статут на Донбас", смята Алексей Чеснаков - политолог, близък до Кремъл.

Всички страни в бъдещите преговори са наясно, че най-важното сега е да спрат бойните действия. Основен проблем ще е контролът върху украинската граница и зоната на разграничаване между силите на Киев и сепаратистите, прогнозира аналитикът Владимир Жарихин. За Русия и отцепническите "народни републики" според Жарихин ще е неприемливо участието на украински войски в този контрол, а Киев "смята за неприемливи руските войски дори като миротворци". "Препъникамъни може да станат три въпроса: новата гранична линия, специалният статут на Донбас и изпращането на миротворци на територията, където се водят военни действия", обобщава Вадим Карасьов.

Предстоящата "норманска среща на върха" в Минск сякаш потвърждава косвено, че през последните дни са постигнати някакви принципни договорености, които още не са оповестени, пише "Комерсант".

Киев разчита усилията от Минск да доведат до "незабавно и безусловно прекратяване на огъня", съобщи пресслужбата на украинския президент. Общата германско-френска инициатива видимо демонстрира единство в ЕС и също придава тежест на новите дипломатически усилия. Освен това, държавният секретар на САЩ Джон Кери отправи сигнал, че Щатите, невключени в "норманската четворка", изцяло подкрепят позицията на Франция и на Германия. Тъй че пред Русия явно ще бъде представена солидарната позиция на Запада, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Помиряването на страните в украинския конфликт изглежда все по-трудна задача и с оглед на това участниците в срещата не си поставят за цел подписването на принципно ново споразумение. Според тях максимално възможното е да бъде подписан още един документ, допълващ двете споразумения от Минск, сключени през септември м. г., посочва източник на "Комерсант" от външното министерство в Киев.

Не бива да очакваме от Минската среща на върха уреждане на кризата в Украйна, заявява пред "Независимая газета" наблюдателят Дмитрий Данилов. Според него обаче, ако не се очертаваше напредък в рамките на "нормандския формат" и ако предварителните планове, договорени на 6 февруари от лидерите на Русия, Германия и Франция в Москва, не бяха съгласувани "в позитивен тон" с украинския президент Петро Порошенко, нямаше да бъде насрочена и предстоящата среща в Минск. "В този смисъл може да бъдат постигнати практически резултати", пояснява всекидневникът.

Коментаторът Евгений Минченко, говорил пред "Ведомости", смята за доста вероятно лидерите да стигнат до тактическо решение, което за известно време да замрази конфликта. "От друга страна, е очевидно, че агресивният потенциал и на двете страни във вътрешноукраинската война още не е изчерпан и според мен неизбежно ще има нови експлозии", допълва експертът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
соня преди 9 години
Коня когато умира най много рита.
48
2
 
5
 
! Отговори
Духайте Оркиии преди 9 години
До :-)ЕС е загубил 21 милиарда евро от санкциите срещу Русия, съобщи испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргало . Агенция Франс прес отбелязва, че за първи път официален европейски представител оповестява конкретна цифра за щетите от ограниченията..
47
2
 
18
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Очаква се стремежът за мир на украинските власти да се появи при обсадата на Киев от опълченците. Какво сходство! Стремежът на българските власти за построяването на Южен поток се появи след отмяната му.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Препрочитам книгата за Швейк, виждала съм къщата, където е живял Хашек в Киев. Още в началото на войната има коментари за мръсната Галиция и за това, че войната е да се намалят хората, защото с най-добрите, се надяват да загинат и престъпници и разбойници.Говорим за Първа световна война, когато е направена Украйна.Лозунги от хора, които не работят и не си бършат нито ***, нито дупетата сами, не ми правят впечатление.
45
27
 
7
 
! Отговори
ПУТЛЕР КАПУТ преди 9 години
СМЪРТ ЗА РУСКИТЕ ВАРВАРИ И ТЕХНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЛУГИ !!!!!
44
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак Американците 6теса виновни за стачките в Русия.За всичко са виновни им Американците.И Американците ги опииват със водка.Ако неса Американците Русия 6тее много добре,6те завладее за 1 месец половината свят,както мисле6е Хитлер.Няма да работят повече комонистите не обича да работи и без туи,само да използва чужд труд.Руснаците ги обичаме но оправниците им неее.Никога несме били против Руснаците а само против власта им.
43
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ядрена ракета вече е насочена към п.....ска софия. Седерастията ще се стопи във въздухът за секунди заедно с натовският щаб.
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да си пълен ***, да убиваш брат си заради интересите на някой си там.
41
4
 
30
 
! Отговори
Do 37 преди 9 години
Грешиш! Човекоядците са от другата страна:Те са водещи на холандската телевизия - двама пред целия свят изядоха парче месо от телата на един друг - опечено, преди това хирургически изрязано от коремите им.Те сред спонсорираните от запад "борци за демокрация" - гордо се снимат как ядат сърцата на сирийски войници и западът продължава да стои зад тях."Човекоядците" са търговците на органи, доставчици за определени клиники в Швейцария, Великобритания и Израел, събиращи "реколта" в днешна Украина, с помощта корумпирани украински политици.
40
29
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 години
Меркел е дала ултиматум на *** - или се съгласява на мирния план или започват доставки на оръжия! Четете свободната преса!
39
7
 
40
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Не зная защо и украинци, и руснаци все още не са разбрали, че играят в една пиеса, написана оттатък океана....Американците местят като пионки и тях, и нас, и цяла Европа. Тази наивност ще ни струва скъпо!
38
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес май доста *** е отстреляна?Все повече "туристи" вкарва русия в източните райони и кервани с "хуманитарна помощ"Тази нощ Украйна гръмна един склад за "хуманитарна помощ" и той избухна като склад за експлозиви.
37
7
 
55
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
"САЩ ще се сражават с Русия до последния украинец!" Тая фраза ни втръсна от повтаряне,но става все по-вярна с всеки изминал ден!Фактът,че украинската армия влага повече усилия да унищожава населението на района,отколкото да помогне на обкръжените си части,е недвусмислен!Тука става въпрос за геноцид в чист вид,практикуван,за да се намеси Русия пряко в защита на населението и да бъде обявена за агресор!Коварен US-план!Тия нямат задръжки,тръгнат ли да осъществяват плановете си!
36
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Мир, след като си върнат заграбените от гадните агресори територии!"Превратаджиите агресори ли са? май да! Или лозунгите ги учите като папагали *** не знаече какво значат?
35
46
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руският агресор е понесъл загуби от десетки хиляди, които обаче, официално не са влизали в Украйна.
34
42
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джуджето го очаква участта на Янукович!Рано или късно, на ония с ушанките ще им писне, а вече започнаха и да огладняват ЯКО.
33
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мир, след като си върнат заграбените от гадните агресори територии!
32
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев са наивници до безобразие, мислейки, че на запад някой му дреме за тях.Единствено властимащите ще спечелят - както и тук.Но дребните пионки, дето са тръгнали да изтребват своите еднокръвни, заслужават само презрение и една тлъста храчка в лицето.
31
43
 
8
 
! Отговори
Материал финансиран преди 9 години
Материал финансиран от Руското посолство -- ашколсун ДНЕС въртите си задниците като дервиши!!!
30
50
 
10
 
! Отговори
гост преди 9 години
руснаците не ги бива за нищо, включително и във военната област