Опозицията в Русия с нов опит за обединение

Създават движение за съпротива срещу властта
9 фев 2015 09:43,
85
Опозицията в Русия с нов опит за обединение
Снимка: Reuters, архив

"Хора без знамена и партийна идеология" създават в Русия движение за съпротива, сплотявайки сили срещу властта, пише "Независимая газета".

Вестникът разказва за появата на масово гражданско движение, в което редица руски опозиционери канят всички несъгласни с политиката на властите. Участниците заявяват, че са уморени от чакане опозицията да се сдобие с лидер и смятат да се обединят самостоятелно - без знамена и партийна идеология. Срещат се всяка вечер на Манежния площад в Москва, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Идеята за такъв протестен формат датира от миналата година. Но след случая с опозиционера Марк Галперин, арестуван за нарушение на правилата за едноличен протест, се наложи да побързаме, уточнява пред всекидневника Евгений Левкович - един от организаторите на новото движение.

"Отначало чакахме честни избори, после - че протестите ще вразумят властта. После чакахме опозиционни лидери, Координационен съвет и т. н. После се надявахме Путин да реагира на Блатния площад (протестите в Москва през май 2012 г., б. пр.). Ами, ето че реагира. Дочакахме конфронтация с Украйна, наказателни дела срещу опозиционери за еднолични протести и фактическа забрана върху инакомислието. Значи трябва сами да поемем отговорността", обяснява Левкович.

Крайната цел на активистите е да бъдат отменени репресивните закони в Русия, да се гарантира спазването на конституцията, да бъдат освободени политзатворниците и решен украинският въпрос, пише вестникът.

Липсата на идеология е единственият шанс движението да обедини хора с най-различни възгледи, изтъква Левкович, според когото на срещите идват хора "с европейски ценности". По думите му, има негласно споразумение с полицията да не закача никого, ако активистите не организират шумни акции. Полицията впрочем най-вероятно ще загърби мирния пакт, щом на Манежния площад се съберат няколкостотин души, прогнозира опозиционерът.

Това не е първият опит на граждански активисти в Русия да се обединят. През май 2012 г. из центъра на Москва се местеше тук и там лагер на движението "Окупирай", впоследствие разтурен от властите. А преди година активисти редовно протестираха край президентската администрация, напомня "Независимая газета".

Отношението към днешните лидери на протеста в Русия е нееднозначно, коментира пред изданието експертът Константин Калачов. Необходими са освен това и популярни теми, които да сплотят протестиращите. "Опитът показва, че в условията на криза е твърде значим икономическият дневен ред, а днешните движения не предлагат никакви антикризисни мерки", добавя анализаторът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
13
 
1
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Укрaинските ни Брaтя сa бойците с нaй- висок Боен дух и Хрaброст, получaт ли модерно оръжие от Брaтятa ни СAЩ ще рaзмaжaт рускaтa сгaн в кaлтa. Дори с остaрялaтa бойнa техникa, с която рaзполaгa в моментa ВСУ, москaлия не може дa ги победи!Дa живей Бългaрия, Укрaйнa и СAЩ!
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То друго на САЩ и ЕС не им остава, освен да се надяват на опозицията. И ще хвърлят за това много пари. Тук нашите хубавци ги купиха евтино, но за там ще трябва да се бръкнат по дълбоко.
32
0
 
12
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
До wild horseНе е чак безплатно, виж колко на брой НПО-та са се пръкнали в България. Всички те се финансират от САЩ или чрез посредници като Сорос.По-скоро нашите им излизат по-евтино, защото за някой сребърник са готови да продадат род и Родина!
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опозицията в Русия са подлеци, хапещи ръката която ги е хранила толкова години.Вербуват ги от американското посолство в Москва, дават им заплата. Така се въдворява демокрацията.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук се разминахме почти безкръвно, слава Богу! В Украйна надделя някво адско безумство под най-благовиден, първоначално предтекст, за жалост. Не е добре, че не мирясват, че Путин и Русия са фактор, с който трябва да се съобразяват. Глупаво е, а може да бъде и фатално за мнозина...
29
3
 
7
 
! Отговори
До говори Киев преди 9 години
Не против Украйна, а против сегашната антируска власт в Украйна, за "обединен руски свят"! Този протестиращ сигурно е от митинга в Петербург или Москва - там имаше задържани, понеже не бил санкциониран от властите.В западна Украина трябва да си МНОГО смел (чети готов да бъдеш пребит или убит) за да носиш тази лента, докато на изток, опълченците редовно я слагат.
28
1
 
15
 
! Отговори
wild horse преди 9 години
САЩ гласуваха 65 млрд. долара за следващите 10 години,само за подпомагане на опозиционни движения и вътрешна опозиция в Русия. Създаването на петата колона е последната им надежда за развал на Русия. Ние например го правим безплатно в България,само за да ни похвалят и да снимаме с някой сенатор
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мнооого им си иска и на Путин да спретнат един Майдан.
26
5
 
18
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Поредният опит на руските *** от "Болотная"да вдигнат пушек, за да оправдаят пачките които получават от вън ... ясно е че нищо няма да излезе от този опит, както отбелязва статията и друг път са правени опити, но са се проваляли, защото хората разбират че това са слуги на чужди посолства, имащи за цел да прилапат някое "гущерче". Освен това популярността на В.В. е такава, че поредните опити на *** няма да доведат до нищо
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом в програмата на така наречената "опозиция"има разпродаване на държавните енергийни комании ми е ясна работата тия какво ще направят за страната си!Това не е опозиция,това са престъпници срещу родината си!
24
1
 
6
 
! Отговори
До бандеровче преди 9 години
Ама тя голяма част от опозицията в Русия иска въвеждане на войски в Украина и освобождаване на сънародниците от изток! КАТО ТОЗИ ПРОТЕСТИРАЩ от снимката: забележи че, носи оранжево-черната Георгиевска лентичка в подкрепа на Републиките (те имаха митинг в Петербург). Тогава ще се радваш ли?Тя опозицията им не е само платената либерална! Правителството на Медведев, си е про-либерално и без друго! Централната банка също е подчинена на световните структури, не на Русия! Има движение което иска да я национализира - така че не бързай с въсторга!
23
12
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Историята се повтаря.... Русия пак си има император и отново се задава 17-та година....
22
1
 
5
 
! Отговори
никъде не преди 9 години
позволяват -Окупирай.Видяхме реакциите в САЩ,Анлия,Франция,Русия.Бой.Власт се взема с избори.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 26:Абсолютно си прав,САЩ много добре знае че с военни средства не може да противодейства на Русия,и за това се стремят да я пробият от вътре страната,да ги направят послушни и да правят каквото им кажат!Всъщност всички знаемкак едно време САЩ тупаха Елцин по рамото и му казваха че е истински президент и демократ,но всички знаем каква беше Русия тогава-слаба,бедна и пред разпад!
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опозицията на Русия не е нищо друго освем банда предатели спонсорирани и ръководени от запада!Четох им част от програмата и се хванах за главата,та те тия ако дойдат на власт ще разоръжат и разпродадът Русия на безценица!Това не е опозиция,това са американски слуги и предадтели!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вова , директно в ГУЛАГ а мен за управител
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие приемате грубата намеса във вътрешните работи на суверенна държава, по същия циничен сценарий по целия свят?И приемате, защото слабите - като личности, като способности, като култура, винаги застават на страната на по-агресивния, защото тъпакът няма аргументи - има юмруци, мускули и подход на селски разбойник.Винаги има опозиция, но не е тази, закупена като нашата, украинската и други. Винаги има продажници.Опозицията е на знаещите и мислещи хора.Приказването на простотии е признак.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименсъщо така кръвната им група и любимото им хоби...
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бранник, откъде накъде Европа е ДЛЪЖНА, да подкрепя тази наркоманска ***. Оправяйте се сами!Порошенко също вика, Европа е длъжна да ни дава пари. Ама вие сте егати и наглеците!
15
23
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Зaпaдa сa длъжни ВСЯЧЕСКИ дa подпомaгaт Опозициятa в москaлия! ВСЯЧЕСКИ И СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВA! Дa живей Свободнa Укрaйнa!