Брюксел не е готов за засилен натиск срещу Русия

Европа взе нерешителни мерки срещу Москва, пишат руските издания
Обновена: 10 фев 2015 09:12 | 10 фев 2015 09:12,
176
Брюксел не е готов за засилен натиск срещу Русия
Снимка: Reuters, архив

Все още има сериозни разногласия между страните в утрешната среща по украинския конфликт, пише "Ведомости", като изтъква "взаимния натиск с цел всеки да подобри своето положение". Форумът ще събере в Минск лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна, напомня руският вестник.

Сред козовете на Киев са заплахите на Запада да разшири санкциите срещу Русия, както предварително се разбраха външните министри от ЕС. Друг начин за натиск върху Москва е заплахата с доставки на американски оръжия за украинската армия, пише "Ведомости".

Берлин и Париж са против тях, както заяви на конференция по сигурността в Мюнхен канцлерът Ангела Меркел. Тези доставки според нея биха вдигнали градуса на конфронтацията. На среща с Меркел вчера президентът на САЩ Барак Обама заяви, че при провал на дипломатическите усилия "ще проучи всички варианти", включително "възможността за доставка на отбранителни оръжия", при все че още не е взел решение по въпроса. Украинският парламент планира да разгледа в сряда проектообръщение до Конгреса на САЩ с искане за военна помощ, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Москва пък използва за натиск върху Киев и Запада военните успехи на сепаратистите, разширили териториите под свой контрол. А според директора на международния център за отбранителни изследвания в Естония Матю Брайза Путин се опитва да използва Меркел и френския президент Франсоа Оланд, за да разцепи трансатлантическата общност, се казва в материала.

"Канцлерът на Германия и президентът на Франция смятат, че изпълняват благородна мисия, за да спрат войната и страданията на хората. Всъщност обаче допринасят за удължаване на войната, за прерастването й в замразен конфликт. Президентът на Русия осъществява умело тази манипулация", заявява експертът.

Според Алексей Чеснаков, директор на близкия до Кремъл Център за политически комуникации, искането на Запада Москва да прехвърли на Украйна контрола върху границата на Русия със сепаратистките "народни републики" в Донецк и Луганск (ДНР и ЛНР) е неприемливо, защото "там няма никакъв допир между страните". Не може да има дискусии и за децентрализация на държавното управление в Украйна, защото "това бе вече обявено от (украинския президент Петро) Порошенко и той не може да ни го "продаде" втори път", добавя руският аналитик.

Барак Обама и Ангела Меркел не споменаха изобщо за възможно смекчаване на антируските санкции при успешни преговори в Минск, отбелязва "Комерсант". И нищо чудно - "в момента и президентът на САЩ, и германският канцлер играят роля на "лоши ченгета" спрямо Москва", твърди всекидневникът.

"Европа взе нерешителни мерки" - под това заглавие "Комерсант" разказва за новите санкции срещу Русия, одобрени, но отложени засега. Министрите се разбраха да изчакат с прилагането на санкциите до 16 февруари, за да дадат на мирните усилия повече време, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Според изданието "ИЮ Обзървър", черният списък, който ще бъде огласен в понеделник, включва 9 юридически лица, 14 представители на сепаратистките "републики" и петима руски граждани - трима служители на министерството на отбраната, сред които заместник-министър Анатолий Антонов, и двама депутати от Държавната дума, посочва вестникът.

В ЕС се засилва скептицизмът по повод санкциите. Потвърждение станаха думите на испанския външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, напомнил на колегите си, че антируските мерки вече струват на ЕС 21 милиарда долара. Според него, новите санкции може да имат "тежки последици за всички, пише изданието.

Европейските министри се задоволиха със символични мерки спрямо Русия, ДНР и ЛНР, "неспособни да нанесат що-годе значими щети на руската икономика". С това отправиха ясен сигнал: Брюксел още не е готов да форсира политиката за засилен натиск срещу Русия с оглед нарастващите политически и икономически разходи по нея. И предпочита най-малкото да изчака резултата от преговорите на "нормандската четворка" за Украйна в сряда, заключава "Комерсант".

Украинската тема изпъква и в статия на "Независимая газета" за т. нар. антикризисен марш "Пролет", насрочен от опозицията в Русия за 1 март в Москва. Организаторите предлагат демонстрантите да се откажат от партийни, камо ли пък украински флагове, и да вдигат руския трикольор, за да избегнат обвинения, че им липсва патриотизъм, пише всекидневникът. Според опозиционера Борис Немцов, съпредседател на партията РПР-ПАРНАС, така участниците ще се спасят и от пиар кампания срещу опозицията, каквато обичайно започват телевизиите в Русия след всеки протест. По повод критики на радикали срещу това решение Немцов допълни, че "няма забрана за всякакви други знамена. Официалната препоръка на организаторите обаче е трикольорът" на Руската федерация. На преден план в шествието ще е антивоенната тема, която също има антикризисен характер, разказва Константин Мерзликин от ръководството на РПР-ПАРНАС.

"Наша задача е да подскажем на гражданите, че социално-икономическото им положение се е влошило заради политиката спрямо Украйна. И да разсеем мита, че за всичко е виновен лошият Запад, а щом се вдигне цената на петрола, всичко пак ще е наред", обяснява опозиционерът. Най-важното са позицията и лозунгите на хората, а "с тях е трудно да се спори - наистина воюваме с Украйна! Ето защо при това положение излишните украински атрибути биха предизвикали недоволство, обвинения, че това са продажници, наемници на Държавния департамент (на САЩ)", одобрява това решение политологът Валерий Хомяков.

Трябва да е ясно дали става дума за антивоенен или антикризисен протест, казва наблюдателят Константин Калачов. "Маршът е заявен като антикризисно шествие "Пролет" и украински знамена биха изглеждали там изкуствено, щяха да бъдат сериозен дразнител. Федералните телевизии биха показвали само тях, описвайки исканията на участниците", допълва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Колева преди 9 години
До Анонимен Да, вече никого не можеш да заблудиш. Дано руснаците не се поддадат на тези демонстрации. Всъщност те отдавна ни сочат като лош пример.
86
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
И аз искам да определям цената на бензина(примерно),но няма как клиента да определя цената на стоката,която купува.Западът иска точно това-е да,ама не.Затова оръдията ще замлъкнат когато в Киев фашистката хунта бъде съборена.Дотогава ще има преговори,совалки и пр.ала-бала.Много кръв има да се пролива още,за съжаление...
85
0
 
11
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Санкци доставка на оръжие всичко това да сплашели Русия. По голяма глупост от това не може да има. Санкции ще са във вреда на Европейците, на всичко отгоре изнася се през трети страни. Оръжия за Киев че те няма да ги използват и накрая ще попаднат в Руски ръце, това го знаем от Виетнам, Афганистан Ирак, Либия и др.
84
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама така ще им го отпере на рашките...
83
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немцов и петата колона в Русия пак ги активизираха...за справка еквиваленти на Немцов и Навални в България са "Протестна мережа" - А.Генов, Цонева и всички "бенефициенти" на "Америка за България" и други "донорски" организации на бюджет на американското правителство...сега не се чудете защо скачаха срещу миналото правителство - спряха Южен поток и сега млъкнаха. Не коментират нито кражбите от КТБ, нито 8-те милиарда нови заеми?
82
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се, че джуджето е последният комунистически президент
81
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите унищожени страната и хората:(
80
1
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
A takaaaaaaaa...
79
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не ставам от коленете си, тя умираше
78
3
 
25
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Посещението на Путин в Египет: египтяните посрещат Путин със знамена и плакати с негови портрети. Сергиите са пълни с вестници със заглавия Добре дошли, президент Путин в Египет, Путин героят на нашето време. Египетските телевизии отделят изключително внимание на тази визита и подчертават важността на разговорите на Путин с президента фелдмаршал ел - Сиси. За египтяните Путин отдавна се превърна в герой и в символ на борбата срещу американската хегемония и срещу ислямския екстремизъм.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sled kato Juznia potoka stana Turski potoknesledva li Juznia polius da se preimenova Turski polius, slava aliohamu
76
1
 
21
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Франсоа Фийон (бивш министър - председател на Франция пред канал France-5: "Следва да се отменят икономическите санкции по отношение на Русия, тъй като те само ще препънат Запада. Просто е смешно да се опитва да се въздейства на Русия с икономически санкции това не е Люксембург. Това е все едно да плашиш мечката с игла.Американците само правят грешка след грешка и днес просто се дискредитират. САЩ се стремят да създадат война в Европа, която да завърши катастрофално..." Кратко и ясно...
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А от *** що избягаха 1/3 от населението при демокрацията.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
raznoposo4no gledane pri razgovori po edin i sast vapros. Merkel gleda na desno, a Obama nalevo, ot koeto sledva 4e Nemcite sa v jelanie za mast poslu4ai krai na nacistka germania
73
2
 
11
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Американският телевизионен канал си ен ен, осветление на срещата на Барак Обама и Ангела Меркел призова украинските войски "проамериканскими".Екранни снимки на движещ се текст веднага избягаха в социалната мрежа. В коментарите на потребителите язвят: най-накрая истински провокатор и подбудител на конфликт на Украйна самия себе си взел.
72
4
 
6
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Министърът на отбраната на Гърция разказа за разработване съвместно с РУСКАТА "план Б". Той се изразява в привличането на финансиране, както и за отстраняване на ембарго на гръцките продукти. Освен това министърът изрази интерес в подкрепа на строителството на газопровода "Турски поток".
71
2
 
8
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Anonymous Ние може и да сме и живеем по-зле отколкото в ЕС, но ми харесват цените на: свинско месо - 5 евро за кг, пиле - 3,30 евро, на бензин - 0,5 евро/литър, и на електроенергия - 0,013 евро за кВт, хляб - с 0,4 евро за кг, масло - 1 евро 200 грама водка - 3,5 евро на 0,5 литра. Апартамент под наем за апартамент (3 стаи) - 53 евро. Заплата от 1200 евро при мен. Пенсионери и бедни са субсидии за комунални плащания. Ето така.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Електоратът на тиквения червеногъ.з вожд е най-малоум.ното племе в държавата!Облизват всичко изс.рано от него и краварите.Няма мисъл, няма гънки в мозъците.Само по една и тя е от одраскване.Като аналгини са, нещастниците.
69
3
 
13
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Anonymous 100А Путин предложи на всички руснаците преведете пари в руски банки. Който е умен - превел. И получи обезщетение за вредите от санкции. Кой не е превел - нека сам запознат с Европа. Конфискувани - ще наука друг богат. Съм сигурен - сега много хора ще започнат да прехвърлят своите сметки в руски банки. Великобритания, за да види отлив на средства от банките. Браво.
68
7
 
24
 
! Отговори
емо преди 9 години
на тези двамата им е време за старчески дом,защото са свършили работа в гащите от страх от русия.лошото е че могат да запалят света от глупост.да живее русия долу американския и немски фашизъм