Без забрадки в училищата в Мордовия

Върховният съд на Русия "За" светския характер на образованието
12 фев 2015 08:48, Александър Попов
23
Без забрадки в училищата в Мордовия
Снимка: Reuters, архив

Върховният съд на Русия призна вчера за законна забраната върху мюсюлманските забрадки в средните училища на Република Мордова, наложена през септември от местните власти и потвърдена от мордовското правосъдие, пише руският печат.

Апелативната родителска жалба бе отхвърлена, отбелязва "Новие известия".

Според родители на забрадени ученички Мордова нарушава федералната конституция, гарантираща свобода на съвестта и вероизповеданието. Говорител на мордовското правителство заяви, че Русия е светска държава, а забраната гарантира повече сигурност, тъй като не всички деца приемат адекватно
религиозните атрибути по връстниците си, посочва вестникът.

Жалбоподателка изобличила в съда "териториалната дискриминация в различни региони на Русия - по думите й, в съседен Татарстан забрадките са разрешени, а в Чечения дори едва ли не задължителни. В крайна сметка властите принуждават мюсюлманите в Мордова или да се изселят, или да прехвърлят децата си на домашно обучение", добавя "Новие известия".

Първият зам.-ръководител на Духовното управление на мюсюлманите в Русия (ДУМ) Дамир Гизатуллин заявява пред "Независимая газета", че едноверците му смятат да се борят за отмяна на присъдата, доколкото законът позволява.

"Носенето на хиджаб е част от нашите традиции, то се дължи на суровия климат", смята мюфтията.

Седмица преди присъдата в борбата по повод мюсюлманските була се включи и председателят на ДУМ Равил Гайнутдин. Мюсюлманският лидер отправи послание до руския президент Владимир Путин с апел да върне религиозните забрадки в мордовските училища. Държавният глава още не е отговорил и според ислямоведа Роман Силантиев не се очаква да реагира, добавя изданието, цитирано на сайта zagolovki.ru.

Според Роман Лункин, оглавяващ Гилдията на експертите по религия и право, руският Върховен съд не е могъл да постанови друго решение, тъй като през 2013 г. вече се е обявил срещу забрадките във връзка с аналогично дело, пише "Комерсант".

"Тогава мюсюлманите в Ставропол бранеха правото да се носят забрадки. Ставрополските чиновници обаче убедиха съда, че забрадките задушават децата и щом ги носят, те трудно си концентрират вниманието. Върховният съд последователно брани позицията, че училището е светско", казва Лункин.

След заседанието жалбоподавателите заявили пред "Комерсант", че ще се оплачат не само пред президиума на руския Върховен съд, но и пред Европейския съд за правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като сте се затюхкали толкова, все едно че ние нямаме такъв проблем с тия пингвини.
14
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До АнонименРуснаците тук са окупатори,както в Чечня,Татаристан,Крим и т.н.............
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Население на република Мордовия руснаци - 60,84%; ерзя и мокша (мордовци) - 31,94%; татари - 5,21%; украинци - 0,5%; арменци - 0,15%; беларуси - 0,14%; други - 0,42%.Кви забрадки кви фереджета ? Въпреки че като гледам съществата на снимката , по добре да им нахлузят чували на главите....хубавиците ми те :*
12
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До ГражданинКаква Молдова?Молдова е суверенна държава и не е част от Руската федерация.В този материал става дума за Република Мордовия, която автора е написал като Мордова.И двете нямат нищо общо с Молдова.
11
1
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Браво на Молдова ! Така и трябва - на който не му харесва,да си ходи там,където ще ходи целият от глава до пети забраден! Не е редно пришълци да налагат своите верски обичаи в държавата, която ги е приела! Да се върнат там,откъдето са дошли!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що бе щом им харесва нека си седят със забрадки.Да си кесат по домовете да ги третират като животни.В държава в която половината от хората са *** а другата половина фанатизирани хищници стриктно следващи правилата на някакъв *** дето е умрял преди милион години неизбежно се превръща в коптор.Вместо да са ни конкурент те ще се трепат заради мохамед дето го боли фара за тях.Идеално.
9
1
 
20
 
! Отговори
някой преди 9 години
Някой чул ли е камбана на църква да бие в някоя арабска държава? Обаче като се забрани наа чакалите да вият от минаретата и е антидемократично. Кво знаят тия за демокрацията? Носели забрадки заради климата, ми то и заради климата жените ходят с къси поли и деколтета, ама в Арабистан не може. За топлес на плажа може и в затвора да влезе някоя.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имах съветско другарче от Саранск, Мордовска АССР. Казваше се Тамара и не беше мюсли. Тия откъде се навъдиха ?!
7
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В техните страни се съобразяваме какво обличаме, как се държим и какво правим иначе в някои от тях бая може да си изпати човек!Малко и те да влязат в час, а не навсякъде където отидат да се разполагат с катуна и примитивния си начин на живот и обичаи!
6
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави са. Щом искаш да живееш в светска държава няма да се завиваш и криеш. На когото не му харесва да отива там където живеят по негов вкус. Стига са налагали техните навици и традиции. В къщи да си спазват кое както искат навън ще са в общоприетия вид.
5
1
 
19
 
! Отговори
а преди 9 години
ниа кфо праиме с белите чаршафи
4
1
 
67
 
! Отговори
Джордж преди 9 години
Когато в мюсюлманските страни разрешат ходенето на училище с къси поли, тогава ще бъдат разрешени забрадките.
3
3
 
43
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Ех,тая "лоша" Русия.
2
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРАВИЛНО--така трябва да бъде във всички държави в Европа.....Пак Русия единствена е взела правилното решение.
1
7
 
51
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Русия е истинският пазител на европейските ценности !Тези на ЕвроГЕЙСКИЯ съюз са фалшиви зенности !Путин трябва да освободи Европа от ЕвроГЕЙСКИЯ съюз !!!