От 15 февруари боевете в Украйна спират, съобщи Путин

Сепаратистите са подписали споразумението в Минск*
Обновена: 12 фев 2015 16:03 | 12 фев 2015 11:35,
401
От 15 февруари боевете в Украйна спират, съобщи Путин
Снимка: Reuters, архив

Преговорите в Минск приключиха окончателно, предаде РИА Новости.

Лидерите от „нормандската четворка“ все пак са се разбрали. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от агенция ТАСС.

Още по темата
Путин съобщи още, че огънят в Украйна ще спре от 00:00 часа на 15 февруари.

"Минската контактна група току-що подписа документ, наречен комплекс от мерки за прилагане на минските договорености, нещо от този род", каза Путин, затруднил се според агенцията да посочи точното наименование на документа.

По думите му, "вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес".

Първият документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", уточнява ТАСС. Той съдържа 13 точки, първата от които гласи: "Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 година".

Според президента на Русия е договорено също изтегляне на тежките въоръжения "от днешната разделителна линия за украинските войски и от линията, определена на 19 септември миналата година в Минските споразумения - за опълчението от Донбас", предаде по-рано ТАСС.

По думите на Путин, решен е и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане". "Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас", каза президентът на Русия. Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи Путин.

"Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава Франсоа Оланд в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

Днешното споразумение от Минск съдържа клауза, "гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички срещу всички", се посочва в подписания документ, наречен "комплекс от мерки" и цитиран от ТАСС.

Освен това лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация, разпространена от Кремъл, предаде Ройтерс. Те се споразумяха да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения, се посочва в документа.

Документът е подписан и от лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, които по-рано бяха категорични, че няма да подпишат споразумението преди Киев да изтегли войските си.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, съобщи Ройтерс. "Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

Според ТАСС лидерите са се разбрали Германия и Франция да помогнат на Украйна да възстанови банковата система в засегнатите от конфликта.

И четиримата лидери са напуснали Двореца на независимостта в Минск.

Същевременно обаче властите в Киев отказват да водят директни преговори с представителите на сепаратистите, предаде Франс прес.

В преговорите на Контактната група участват от украинска страна бившият президент Леонид Кучма и Виктор Медведчук, специален представител по хуманитарните въпроси. Сепаратистите са представени от лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки. Участват също посланикът на Москва в Киев Михаил Зурабов като посредник в преговорите на групата и специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини.

Основните преговори между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия приключиха към 9 ч. българско време, но впоследствие се проведоха срещи в различни формати. По-късно „нормандската четворка“ се събра отново.

Информацията е обновена към 12:39 ч.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
343 Ако не си разбрал до сега да ти поясня че районите на действие на така наречената АТО се намират на територията на едва 30% от областите на Луганск и Донецк , само толкова успяха да запалят терористите това са около 15 000 км2 а двете области са около 50 000 км 2 а Източна Украйна е окло 200 000 км 2 а цяла Укрхайна е 603 000 км 2 , анадъкИ забележи никой дори Путин не говори за Новорусия ,а в документа се декларира НЕНАРУШИМОСТТА И СУВЕРЕНИТЕТА НА УКРАЙНСКАТА ГРАНИЦА Одисей 1
242
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин организира и ръководи войната в Украйна,затова трябва да отговаря пред международен трибунал!Също и да върне Крим на Украйна.
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дядо Пенко толкова си *** че няма нужда да те разубеждавам на тема ГЕРМАНИЯ. Бъди жив и здрав и си живуркаи със простотията
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По думите му, "вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес". Не мога да разбера кой е слуга и на кого е слуга? Такова изказване е нелепо или е някаква грешка на журналистите.
239
17
 
5
 
! Отговори
SS преди 9 години
Този на снимката е един от най-големите злодеи в съвременната история... и войната в Украйна е един от многото му грехове.
238
2
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до украинецПутин не му пука, дали американците ще ви въоръжават или не. Времето работи за него. Ще му паднете като зряла круша, защото колкото и заеми да ви дават, не можете да се справите финансово. За Украйна Ванга е казала: "и децата си ще продадат". Дали да се разбира буквално (че ще продавате девушки) или в смисъл, че ще се заробите със заеми не знам и не ме и интересува.
237
19
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен---------------А ние очакваме падане цената на петрола,вдигане на долара до 1 евро и падане на джуджето провалено.Красная площад-Красний Майдан-болшой Майдан !
236
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до украинецдали русия или сащ са победители за теб украинче няма значение / сащ ви изиграха а русия си взе което искаха а фашистите си останаха с пръст в уста.скоро очаквам меидан 2 в киев и смяна на власта
235
25
 
6
 
! Отговори
хй преди 9 години
Примирието няма да трае, руснаците си действат както досега с лъжи, искат сухоземен коридор до Крим. Те и за Одеса мечтаеха, но видяха че няма да стане лесно. Така че лека полека да се въоръжават украинците с АТ ракети и радари, друго спасение няма.
234
2
 
20
 
! Отговори
руснак преди 9 години
До украинецти си дяволски ***,братле...съжалявам те
233
8
 
5
 
! Отговори
Стоедин преди 9 години
Пълно с *** по форумите, ще пропусна минусите. Иначе - полека-лека и нещата ще си идат на мястото. Руснаците - също.
232
32
 
7
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Венелин---Джуджето подписа споразумение защото разбра че Щатите са готови да въоражат Украина.Всъшност това е победа за Щатите-другите са фигуранти.
231
1
 
3
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Та какви самолети произвежда Германия ,че немската ГАГУЛ се фръцка -като голямата работа ивожд на голямата икономика??? Нещо свързано с космоса ???Можеби произвежда енергийни продукти / освен въглища/ или консумира чужди !!! Тъпият световен народ пълзи пред "Мерцедес " и БМВ и отчасти "Порше" -защо ??? Куртоазията на ограбилите собствените си народи -в общество : "Господари , слуги и роби " !!! Е НЕМА БЪДЕЩЕ !!!!
230
5
 
2
 
! Отговори
zzzz преди 9 години
Кво става с Крим и кой ще върне умрелите разискаха ли?
229
3
 
27
 
! Отговори
до 327 преди 9 години
В редиците на украйнските фашаги има американски отпускари
228
2
 
29
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Украинските националисти не приемат този договор и не виждам как Пораженко ще ги спре. Путин си изми ръцете като Пилат Понтийски и сега ще им гледа сеира.
227
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво значат изборите за Донецка и Лагунска област ! Ще имат права да си назначават полиция ... Това прилича много , като права на Щат !Правилно -лидерита са искали да се подпишат, след като Киев си изтегли тежкото оръжие ! А кога ще се изтеглят от Киев наемните войски ( които държат властта на Порошенко ).И народа да избере нов президент !
226
17
 
8
 
! Отговори
PRAVDA преди 9 години
РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # НЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ТАНКОВЕ И ГРАНАТОМЕТИ, ВМЕСТО СЪС ЗАПОРОЖЦИ И ТЕНИСРАКЕТИ.
225
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АГОН по УКРИТЕ !АЗ ви разрешавам !
224
0
 
2
 
! Отговори
СърПич Чук преди 9 години
Не мой бара доматиту ...