60 пъти стреляли по украинските войски след примирието

Яценюк поиска репарации от Русия заради Донбас
Обновена: 16 фев 2015 07:50 | 15 фев 2015 20:29,
239
60 пъти стреляли по украинските войски след примирието
Снимка: Reuters, архив

Украинските войски са били обстрелвани 60 пъти след влизането в сила на прекратяването на огъня в Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Анатолий Стелмах, цитиран от Франс прес.

Още по темата

По думите му обстрелът е извършен с всякакви оръжия, включително с реактивни системи за залпов огън "Град". Той уточни, че град Дебалцево остава най-горещата точка от началото на прекратяването на огъня в полунощ.

Според Франция и Германия прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва, въпреки някои локални инциденти, които трябва да бъдат решени бързо, се казва в комюнике на френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли по телефона с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, за споразумението, постигнато в Минск на 12 февруари. Те са се договорили да се премине към следващите стъпки, предвидени в споразумението.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк постави въпроса за изплащане на репарации от страна на Русия за възстановяване на Донбас чрез профила си в Туитър. По думите му това е „логично” да се случи.

Това не е първият случай, в който Яценюк заявява, че Русия носи отговорност за случващото се в Украйна, тъй като има и руски войски на територията на Донбас.

Оръжията замлъкнаха внезапно в полунощ в по-голямата част от Източна Украйна съгласно споразумението, постигнато в резултат на едноседмични дипломатически усилия на Франция и Германия, отбелязва Ройтерс.

Проруските сепаратисти обаче обявиха, че няма да спазват прекратяването на огъня в стратегическия град Дебалцево, където украинските сили са под обсада.

В Донецк заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обяви, че опълчението на ДНР ще започне изтегляне на тежката техника от линията на съприкосновение в сроковете, определени от споразумението в Минск, информира ТАСС.

По-рано беше съобщено, че сепаратистите твърдят, че прекратяването на огъня не се отнася за Дебалцево, където през последните седмици се водеха най-тежките сражения, отбелязва Ройтерс. "Естествено, че можем да стреляме в Дебалцево, това е наша територия", посочи местният командир на бунтовниците Едуард Басурин.

Няма информация засега за пострадали или жертви от престрелките днес. Въпреки това болницата в Мариупол и днес приемаше ранени от огнестрелни оръжия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: мирУкрайнапримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава на украинците, бой по руските наемници
142
1
 
6
 
! Отговори
111 преди 9 години
Лично чух Путин по телевизия МИР, след преговорите в Минск, да казва: "По наши данни в Дебалцево има мужду 6 и 8 хиляди души. Президантът Порошенко отрича там да има блокирани украински войници. За това съм склонен да пратим военни експерти, за да проучат ситуацията на място, но нашето искане е блокираните да предадат оръжията си , за бъдат пуснати." Та възможно е там наистина да няма украински войници, а някакви чужди наемници, които да размътват водата!!!
141
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 9 години
Слава на опълченците! Бой по хуната киевска. Изптрепете черните украйнски наемници!
140
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даа, пропагандата се лее като из ведро. Украинците са цитирани, а онези били казали нещо, ама то не е вярно.Важно е пропаганда да има. Какво беше казал Гьобелс?
139
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Мария,кога украйна има войски,ти ходила ли си в казармата,да знаеш как едно момче става войник,и го карат да стреля и убива мирни граждани свои сънародници.Как щеи вземеш тези пари от материала,които си измислила и ще ти сладки,напоени с кръвта на невинните жертви.Ти какво мислиш,че хората ядат трева.Кой ще плаща хиляди убитите,разрушените им жилища и комуникации кай ще възстановява.Ти ли бедна душице .Аман от душепродавци.
138
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска ми се да знам след като са ги броили от едната страна... колко пъти украинските войски са стреляли по тн сепаратисти? До"Днес.бг" Хора много тенденциозно показвате нещата само от едната страна на барикадата.Всяка монета има две страни. За да сте обективни поне се опитайте да видите и другата страна, или обективността вече не е принцип в журналистиката? В тези сражения умират хора а много от останалите си правят заключения само от това което прочетат и е хубаво то да е обективно и ясно.
137
2
 
15
 
! Отговори
до мария нестерова преди 9 години
Уважаема бъди неутрален журналист и пиши истината заглавието трябва да е"ДЕСЕН СЕКТОР 60 ПЪТИ СТРЕЛЯЛИ ПО ОПЪЛЧЕНЦИТЕ СЛЕД ПРИМИРИЕТО' десен сектор сами заявиха,че не признават примирието аз тях не гиризнавам за украинска армия те са си отделна групировка утре може и срешу украйнската армия да стрелят.Аман от поръчкови и лъжливи журналисти.
136
1
 
4
 
! Отговори
Крадлив ром преди 9 години
Тютюневите складове ако бяха държавни,до сега щяха да са опапани.Благодарение чеса под закрилата на договора не могат да се пипат, ама защо и рустаците не ги продават,а ги държат така.
135
3
 
24
 
! Отговори
ааа преди 9 години
На яйцето мястото принципно му е в лудницата,не е за затвора.Безумният му поглед говори много,дори за неспециалист.Какво да кажем за делата му.И друго е интересно по укрите стреляно,пък по опълченците сигурно не.Опълченците стрелят щото са зли ,пък горкичките укри седят и мируват една къща не запалиха в Донбас.Айде стига лъжи и тенденциозност,че почнах да се изморявам вече.
134
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАГЛАВИЕТО Е СБЪРКАНО, 60 ПЪТИ СТРЕЛЯЛИ ПО ОПЪЛЧЕНЦИТЕ СЛЕД ПРИМИРИЕТО Е ВЯРНОТО ЗАГЛАВИЕ!!!
133
22
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
На кого му хрумна, че руснак ще спази договор за примирие?! Та те са пияни 24 часа в денонощието, освен че нямат никаква съвест. Животни!
132
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така наречените опълченци са платени от Руското правителство и по принцип 90% това са руски и чеченски бандити- вече има и бандити узбеки -пратени от Путин да избиват украинци и да рушат Донбас!
131
1
 
7
 
! Отговори
Отявлен фашист преди 9 години
До Златен лъв Ти намери .Пише,,В победените страни( като фашистка България)всички ония мощности, които са били в услуга на Германците се отнемат и предоставят на съответната велика сила(нашите са на Русия)
130
1
 
29
 
! Отговори
Neutral преди 9 години
Скъпа Мария Нестерова,Бъди журналистка,а не пропагандистка .
129
7
 
37
 
! Отговори
Rado преди 9 години
Защо пак псувате руснаците бе *** ??? Те ли започнаха всичко ??? Те ли се бутат в шамарите ??? Вземете се осведомете малко преди да пишете глупости !!!! Всичко това става, защото украинските/американски наемници пускаха бомби през всичките пъти, в които им се даваше примирие !!! Същото стана и сега на срещата в Минск !!! *** !
128
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** руска ***!!!!*** гнусни и жалки!!!!
127
0
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НА 3 МОРЕТА преди 9 години
Българите са НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ВОЙНИ НА ЗЕМЯТА!!!Клали са араби, турци, сърби, руснаци, византийци, латинци, австрийци, черногорци, гърци, харази, татари, монголци и румънци.....
126
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се, главорезите от ИД или главорезите на Шутин са по-големи ***?
125
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ги преброиха точно 60 пъти? Не 59 или 61 но точно 60, на лъжеца мозъка е къс и носа дълак не може да се скрие. А между другото защо не се изтеглят, ако не са там няма да ги стрелят, много просто.
124
1
 
6
 
! Отговори
gh преди 9 години
to biva biva propagadna ama tova mi se vijda kato da lijej na nqkoi zadnika tiq separitisti li sa strelili samo a Ukrainslkite voinici voda ne napita vcera gledah po BTV reportas koqto se vzima samo otr Ukrainski voinici a ot drugata strana nqma tova ako li eneee cista PROPAGANDA zdrave mu kaji