Атаките в Европа са дело на терористи от ново поколение

Чуков: Ислямска държава силно вдъхновява този тип вълци единаци
16 фев 2015 10:32, Анисия Иванова
14
Атаките в Европа са дело на терористи от ново поколение

Профилът на датския терорист изключително много наподобява профила на атентатора от Париж Саид Куаши. Това каза пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков в коментар на нападенията в Копенхаген през изминалите дни.
Серия от три атентата в датската столица през почивните дни отне живота на трима души, а петима бяха ранени. Полицията успя да ликвидира извършителя - 22-годишния Омар Абдел Хамид ал Хусейн, роден и израсъл в Дания.

Според Чуков атаките в Париж и Копенхаген са дело на терористи от ново поколение, а причини за появата им е проблем с модела на интеграция.

Още по темата

Твърде много прилики има между атентата в Дания и Шарли Ебдо, смята арабистът.

И датския терористи, и братята Куаши са млади хора, родени на територията на съответната европейска държава, с криминални прояви и двамата лежали в затвора. Тази прилика подсказва, че проблемите са вътре в самото общество, допълни Чуков.

Арабистът обясни, че датчаните имат много специфичен подход към подобни прояви, който обаче не работи. Датската толерантност прекрачва определени граници и очевидно, че този модел е неработещ, смята Чуков.

Той припомни, че това е държавата с най-високи критерии със свобода на словото. Чуков каза още, че преди 3-4 години там се е появила първата ислямска партия и нейни представители кандидатстваха за местната власт.

Същият портрет на атенатора видяхме и на 11 септември в САЩ пред повече от 14 години, припомни Чуков.

Според него проблемът е, че се появи Ислямска държава, която много силно вдъхновява този тип вълци единаци.

Той припомни, че след Шарли Ебдо е имало много силни тенденции за създаване на един международен антитерористичен център, който така и не се е получил. Става въпрос за координация, защото коренът на тези атаки е един и същ. Европа трябва синхронно и солидарно да отговори на подобен тип предизвикателства, категоричен е арабистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pepsi, the choice of the new generation
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Храниш го ,обличаш го ,жилища ,убежища и тн даваш му права и накрая сина му един става вълк.Не разбирам Не разбирам колко българи са станали бежанци през комунизма успешно интегрирани,но нито един от тях християнин не превишил правата си толкова ужасяващо.Докато мюсюлманския свят проповядва по различен извратен начин религията си.Надявам се Бог да ги вразуми това изостанало племе с векове
10
5
 
4
 
! Отговори
християнин преди 9 години
ДО 6 ново.Дори мога да кажа, че ислиамската религия в чистия ѝ вариант, до колкото съм запознат, не подтиква към насилие. Видоизменинията и различните тълкованията на Корана са един вид отделни секти, катко и християнството има множество секти, (пък да не говорим за инквизицията), водещи заблудените до фатален край. При ислияма нещата се развиват по-бавно и са на ниво инквизиция, тъй като не е тласкан да се развива, така както науката е тласнала християнстовото по онова време. Манипулиране...
9
4
 
4
 
! Отговори
Х преди 9 години
Г-н Чуков , всичко това не ли резултат от Християнската ,,толерантност" в Афганистан , Ирак , България и в още други страни по Африка , Крим и в редица други бивши Руски републики . Не забравяйте ,че без вятър листата не мърдат . Главно действащите винаги са били великите сили Русия , Америка , Англия , Франция и Германия , а България като жабата винаги си дигала краката за подковаване . Вие също сте част от тази пропагандна машина за изопачаване на Светото писане КУРАН .
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу терористите САЩ!
7
2
 
8
 
! Отговори
ново2 преди 9 години
Явно на ДЕМОКРАЦИЯТА ПЛАШИ изповядващите Ислям, които са свикнали с НЯКОЙ да им разрешава, забранява( като в години на соцкомунизма).1.Виждате до какви абсурди се стига вТурция- до забрана на срещи на нескл. брак( вчера- духовен съвет издава фетва- публ. в медиите).2.Знаете как е в ОАЕ- всичко е хубаво, шейхът ти намира работа( ако си послушен).3.Явно дошлите от ислямски страни искат "ТВЪРДА РЪКА". НО в ДЕмокрацията има НИВО на СЪЗНАНИЕ, Свобода; тези две съставки ги дразнят.Те искат НИЕ да
6
5
 
3
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Да живеят"терористите" от новото поколение,които започнаха да се разправят с терористите от старото поколение.....макар и все още неефективно!?....
5
1
 
19
 
! Отговори
ново преди 9 години
Явно, че се е появила нОВА действителност, при която принципите за демократичност не могат да важат за всички етноси, които не са изминали ПЪТ на УМСТВЕНО развитие.Уважам г-н Чуков за многото знания за арабската действителност и език.Но ми се струва, че въпросът НЕ е до социализация, интегриране в обществото.(Кулибали от Париж е ИМАЛ работа, дори е бил на среща с Президент Саркози.) Всички са 2-3 поколение в съответната демократична държава.Няма защо да крием,че се касае до Ислямската религия.
4
3
 
18
 
! Отговори
американски оръжия преди 9 години
Обама въоръжи сирийската опозиция с американски оръжия и обучи войниците на опозицията. Скоро тази опозиция се превърна в Ислямската Държава и същите американски оръжия и войници се използват за избиване на цивилно население и за война срещу самите Сащ. Така ще стане и в Украйна с т.н. Нацгвардия.
3
3
 
2
 
! Отговори
брадваро преди 9 години
много ша ви замолимтъпа черна *** да не говори за терор, щото сама по себе си е такава:))уволнявка и изкормване на свинята, което ще рече разорение на черната банка
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дело са на САЩ и ЦРУ..
1
1
 
22
 
! Отговори
синхронно и солидарн преди 9 години
Да се обяви НУЛЕВА година на прием на "гости".При нулева година няма да се наруши демокрацията, просто показваме , че канените, хранени и обгрижвани "ГОСТИ" след това ни убиват.Ако техните роднини, привърженици НЕ СА доволни, моля- да им се отнема гражданството на съотв. страна и да СИ ЗАМИНАВАТ в някоя държава, изповядваща Ислям.Ние сме проявили ЧОВЕЩИНА,но ЗАЩО ТЕ ни отвръщат със злоба?Не може Европа, САЩ,Австралия, Скандинавието да се превръщаме в 'жертвена овца" на хора, КОИТО ПРИЮТЯВАМЕ