Боевете край Дебалцево безпокоят

Отлагат гласуване на резолюция за Украйна в Съвета за сигурност на ООН
Обновена: 16 фев 2015 10:18 | 16 фев 2015 08:30, Веселина Йорданова
55
Боевете край Дебалцево безпокоят
Снимка: архив, Ройтерс

"Нормандската четворка" е решена да приложи всички сили за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Това съобщи пресслужбата на германското правителство след вчерашната телефонна конференция между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

Още по темата
"Участниците приветстваха факта, че примирието се спазва като цяло, но продължаващите боеве, особено около град Дебалцево, продължават да предизвикват сериозно безпокойство", се казва в изявление на пресслужбата, цитирано от ДПА.

Четиримата лидери "са решени да работят за пълно прилагане на примирието. Като следваща стъпка, от вторник /17 февруари/ трябва да започне договореното изтегляне на тежките въоръжения, изтъква германското правителство.

Междувременно официалният представител на самопровъзгласената Донецка народна република в Контактната група Денис Пушилин заяви, че украинските въоръжени сили снощи са обстрелвали Горловка с артилерия.

По думите на Пушилин, цитиран от ТАСС, били извършени три обстрела - срещу два жилищни квартала и база на Министерството на извънредните ситуации. По предварителни данни няма жертви, добавил той.

"Вече се обърнах към представителите на мисията на ОССЕ, за да повлияят незабавно на командването на щаба на силовата операция за прекратяване на огъня в града", заявил представителят на ДНР.

Прекратяването на огъня в Донбас официално влезе в сила на 15 февруари от 01.00 часа донецко време. Изискването за прекратяване на огъня беше заложено в Комплекса мерки по изпълнение на минските договорености. Този документ участниците в Контактната група за Украйна подписаха на 12 февруари в хода на преговори, продължили над 16 часа, припомня агенцията.

Гласуването в Съвета за сигурност на ООН по проект за резолюция за Украйна в подкрепа на минските договорености се отлага, съобщиха ТАСС и Франс прес. Дипломати от страните членки на съвета заявили пред журналисти, че в документа, внесен от Русия, са предложени поправки. Очакваше се текстът да бъде гласуван в неделя.

"Не сме в състояние да гласуваме днес", заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Майкъл Грант. "Консултациите продължават и има вероятност да постигнем договореност на даден етап, но няма никакви гаранции, че това ще стане", отбеляза той.

От своя страна посланикът на Малайзия в ООН Хусейн Ханиф съобщи, че членовете на Съвета за сигурност чакат отговора на руската страна на предложените поправки. "Ние искаме в проекта да се спомене предишната резолюция 2166 за катастрофата на малайзийския Боинг" в Украйна, уточни той.

Наблюдатели отбелязват, че днес е малко вероятно да се състои среща на Съвета за сигурност, защото в САЩ отбелязват Деня на президентите и централата на ООН ще бъде затворена.

Проектът за резолюция беше внесен от Русия в петък. В документа се приветстват резултатите от срещите в Минск на лидерите от "нормандската четворка" /Русия, Украйна, Германия и Франция/ и на Контактната група за Украйна. В текста се изразява "дълбоко безпокойство от трагичните събития в региона" и се подчертава, че конфликтът може да бъде решен само по мирен път.

При това в проекта за резолюция се споменава за "суверенитета и териториалната цялост на Украйна", отбелязва ТАСС.

/БТА/

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: украйнаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те 5000 човека загинаха, "безпокоят" викат..
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинистите трябва да бъдат взпрени с още санкции и модерно оръжие за Украйна
34
2
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 9 години
Не си разбрал "опорните точки". На прихванатите разговори не се говори на руски, а на английски и полски. Защото там е приклещена група от "специалните" части на нато-нациките. Затова и укропите само отричат че има такова "котле". Ама го има и скоро ще им лъснат загорелите ***. А колкото до украинския език, в укросомалията всички говорят на руски, а украинския им е като жаргон, като този на баба ми на село. Изкривен полско-руски с две измислени букви. А укропите са като нашите македонци.
33
4
 
18
 
! Отговори
ще плаща и пенсиите преди 9 години
Педро Пороченко загуби войната. Загуби в Иловайск, загуби летището в Донецк, загуби в Дебалцено. Загуби и преговорите. Сега ще трябва да плаща и пенсиите на опълченците.
32
17
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
до 46 Зaщото от 9.9 44 г. Бългaрия официaлно е зaдунaйскa беднa и мизернa губерния, грaбенa от руските си поробители по всевъзможни нaчини, последните " димокрaтишни" 25 г. чрез бaнки и енергетикa, ето отговорa!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До каубоя на говедаКитайците са за поне 8 месеца до две години зависимуст от договора КАТО 1 милион са за ПОСТОЯНО КАЗАНЦИ 7милиона КАБАРДИНЦИ 1 милион Чукчи 3 милиона Еврей 1 милион *** 4 милиона Талма ТАЛЕ 2 милиона УШИ ТЕЗИ ЩО НЕ ГИ БРОИШ
30
13
 
5
 
! Отговори
вестник Труд - цитат преди 9 години
Българските специални служби трябва да дадат ясен отговор защо позволиха руската пропагандна машина да спечели без никакъв отпор информационната война в България. Това е един изключителен пропуск. Пропагандата и информационната война е един от най-сериозните сегменти на воденето на битка. Ако спечелиш тази битка, то си спечели повече от половината война, казват експертите.
29
3
 
9
 
! Отговори
До каубоя на говеда преди 9 години
160 националности 80 % са руснаци -останалите 20 % са 3% белоруси от 20 % ,2 %немци,10 %украйнци .....чеченци 6 %.. Е как са заселени от "дръпнати и мюсолмани" по-голяма част на Русия ? Ако имаш предвид китайците зад Урал -те са на "вахтов режим" -поработят 1-2 месеца и се прибират в Китай и след 2-3 месеца отново в Русия ла работят . Не ти ясна тази тема ,за съжаление !
28
21
 
5
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Дебълцево е от три стрaни обгрaдено от руския окупaтор, пътя Дебълцево- Aртьомовск е под укрaински контрол, но ОССЕ не могaт дa минaт зaрaди непрекъснaтия aртилерийски обстрел, товa сaмите ОССЕ го кaзaхa. По този път минaвaт сaмо военни конвои с подкрепления нa ВСУ зa Дебълцево и минaвaт с жертви, от тaм изкaрвaт и рaнените си укрaинците. Котел нямa но тежки боеве се водят и в моментaДa живей Укрaйнa
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нормандската четворка" и всЕкакви *** шменти капели само объркват нещата !
26
13
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
АКО В РУСИЯ СЕ ПРЕБРОЯТ САМО КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ..АМА ТАМ НАЛИ НАЩЕ БРАТЯ ЗАБРАНИХА ДА СЕ ПИШЕШ БЪЛГАРИН ТА СЕ ПИШЕ ТАТАРИН..*** ЩЕ СЕ ОКАЖАТ МАЛЦИНСТВО..АКО ПРИБАВИМ СИБИРЯЦИТЕ КОИТО С СЛАВЯНИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО..И ЮЖНИТЕ РЕПУБЛИКИ..ЩЕ СА САМО ШЕПА ХОРА..
25
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената разлика между Сталин и Путин е около 70 години!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПАЗАРДЖИКГърците са за САНКЦИЙ спрямо Русия бе уши Ципракито се надява да му опростят някое заемче за това за сега без ефект
23
0
 
9
 
! Отговори
До каубоя на говеда преди 9 години
До 30Я бегом да изучаваш география отново -видимо не ти ясна Русия и населенито й
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Примирието означава спиране на огъня.
21
2
 
20
 
! Отговори
Az преди 9 години
Да се допълня - цялото ръководство на Украйна отрича да има "чувал", но не може да осигури достъп на ОССЕ до Дебалцево .... защото няма реален контрол над територията. Тотална шизофрения на най-високо ниво сред укропитеките. Новорусите също не пускат наблюдателите, защото имат малко работа за довършване ... Меркел и Оланд се разтичаха да спасяват обкръжението, както НАТО спаси щиптърите в Арачиново, но по-всичо изглежда че повторение на този сценарии няма да се реализира.
20
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Примирието няма как да включва обстрелването на войските на Украйна.
19
1
 
21
 
! Отговори
Az преди 9 години
Няма нищо обезпокоително. Нали Порошенко съвсем официално заяви, че обкръжение край Дебалцево НЯМА! След като фронтовата линия е далеч от там и украинската войска няма достъп до нея, следователно това е вътрешна територия на ДНР,а примириято е по разделителната линия. Следователно на своя територия ДНР и ЛНР могат да правят каквото си искат... Путин сериозно предупреди укрите да се предадат.След като не искат,а не искат защото там има натовски наемници, ще бъдат унищожени за назидание на всички!
18
6
 
22
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До Анонимен.ПУТИН ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА ТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ДА МУ МИСЛИ БЪЛГАРИНА ЧЕ ГЛАДУВА ЧЕ СТЕ СЪС ЕС.И НАТО.СЛАВЯНИТЕ ТРЯБВА ДА СА СПЛОТЕНИ.ВИЖТЕ ГЪРЦИТЕ ОТКАЗВАТ СЕ ОТ САНКЦИИТЕ ПРОТИВ РУСИЯ.ИСКАТ ДА СА СЪС РУСИЯ.А ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ГОЛЕМИТЕ ТАРИКА ТИ ПРОДАЖНИЦИ ЩЕ СИ ТЕГЛИТЕ СОПОЛИТЕ И ЩЕ СЛУГУВАТЕ НА ГЪРЦИТЕ
17
2
 
27
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
ЯРОШ НЕ ПРИЗНАВА НИКАКВИ ДОГОВОРИ НА ЧЕТВОРКАТА.И ОЩЕ КАЗА ЧЕ ТОЙ САМ НЕ Е ПОДПИСАЛ НИКАКВИ БУМАГИ ЗА НЕГО ВОИНАТА ПРОДЪЛЖАВА.ПОРЕШЕНКО ЗНАЕШЕ ЧЕ ЯРОШ ЩЕ ВЪЮВА ЗАТОВА НЕ ПРИЗНА ОБКРЪЖЕНИЕТО ДЕБАЛЦОВО .ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НЯМА ДА ГИ ПУСНАТ ЖИВИ МНОГО НАРОД ИБИХА ОСОБЕНО СТАРЦИ И ДЕЦА