България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток"

Интерфакс: Страната може да е в центъра на регионална газотранспортна система
17 фев 2015 18:16, Елка Василева
92
България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Предполагаше се, че България ще бъде врата за газа, транспортиран по "Южен поток" и "Набуко" към западноевропейския пазар. Сега обаче изглежда, че и двата газопроводни проекта са мъртви и вместо това надеждата се насочва към четири интерконектора и инициатива на Европейския съюз, благодарение на която страната може да се окаже в центъра на регионална газотранспортна система, пише Интерфакс.

Някои предполагат, че "Южен поток" може да се върне в някаква форма, вероятно чрез предлаганата от правителството концепция за газов център в България. Според анализатори обаче, дори ако се увенчае с успех, тази схема ще доставя газ само до българската транзитна система. И без това общественото мнение се насочва срещу подкрепяната от Газпром идея.

Още по темата

"Много хора в България не са сигурни дали в тази концепция има смисъл. Мнозина, които са наясно с положението на България, винаги са предупреждавали за неблагоприятните кредитни условия, предлагани на правителството", посочва Цвете Коневска, регионален анализатор от международната консултантска компания Control Risks.

Проектът получи силна подкрепа от социалистическото правителство на България, но откакто миналата година на власт се върна партията ГЕРБ на Бойко Борисов, София изглежда решително се насочва на запад. Все още не е ясно какво точно означава този курс за руските енергийни интереси в Източна Европа, отбелязва Интерфакс.

Заветната цел на Русия винаги е бил Баумгартен – газовият център в Централна Европа. Той е и точката, в която се срещат интересите на Австрия и Русия, отбелязва Петър Попчев, консултант в сферата на енергетиката и бивш специален пратеник на България по енергийната сигурност.

Проектите за интерконекторни връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия са на различни етапи на развитие, а подкрепяната от ЕС инициатива за вертикален коридор би трябвало да доведе до създаване на коридор "Север-Юг" по източната граница на ЕС.

"България има уникална газопреносна система с кръгова форма, чиито капацитет е използван едва на 20 процента, най-много. Ако и когато тази система бъде свързана със системите на Турция, Гърция, Румъния и Сърбия (...) България ще получи неизменна роля в газоразпределението при всеки транспорт на синьо гориво в региона", според Попчев.

Предложенията за газов център в България обаче все още не са разработени изцяло.

Нови инфраструктурни проекти ще бъдат силно повлияни и от цените. България почти изцяло зависи от доставките на руски газ през Украйна. За разлика от намаляващите обеми в другите страни от Централна и Източна Европа, през 2014 г. България е внесла от Газпром точно толкова газ, колкото и през 2013 година – 2,3 млрд. куб метра.

Договор за получаване на 1 млрд. куб метра газ годишно от Трансадриатическия газопровод (ТАР) би изменил силно ситуацията, но тези доставки не се очаква да започнат до края на десетилетието. Междувременно цените, които българите плащаха за вноса на газ през 2012 година, бяха сред най-високите в Европа, въпреки че през последните години бяха направени отстъпки покрай сделките за "Южен поток", допълва Интерфакс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какаъв център, каква изгодна позиция, какви пет лева. Хайде стига с тези глупости. Ние сме на дупето дупката. Държава със затихващи функции и изчезващо население. Последния фа дръпне шалтера, преди да си тръгне.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
boje spasi ni ot chervenata mafiya - BSP, GERB, REFORMATORI, ATAKA, DPS.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз работлив *** не съм видял - едно време работеха като платени партайгрносета или оф профгрупорзи. Сега пак не им се работи я търговец на ел енергия я транзитира нещо кат корумбашев или кадиев!
36
3
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Има една наша поговорка и тук е точно място "Като изпусна питомното ,ходи гони дивото" ,та тъй с ЮП . Още един път се убеждавам в правилните думи на Чърчъл за бългаските политици -посредственост и сега е същото и народа си пати за посредствените ни политици .Гледах един БЪЛГ. милионер по ТВ И ТОЙ ВИКАШЕ -дайте ми само една десета от ЮП ДА ИНВЕСТИРАМ и цел живот шапка на тояга от дивиденти .
35
3
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Изгодната позиция вече ни беше предложена - да минава газопровод през територията на България. При преговорите отново са били ангажирани некадърници, които успяха да подпишат такъв договор и по такъв начин, че да въпросният да стане удобен инструмент за извиване на ръце. Заради това проектът беше спрян, изнесе се в по-южна посока, а ние останахме с пръст в газопровода.
34
2
 
4
 
! Отговори
bon4o преди 9 години
До Христо6e hvane iujen PATOK
33
3
 
31
 
! Отговори
Христо преди 9 години
"България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток".- Най- изгодната позиция е да се хване за палците, което всъщност вече направи!!!
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте новините по телевизия Алфа. Не съм от Атака, но само тези новини са реални.
31
4
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
рано или късно Б.Борисов ще бъде съден за нанесени вреди на държавата
30
0
 
12
 
! Отговори
maria преди 9 години
niakoi da znae recepta za maioneza
29
4
 
21
 
! Отговори
svilen преди 9 години
IZLEZE 4E EVROPEISKIA SAIUZ TI GO VKARA BALGARINO
28
1
 
21
 
! Отговори
stefan преди 9 години
prodavam malki prasenca
27
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Засега печелят само Турция, Гърция и Македония, докато България само губи.
26
0
 
32
 
! Отговори
naguzi peguzov преди 9 години
NIAMA NUJDA OT HUB NA BO4KO DUPETO E HUB I POLOVINA
25
1
 
33
 
! Отговори
joro преди 9 години
волен сидеров - премиер
24
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както Гърция си може без европейска помощ, така и България си може без руска газ.
23
1
 
17
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Де го банкянски хъб!?Де го газа от българския шелф!?Де го предоговарянето цената на еленергията с хамериканските Марици!?Кой, кой, кой ги даваше тия обещания!?
22
0
 
20
 
! Отговори
мислител преди 9 години
И да търси, нищо няма да намери! Изпуснахме питомното и сега тичаме да гоним дивото.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България търси..."..Кучетата ни скопени,кучките-ялови...Премиерът не знае,президентът-не може...Още през 1989г беше направен правилния извод:"Партийни ***-за нищо не стават!Нито за ядене,нито за пиене,нито за онождане-и съвсем не стават за работа!"Това им е на генна основа-вечно и безотговорно са с държавни привилегии,на държавни длъжности и с американска финансова издръжка още с идването на Т.Живков!Обобщено-Българоубийци!Изчислете -2 млн за 25 години-ежедневно намаляваме с по 220 човека.
20
25
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен 26Борисов и правителството им се вдига рейтинга... - но не изкуствено като в Рашата, а реално...