България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток"

Интерфакс: Страната може да е в центъра на регионална газотранспортна система
17 фев 2015 18:16, Елка Василева
92
България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Предполагаше се, че България ще бъде врата за газа, транспортиран по "Южен поток" и "Набуко" към западноевропейския пазар. Сега обаче изглежда, че и двата газопроводни проекта са мъртви и вместо това надеждата се насочва към четири интерконектора и инициатива на Европейския съюз, благодарение на която страната може да се окаже в центъра на регионална газотранспортна система, пише Интерфакс.

Някои предполагат, че "Южен поток" може да се върне в някаква форма, вероятно чрез предлаганата от правителството концепция за газов център в България. Според анализатори обаче, дори ако се увенчае с успех, тази схема ще доставя газ само до българската транзитна система. И без това общественото мнение се насочва срещу подкрепяната от Газпром идея.

Още по темата

"Много хора в България не са сигурни дали в тази концепция има смисъл. Мнозина, които са наясно с положението на България, винаги са предупреждавали за неблагоприятните кредитни условия, предлагани на правителството", посочва Цвете Коневска, регионален анализатор от международната консултантска компания Control Risks.

Проектът получи силна подкрепа от социалистическото правителство на България, но откакто миналата година на власт се върна партията ГЕРБ на Бойко Борисов, София изглежда решително се насочва на запад. Все още не е ясно какво точно означава този курс за руските енергийни интереси в Източна Европа, отбелязва Интерфакс.

Заветната цел на Русия винаги е бил Баумгартен – газовият център в Централна Европа. Той е и точката, в която се срещат интересите на Австрия и Русия, отбелязва Петър Попчев, консултант в сферата на енергетиката и бивш специален пратеник на България по енергийната сигурност.

Проектите за интерконекторни връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия са на различни етапи на развитие, а подкрепяната от ЕС инициатива за вертикален коридор би трябвало да доведе до създаване на коридор "Север-Юг" по източната граница на ЕС.

"България има уникална газопреносна система с кръгова форма, чиито капацитет е използван едва на 20 процента, най-много. Ако и когато тази система бъде свързана със системите на Турция, Гърция, Румъния и Сърбия (...) България ще получи неизменна роля в газоразпределението при всеки транспорт на синьо гориво в региона", според Попчев.

Предложенията за газов център в България обаче все още не са разработени изцяло.

Нови инфраструктурни проекти ще бъдат силно повлияни и от цените. България почти изцяло зависи от доставките на руски газ през Украйна. За разлика от намаляващите обеми в другите страни от Централна и Източна Европа, през 2014 г. България е внесла от Газпром точно толкова газ, колкото и през 2013 година – 2,3 млрд. куб метра.

Договор за получаване на 1 млрд. куб метра газ годишно от Трансадриатическия газопровод (ТАР) би изменил силно ситуацията, но тези доставки не се очаква да започнат до края на десетилетието. Междувременно цените, които българите плащаха за вноса на газ през 2012 година, бяха сред най-високите в Европа, въпреки че през последните години бяха направени отстъпки покрай сделките за "Южен поток", допълва Интерфакс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Късно е либе за китка!Нашите *** и алчни политици не можаха да се разберат за комисионите и сега някой от тях, които са взели аванс, ще трябва да го връщат. Лошо, доста лоши неща могат да се случат. Колкото до нас обикновените хора: всичко е ясно ще им платим комисионите от заемите и рушветите за"новите" ръждясали оръжия!
58
1
 
23
 
! Отговори
Damage control преди 9 години
Такова самоубийствено харакири, т.е. загуба на глобални стратегически позиции в областта на енергетиката (Южен поток, Белене, Александропулис) в една нормална страна ще е равностойна на национална измяна, съд и затвор. Само ***, с елементарна еквилибристика на непонятни за нея понятия и събития отново се опитва да хвърли прах в очите ни и да изкара астрономическите загуби в интелигентен опит за търсене на изгодни позиции.
57
1
 
9
 
! Отговори
хан аспарух преди 9 години
благодарение на нашите подкупни политици,евреите чрез американските си марионетки успяват все още да задушават българската икономика и въобще българина като вид,но един ден ще си платят и то много скъпо
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя си уникалната ни газопреносна система от кой ли е изградена и кога. Не съм виждал Баце са реже лентите на тръбите
55
2
 
10
 
! Отговори
456 преди 9 години
До путаутСамо ми обясни тебе с какво ти пречи руската газ? Защо на една германия не и пречи например ами и още иска?Ако си *** и пишеш само по опорни точки ,ОК, ама ако имаш мозък спри че ставаш смешен!!!
54
1
 
6
 
! Отговори
gtf преди 9 години
вместо да използваме това, че сме на ключово място - кръстопът, нашите пишман политици продават нашата независимост и просперитет за жълти стотинки и лична облага. Стратегическите сектори се разпродадоха, изпуснахме златни шансове да бъдем водеща политически и икономически страна на балканите, само щото ***, за пари са готови и майка си да продадат...Платени *** и всякакви "експерти" се изказват компетентно за неща, които изобщо не разбират тва включва и пастмината настоящи министри..
53
2
 
5
 
! Отговори
буги преди 9 години
Незнам,ама май е ред В.Сидеров да поуправлява.На другите шамшали им се налюбувахме,а да го видим па него,какви ще ги натвори,а?п.п. Не съм привърженик на никоя партийка!!!Симпатизирах на Боката,ама с тоя дълбок поклон КЪМ ЕС за Ю. Поток... неам думи.
52
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бедни ми народе, можеш ли да ми кажеш, какво печелиш ти от потоци и хъбове, като ни си кадърен да работиш/ да строиш тия работи/, газта ни се яде, пие или краде, и пак ще ти я продават най-скъпо! а от братушките транзитни такси йок, може би, ама надали! нема да илядиме с тия ментиЧ
51
0
 
1
 
! Отговори
змия преди 9 години
до 34 "умния гущер"сутрин закусва с изтръгнати пера от *** си и пийва 3-4 ракийки по 50 грама. И след това излиза на сутрешна гимнастика край река чисто гол , застава до брега и мастурбира. "... Ей, наистина си "умен", а когда работиш, бе?)))
50
17
 
2
 
! Отговори
путаут преди 9 години
Спирането на ЮП беше едно от най хубавите неща които можеха да се случат на България.Иначе оставахме в зоната на здрача за нови 50 години. И децата разбират че няма изгода от руски газ по руска тръба. Виж ако тръбата беше българска това е друго нещо.
49
2
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Като гледам в момента как Путин,Лавров Улюкаев ...подписват договри (досега 4 )в Будапеща ,то не мога да си намеря място от простотията и проажноста и недалновидноста на българските политици .Орбан каза ,че голям чест пристигането на Путин в Унгария .Русия е нужна на Унгария ,а на нас не е нужна Русия по мнението на нашите .Абе , да вземем да сложим един ром за министър -председател ,па мое и той да управи България ,а то досега видяхме ,че нищо НЕ СТАВА вече 25 години от български управници .
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както има пословица : *** пари не държи!Да благодарим на Тиквата и Мишока - президент за това, както и за новия ни заем!
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България изпусна питомното, а сега ще гони дивото!Уви, на ЕС не им пука!
46
2
 
22
 
! Отговори
то60 преди 9 години
България търси изгодна позиция след спирането на "Южен поток" ..... Но , уви няма !
45
0
 
15
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Позицията е ясна - партер
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свирено е. Няма изгодна позиция вече. Кьорав карти не играе, но е жалко, че в образа на кьоравия пак е народа на България. Да живее ЕС и интересите му, а народа ни да мре. Това ли философията?
43
1
 
13
 
! Отговори
РБ преди 9 години
И аз си търся гадже,ама като ми избега,ся съм на сухо!
42
1
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
4 милиарда бяха инвестирани до Черно море за търби ..... и вече започнаха да се товарят и търби за Варна - е това е доста голяма сума да блъфират Украйна и ЕС .
41
4
 
26
 
! Отговори
буги преди 9 години
Мдааа,Русия ни би шута и сега се чудим на кого,аджеба,да се надупим?!...и пак ще ни ритнат.! Защо ли не се учудвам?
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОЗИЦИЯТА е да те прецакват ! - всички около България !Некадърниците един печеливш договор нямат !Позицията е да нямаш в бъдеще и собствена енергетика !Ще те върти шайбата в кръгът - Турция, Гърция , Сърбия , Румъния ..