Киев призна, че сепаратистите са превзели част от Дебалцево

Група войници са попаднали в плен на бунтовниците
17 фев 2015 20:06,
251
Киев призна, че сепаратистите са превзели част от Дебалцево
Снимка: Архив Reuters

Украинското министерството на отбраната призна днес, че сепаратистите са превзели част от ключовия ж.п. възел Дебалцево в Източна Украйна и че в града се водят улични боеве въпреки примирието, предадоха Ройтерс и АП.

Още по темата
"Уличните боеве продължават, бунтовниците атакуват града с ударни групи, подкрепени от артилерия и бронирани машини. Част от града бе превзет от бандитите", са казва в онлайн съобщението.

Министерството съобщи още, че група правителствени войници са попаднали в плен на проруските бунтовници, като опроверга твърденията на руски медии за голям брой пленени.

Заместник-директорът на президентската администрация в Киев Валерий Чалий обяви междувременно, че Украйна се е обърнала към Франция и Германия, а също към страните от ЕС и НАТО с настояване да изразят "решителен протест" срещу нарушенията на примирието от страна на бунтовниците. Те искат да превземат Дебалцево и така разрушават възможностите за изпълняване на договореното в Минск, каза Чалий.

По данни на бунтовниците проруските сепаратисти контролират над 80 процента от транспортния възел Дебалцево.

"Армията на Донецката народна република контролира над 80 на сто от Дебалцево и продължава настъплението срещу украинската армия", каза сепаратисткият командир Едуард Басурин пред журналисти в Донецк.

По-рано бе съобщено, че лидерът на самообявилата се Донецка народна републик (ДНР) Александър Захарченко е бил ранен днес в сраженията при Дебалцево и е бил откаран в болница в Луганск.

Според агенция Интерфакс, позоваваща се на източник от военните структури на ДНР, Захарченко е леко ранен в крака от шрапнел. Състоянието му е стабилно, шрапнелът е изваден и той ще се върне "на работа" след три дни, заяви източникът.

Заради военни действия в Дебалцево евакуацията на жителите на града е отложена за утре, казаха от "министерството на транспорта" на ДНР.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците нямат мотив да се бият , това там не е тяхно, а и суверенитета на Украйна също не ги интересува ........
3
3
 
30
 
! Отговори
Хайде сега ... преди 9 години
... дано Минск-2 влезе в сила и настъпи жадуваният от всички мир.
2
3
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май наемниците на Киевската фашистка хунта издухаха супата. Това е добре. Сепаратистите не трябва да спират, докато не стигнат до Харкув. Това са земи, населени с руснаци от 15 века насам. Такава измислица като украинска нация няма. То е същота като македонската нация. Говорят някакъв видоизменен руски, колкото да се правят на интересни. Не казват Петър, а Петро, не казват Андрей, а Андрий - ама то си е все същото.
1
6
 
102
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинската редовна армия, подкрепяна от надрусани бандеровци-доброволци, с милиарди помощ от запада, с амрикански съветници и частни наеминици, с тежко оръжие и авиация не може да се справи с няколко хиляди опълченци, които до вчера са били учители, лекари и работници, въоръжени само с пленено украинско оръжие... Не може да се справи, защото опълченците нямат какво да губят - те защитават езика си, домовете и семействата си, а бандеровците са движени само от американските долари и неистовата си злоба към руснаците.. Браво!