Визитата на Путин в Унгария e просто само символ

Енергетиката ще бъде топ тема на посещението
17 фев 2015 13:26, Бойчо Попов
25
Визитата на Путин в Унгария e просто само символ
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин показва присъствие в бившия Източен блок - или поне се опитва да направи това. Във вторник той ще осъществи еднодневно "работно посещение" в Будапеща.

Само преди две седмици в Унгария на посещение беше германският канцлер Ангела Меркел. В навечерието на двете посещения и германски, и руски дипломати подчертаваха, че работят над тези визити – така че става дума не толкова за съдържанието им, колкото за символика – да се покаже, че Унгария е добър партньор за съответната страна, предава DPA.

С други думи – новата фронтова линия в борбата между Изтока и Запада минава през сърцето на Европа - в Унгария. И двете страни се опитват да определят със символичното си присъствие на това място в сърцето на континента за принадлежаща към тях територия. Hidden Field

Руската сфера на влияние е в енергийната политика: евтин газ и ядрена енергия за Унгария. Всичко това има много повече политически смисъл, отколкото си представят политиците в Западна Европа. Успеха си на последните избори Орбан дължи не на последно място на обещанието си за евтина енергия за унгарските домакинства. Заплатите в източноевропейската страна са ниски, докато сметките за енергийните суровини са високи. Тяхното повишаване или намаляване може да определи кой ще спечели и изгуби изборите.

„Посещението ще покаже, че нашите отношения с Унгария са много добри", казва руски дипломат пред Welt. Посещението на Путин, което символизира единството на руските и унгарските народи, разбира се, поставя проблем: очевидно в ЕС, към който принадлежи Унгария, има неформален консенсус да не се кани Путин на посещение до второ нареждане. Фактът, че само две седмици след визитата на Меркел правителството на Орбан прави точно това, се възприема от мнозина в Берлин като обида, особено след като датата за посещението на Путин бе обявена внезапно.

Първоначално посещението, което по принцип бе договорено преди избухването на кризата в Украйна, бе планирано за март или април. Но щом стана ясно, че Меркел ще дойде в Будапеща в началото на февруари, руснаците са изявили желание, поне според унгарските медии, да дойдат по-скоро в страната.

Следователно унгарците не са направили нещо напук на Запада. А и те не са единствените в Европа, които са приели Путин – по-рано и Австрия стори това. За да се намали неприятното впечатление, Орбан отпътува в петък за Киев. Първо посещение в Украйна, след това прием на Путин – това вероятно е също политически знак. И това посещение е преди всичко символично, а не съществено по съдържанието си.

Енергетиката ще бъде централна тема на днешното посещение на руския президент Владимир Путин в Унгария, където той ще разговаря с премиера Виктор Орбан, предаде ТАСС. Това е първата визита на Путин в страна от Европейския съюз от юни 2014 г., отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия септември Орбан посети Москва. По време на тази визита Унгария и Русия сключиха споразумение за изграждане на два нови реактора в унгарската ядрена централа в Пакш. Стойността на договора е почти 10 милиарда евро, припомня ТАСС. Заради тази визита Орбан беше критикуван от Запада, отбелязва DPA.

Сега атомната електроцентрала произвежда 40 процента от електроенергията, потребявана в Унгария.
Разширяването на АЕЦ "Пакш" ще позволи създаването на 10 000 работни места в Унгария,посочва ТАСС, като цитира съветника на Владимир Путин Юрий Ушаков.

Темата за проекта за газопровод "Южен поток", от който Русия се отказа, също ще бъде засегната по време на разговорите между Путин и Орбан. Ще бъде обсъден въпросът за предоговаряне на доставките на руски газ.

По време на работната си визита руският президент ще се срещне и със своя унгарски колега Янош Адер. На централното гробище на Будапеща Путин ще присъства на церемония по започването след мащабна реставрация на мемориален комплекс, посветен на загинали съветски войници.

Кадри от протеста в Будапеща срещу посещението на Путин вижте в галерията в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Символичното посещение е :"Росатом ще строи нови реактори на унгарската АЕЦ "Пакш":)Добра символика а?!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, само символ! От яд така се пише:)
15
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
Ха-ха-ха, САЩ са наели неколцина унгарски комунисти (противниците на Орбан) да протестират срещу Путин :)) Е, не е ли парадоксално - уж демократична страна (поне така твърди САЩ за себе си) да наема *** за гнусните си политически цели :)))
14
12
 
3
 
! Отговори
Берия преди 9 години
Ще ми протестират маджарите, ха! Малко ги газиха Т-34-ките през 56-та. Наш агент П. ще им прати Т-90 ако не слушкат. То и друго няма какво - обувки и анцузи ли да прати?
13
11
 
3
 
! Отговори
Капка Капнала преди 9 години
Какво ще ми се фукат некви си унгарци! На мен пък Волен ми каза че в София Путин също ще присъства на церемония по започването след мащабна реставрация на мемориален комплекс наречен ***, посветен на загинали съветски войници. За целта само трябвало да утепат някой и друг съветски войник на територията на България, каквито досега нямало.
12
6
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тая визита може и да е символична,но гарантира,че на територията на Унгария ядрени ракети няма да падат!Нашите политици могат ли да гарантират същото?!Май не!Лека-полека ще се оформи групата на нежелаещите война с Русия,която ще е доста по-голяма от тая на "ястребите"!Това ще е голям удар за САЩ,които кроят планове да се измъкнат сухи от войната с Русия,за сметка на Европа!А ядрения конфликт *** на вратата-вероятност от минимум 30%!Тоя път Русия няма да се предаде,каквато и да е цената!!!
11
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40 платени студентчета носят плакати срещу Путин предварително изработени в някоя сороска печатница - за студентчетата пица и бутилка вино.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изходите са два: или да изпълнява прищевките на ЕС или на Путин
9
10
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 9 години
"Те и зелените човечета в Крим бяха символ, а сега - 6 хиляди избити момчета и цивилни."---Но не в Крим!
8
37
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хиляди унгарци не желаят кремълския касапин да стъпва с тяхната страна
7
13
 
26
 
! Отговори
**** преди 9 години
Какво излиза сега,че Орбан не трябва нищо да прави за страната си,и трябва да изпълнява прищевките на запада,може да плаща всичко много по скъпо,но да остане лоялен на ЕС ,това същото страхливо поведение го правят и нашите продажници,за да неим се капрат от ес,за това отхвърлиха всички проекти от които България щеше да има някаква полза,била тя и минимална.
6
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Просто само символ" на журналистическапроституция.
5
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още една глупава американофилскастатия. Меркел сама си призна, че е отпо-ниска категория в сравнение с Путин.И за какво са ни подобни четива с фактии неверни разсъждения?
4
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергетиката ще бъде централна тема на днешното посещение на руския президент Владимир Путин в Унгария. На фона на успехите в Европа Русия обяви, че е готова да продаде на Индия Су-30МКИ вместо отказаните френски Rafale.
3
8
 
31
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Както винаги първи са унгарците и при СССР и сега при ЕССР и както винаги ние cме последни и при СССР и сега при ЕССР -КВО ДА СЕ ПРАВИ -ПУСТИ МУ МНТИЛИТЕТ ! Иначе сме знайни и учени ,но все cме долу по стандарт на живот !
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много рехав протест. Просто символичен !
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази символичност унгарците я заслужиха с жертвите на източния фронт и въстанието през 1956 г.