80% от украинските войски са се изтеглили от Дебалцево

Напускат града с оръжието си, потвърди Порошенко
Обновена: 18 фев 2015 14:20 | 18 фев 2015 14:20, Елка Василева
257
80% от украинските войски са се изтеглили от Дебалцево
Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко потвърди, че Украйна е изтеглила по-голямата част от войските си от източния украински град Дебалцево, предаде Асошиейтед прес.

Армията е изтеглила 80 процента от войските си от града и още две колони военни предстои да го напуснат, написа Порошенко в акаунта си в Туитър. Той отхвърли твърденията на проруските сепаратисти, че украинците са били обкръжени и каза, че войските напускат Дебалцево със своите оръжия и боеприпаси.

"Дебалцево беше под наш контрол. Той никога не е бил обкръжаван. Нашите войски са го напуснали организирано. Това напускане беше планирано", заяви Порошенко малко по-късно пред журналисти на летището в Киев, откъдето отпътува за Източна Украйна, за да стисне ръцете на войниците, отблъснати от Дебалцево.

Още по темата

Президентът уточни, че само 30 украински военни от общо 2000 са били ранени въпреки артилерийския обстрел в Дебалцево, предаде Франс прес.

ЕС осъди проруските сепаратисти за това, че са нарушили споразумението за прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

"Русия и сепаратистите трябва незабавно и изцяло да приложат Минските споразумения, като се започне от спазването на прекратяването на огъня и изтеглянето на всички тежки оръжия", заяви дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.

Германия също осъди нарушаването на прекратяването на огъня и офанзивата на проруските сепаратисти за превземане на Дебалцево, предаде Ройтерс.

Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт заяви, че е имало масово нарушаване на прекратяването на огъня, влязло в сила през уикенда и добави, че атаката срещу Дебалцево "поставя под сериозно напрежение Минските договорености, както и надеждите за мир в Източна Украйна като цяло", предаде Асошиейтед прес.

Зайберт обаче каза, че не може да даде категоричен отговор на въпроса дали споразумението от Минск се е провалило.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
1
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Цитат:"О трофеях любезно оставленных ВСУ для ВСН в Дебальцевском котлеПоступают первые сообщения: более 80 танков, 50 артсистем калибра 122 и 152 мм, 15 установок Град, 500 тонн артиллерийских боеприпасов, не поддающееся пока учету количество стрелкового оружия и амуниции." ТОВА СПОРЕД МЕН Е ВЪОРЪЖЕНИЕТО НА ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ!!!!! ПЪЛЕН КРАХ!!! ДА БЛАГОДАРИМ НА ПОТРОШЕНКО ЗА МЪДРАТА ТАКТИКА НА ИЗТЕГЛЯНЕ!!! ОЩЕ ЕДНО ТАКОВА ИЗТЕГЛЯНЕ И ОПЪЛЧЕНЦИТЕ СВОБОДНО ЩЕ СТИГНАТ ДО ЛВОВ!:)
165
0
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Маааааале какво измъкване гледам днес из нормалните честни сайтове??????? Цялото поле около Д'Ебалцево е осеяно с трупове и овъглена техника!!!!!! Потрошенко е приложил страшен тактико стратегическо гениален план!!!!!!!!!! 3000-3500 жертви!!!!!!... в резултат на заемането на нови стратегически, гъвкави позиции на фронтовата линия!!!!!!:))))))))))))))))
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само "80% от украинските войски са се изтеглили от Дебалцево", защото останалите 20% руснаците ги оставят, за да има работна ръка за разчистването на руините след бомбардировките на жилищните райони в градовете и селата. Както се казва - който, каквото си е надробил - да си го сърба!
163
0
 
6
 
! Отговори
Спас преди 9 години
На Потрошенко ще му кажем, че и Киев е под техен контрол, но не за дълго!:)))))))) Тоя се утрепа от лъжи:)))))))))) А чистачките да се учат как се пишат статии от Стела!!!!! Време е за пенсии, защото долавям трудно владеене на метлата и парцала!!!!!!:)))0
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40 БМП та наистина са се измъкнали днеска. Имало е и меки цели коли камиони но не са успели.С големи жертви но са успяли да се измъкнат. Това е по информация на опълченците. Значи е вярно. Докладвано е от опълченец "Подпол". Това е много малка част от силите съсредоточени в Дебалцево. Още 1000 са минали по зеления коридор оставяики всичкото си оръжие на опълчението.
161
0
 
2
 
! Отговори
brat преди 9 години
До Анонимен 229Brato obyrkal si destinaciata... Nie ne vyrvim kym Russia, a tia vyrvi kym nas. Tova e malka razlika. Ako ne Putin koi? Ako ne sega koga? 6te ti svetnat ochite ama togava veche 6te e kysno za reakcia...
160
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порошкоо не тръгвай срещу росий че доста по-зле може да стане !
159
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пълни глупости говори тоя. Има и други източници на информация освен платените про-американски медии. Има видео от Дебалцево доброволно се предават украинските военни, нямат патрони нямат храна. Няма една медия в БГ която да разпространява обективна информация.
158
1
 
2
 
! Отговори
ime преди 9 години
I zatova ne se viarva na rusnaci, Putin, ruska armia, ruska propaganda, Lukashenka i Minski sporozumenia. Vsichkoto beshe lyza i izmama za da specheli vreme pred Evropa. Taka e bilo i taka shte byde. Tova e harakter....
157
1
 
12
 
! Отговори
до 218 преди 9 години
Пийте си редовно "евро-атлантическите " хапчетата.
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОРОШЕНКО ПОРОШЕНКООО,ПАК СИ УВЕСИЛ СОПОЛЯ,КАТО ГЬОБЕЛС СЛЕД СТАЛИНГРАД И ТИ ПЛЕЩИШ ВРЕЛИ/НЕКИПЕЛИ.......
155
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Украина!Героям слава! Украински герои, завинаги в нашите сърца!
154
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинецВъпросът по-скоро е обратен: Колко САЩ биха издържали в една конвенционална война срещу Русия, на руска територия. За руснаците се знае, че първоначално могат да отстъпват, най много до Москва. После преминават в контранастъпление, което с нищо не може да бъде спряно. За справка - историята. За ядрена война - няма статистика. Така че, не бързай с изводите.
153
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма значение какво казва Порошенко.Фактите са налице.Истината е,че 7000 украински воиници бяха обкъжени и сега масово се предават.Осигурен им е коридор сдават оръжие и по живо по здаво се прибират.Има множество заснети кадри от изтеглянето.Па шоколадовия крал нека си говори каквото си ще.
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А с останалите 20% какво стана.1000 парчета ресто ли им направи бе маймун.
151
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано господ накаже Путин за всички страдания причинени от него.......за зверствата, за убитите, за всички мъки които причини досега
150
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън дрън ярина ,изтегляли се доброволно Просто така им ритат задниците,че се чудят какви простотии да пишат Само днеска 153 украински военни са се предали Не говоря за убитите и т.н. Дебалцево се чоертава най-голямото поражение на Киев от цялата кампания
149
1
 
18
 
! Отговори
беглецът преди 9 години
кога бягането стана изтегляне.Според мен нищо не е приключило.кой ще плаща за загиналото мирно население,кой ще плаща неизплатените пенсии и др.,кой ще плаща за разрушените домове,сгради частни и държавни.Хубаво е ,че може би ще има МИР,но кой ще плаща всички загуби,както при нас 16 млд.ще ги плащаме няколко поколения.Само така ли ще се въвежда демонКРАДАцията,ако не искат насила.нямам думи.
148
16
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Стратегически ход-----------Те и ушанките си изоставиха територията чак до Москва и три милиона се предадоха но като ги въоръжиха Щатите,и ги облякоха и почнаха да ги хранят-тогава се съвзеха че и до Берлин стигнаха-така че и ние чакаме Щатската допомога !И в Афганистан така стана.
147
0
 
8
 
! Отговори
Аз съм прост... преди 9 години
До украинецТи май верно си украинец ...