Гръцкият парламент избира днес президент

Кандидатът, предложен от СИРИЗА, е Прокопис Павлопулос
18 фев 2015 13:29, Екип на Bulgaria On Air
6
Гръцкият парламент избира днес президент
Снимка: bgonair.bg

Гръцкият парламент избира днес президент. Кандидатът за президент на Гърция, предложен от правителството на СИРИЗА, е Прокопис Павлопулос. Той е бивш депутат и вътрешен министър от редиците на консервативната партия "Нова демокрация".

Президентският вот в Гърция е повече от предрешен. Правителството на СИРИЗА има стабилно парламентарно мнозинство, а опозицията обяви, че ще застане зад своя бивш кадър.

Премиерът на страната Алексис Ципрас мотивира решението си да предложи консервативния политик с намерението президентът да се превърне в консенсусна фигура, която да обединява граждани и политици.

"Днес ние се нуждаем от президент с доказана демократична чувствителност, от човек със силен национален морал, който да бъде широко приет от обществото и парламента", заяви Ципрас от парламентарната трибуна.

Номинацията на 64-годишния Павлопулос е изненадваща. Предварителните очаквания клоняха много повече към еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос – ход, който щеше да даде възможност на СИРИЗА да изпрати в Брюксел свой представител като негов заместник.

Междувременно гръцките медии цитират информация на свои източници, близки до преговорите между Атина и Тройката, според която още днес страната ще внесе в Брюксел искане за 6-месечно удължаване на спасителната програма.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ВРЕМЕ Е И В БЬЛГАРИЯ ЗА СМЯНА НА ТОВА МЕКОТЕЛО --ПРЕЗИДЕНТ СЬЩО И НА ПРАВИТЕЛСТВОТО---ХАЙДУЦИ БЕЗ ПУШКИ
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БКП и КПСС!
3
7
 
6
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
За няма и месец, откакто е на власт Сириза вдигна заплатите на гърците със 180 евро !Върнаха на работа 30 000 съкратени работници.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повеце работакис.По-малко сиртакис и узакис.
1
8
 
7
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
Да живее СИРИЗА !Долу Новия световен ред !