Гърция няма план Б за излизане от еврозоната

Според Ципрас страната е оставила зад гърба си политиката на икономии
Обновена: 18 фев 2015 14:08 | 18 фев 2015 11:55, Бойчо Попов
51
Гърция няма план Б за излизане от еврозоната
Снимка: Ройтерс

Въпреки че Гърция е готова да преговаря за удължаване на спасителната програма, все още остават редица нерешени въпроси.

В понеделник на срещата на еврогрупата с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис Атина получи ясен ултиматум – или ще приеме продължаване на сегашната програма с всички включени задължения, или страната ще поеме по коренно противоположния път. Гърция получи срок за решение до петък или най-късно до началото на следващата седмица. Но след това всичко приключва, поясниха дипломати. След като във вечерните часове на вторник стана ясно, че Гърция ще се стреми към удължаване на кредитното споразумение с шест месеца, последва уточнението, че условията тепърва се уточняват.

Но гръцкият премиер Алексис Ципрас изрично разграничава цялата програма от кредитното споразумение. Правителството си представя удължаване, но при ясно отклонение от договорените вече цели за икономии на изтичащата програма, заяви правителствен служител в Атина, цитиран от DPA.

След като в понеделник Варуфакис вече се показа като безкомпромисен, сега и Ципрас повтори, че държи на обещанието си към гръцките избиратели да се сложи край на програмата за строги икономии.

„Има един обичай, че новоизбраните правителства правят компромиси с предизборните си обещания“, заяви Ципрас пред депутатите от неговата партия СИРИЗА. „Повтарям - за разнообразие ние възнамеряваме наистина да изпълним нашите обещания".

При това той също нападна и германския финансов министър Волфганг Шойбле, който заяви в понеделник, че съжалява гърците за това, че са избрали правителство, което се държи така безотговорно. „Би било по-добре да му е жал за хората, които ходят с наведена глава“, заяви Ципрас.

В последно време Ципрас се опитва да намери повече чуваемост за идеите си и на Запад, и по-специално в Германия, като даде първото си интервю за немскоезична чуждестранна медия. За неговата страна старата програма за строги икономии е "мъртва", каза той в интервю за списание Stern. “Предложението за удължаване с шест месеца е парадоксално", оплака се той. „Тези, които развиват такива идеи, си губят времето".

В разговора Ципрас ясно отклонява ултиматума, който страната получи в понеделник. „За подобни ултиматуми в ЕС не би трябвало да има място. Никой не може да изисква такова нещо от нас – да продължаваме онова, което правителството на Самарас ни причини“.

За своята страна Ципрас не иска „нови помощи, а време, за да продължи с реформите. Затова имаме нужда от преходна програма. Това трябва да ни позволи да съберем свежи средства чрез краткосрочни държавни облигации“, пояснява той. Свързаните с програмата ангажименти за реформи обаче Ципрас отново отхвърля. 

„План Б – тоест, излизане от еврозоната, за нас не съществува. Не ни трябва такъв план, защото ще останем с еврото. Но тази цел няма да постигнем за сметка на слабите – като нашето предишно правителство", казва още той. 

Още бизнес новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 9 години
До :-)Няма да отстъпят,Гърция ще трябва да приеме условията на ЕС или ще фалира.Тази държава ще бъде за показно на останалите,които имат подобни желания,да не си плащат дълговете и да искат опрощаване на вече взетите милиарди.
31
13
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Браво на гърците горд народ
30
7
 
15
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
Банкрутът на гръцката държава с всичките му последствия, вече *** на вратата!!!
29
3
 
13
 
! Отговори
niki преди 9 години
Ще останат с еврото, ако им разрешат, тоест ако продължат програмата по спасителния план. Демек големи думи ама само на приказки големи...
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски и Гечев отиват да подкрепят преговорите на Цириза.Имали ноу-хау за фалит на държава!
27
2
 
3
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До 35: Съгласен съм, но западните банкери не искат загубят това, което са инвестирали, а да си го избият по един или друг начин. Ако искаха да се отписват задължения и да спрат да кредитират, отдавна Гърция да е извън еврозоната.
26
2
 
5
 
! Отговори
Тъпомер преди 9 години
до 36Това го кажи на баба Меркел, да се посмее малко на глупостта ти!
25
10
 
8
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Това, което правят гърците е изключително полезно и показателно за някои *** народи, които от скоро са граждани на ЕС и си мислят, че западните ни приятели ще им помогнат, само защото сме в един клуб. За 7 години членство в ЕС овчите народи, са по-зле от там където бяха когато ги приеха за членове. Вижте им енергетиката, банките, външния дълг, приръста, здравето, образованието, емиграцията. ЕС е бизнес клуб, не бюро за социални помощи. 7 години и още не го проумяхме. Гърците правят бизнес сега
24
2
 
5
 
! Отговори
Тъпомер преди 9 години
до 31Какво значи имат повече за губене, те ако продължат да ги кредитират ще имат още повече за губене. По-добре да загубят каквото има а не повече. Да не говорим че след това всички от експортноориентирани икономики от еврозоната ще спечелят от евтиното евро.
23
5
 
4
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Защо западните банки са наливали тези безумни кредити в Гърция? Това са големи банки с огромен опит и всевъзможна информация. Нима не са виждали, че Гърция след определен момент няма да може да си връща кредитите, нима тези банки нямат отдели за преценяване на риска, нямат финансово разузнаване и са разчитали на информацията на гръцките правителства за състоянието на икономиката на Гърция? Просто западните банкери обичат друг да плаща за грешките им, а гърците не искат да са този друг.
22
6
 
4
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
На теория няма ПРОЦЕДУРА эа напускане на евроэоната:-)))!!! Апропо, евентуалното връщане на Гърция към драхмата ще струва МИЛИАРДИ ЕВРО на европейските данъкоплатци!!!
21
10
 
6
 
! Отговори
:-) преди 9 години
ЕС имат повече за губене от Гърция. Ако Гърция излезе от еврозоната и се върне към драхмата, банките-кредиторки от Германия, Франция, Испания, Италия и др. ще трябва да отписват милиардните дългове. Какво означава това за финансовите системи на тези държави? За това Гърция си прави каквото си иска, защото и да искат не могат да я изкарат от еврозоната. ЕС както винаги блъфира, а балъци като българите се хващат на всеки блъф, но не и гърците. Накрая най-вероятно ще отстъпят на Ципрас......
20
6
 
12
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Ха, сега да видиме, как ще спазите предизборните си обещания г-да Ципрас и Варуфакис? Или си мислехте, че ще можете да шантажирате цяла Европа. Вярно, правихте го, до 2010, но всичко си има край. И сега ако пък Европа Ви изкара от Еврозоната, какво ще правите?...да не си мислите, че Путин е примрял за Вас? Той и без друго си има доста проблеми....или ще продавате чушки и домати на руснаците с европейски супсидии, да ама не! Икономиите тепърва предстоят.
19
1
 
9
 
! Отговори
Кожиния меч преди 9 години
Ше духат супата гърчолята ама дано да е само супата че за другото се иска майсторлък и срама е голям.
18
0
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
"Не можете да ги накарат да излязат ако те не са съгласни."--------------------------------------------------------------------------------------Прав си. Аз прочетох грешно, че имали план да излизат. Уви!
17
2
 
17
 
! Отговори
вън от Европа преди 9 години
Брееее, ама големи *** са гърците!
16
9
 
5
 
! Отговори
До Берлин преди 9 години
И снощи ти го написах!Ах,Берлин,струва ми се,че още не може да преживеете битката за Крит,където духът на гръцката съпротива забави нахлуването в Русия в продължение на повече от 6 месеца,а последиците всички ги знаят.Днес,като че ли е същата сцена.Едно икономическо джудже като Гърция заплашва да взриви немската икономическа империя.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 8Научи се да смяташ. 16 милиарда за 20-30 години и лихва от 8-10%. За период от 20 години и 7% лихва - общо към 7 милиарда. А при 10% за 30 години - смятай колко ще ни струва заема.
14
3
 
9
 
! Отговори
Мадафакис преди 9 години
*** ще подари 1 трилион рубли на Гърция заради черните им очи. А един мармот завива шоколада в станиол...
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,що си се запенил,все едно,че парите си ги дал ти!?"Спасителната"програма е грешна,това показват резултатите-180 на сто от БВП,28%безработица,над 55%безработица при младите...Това е все едно да идеш на доктор,да ти е написал рецепта за лекарства,от тях да ти става по-зле и доктора да те убеждава,че трябва да продължиш лечението точно с тия л-ва...Ципрас внася утре закон за гласуване за защита на първо жилище,да не могат банките да продават заемите на чужди фондове,100 вноски за дължащите