Гърция няма план Б за излизане от еврозоната

Според Ципрас страната е оставила зад гърба си политиката на икономии
Обновена: 18 фев 2015 14:08 | 18 фев 2015 11:55, Бойчо Попов
51
Гърция няма план Б за излизане от еврозоната
Снимка: Ройтерс

Въпреки че Гърция е готова да преговаря за удължаване на спасителната програма, все още остават редица нерешени въпроси.

В понеделник на срещата на еврогрупата с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис Атина получи ясен ултиматум – или ще приеме продължаване на сегашната програма с всички включени задължения, или страната ще поеме по коренно противоположния път. Гърция получи срок за решение до петък или най-късно до началото на следващата седмица. Но след това всичко приключва, поясниха дипломати. След като във вечерните часове на вторник стана ясно, че Гърция ще се стреми към удължаване на кредитното споразумение с шест месеца, последва уточнението, че условията тепърва се уточняват.

Но гръцкият премиер Алексис Ципрас изрично разграничава цялата програма от кредитното споразумение. Правителството си представя удължаване, но при ясно отклонение от договорените вече цели за икономии на изтичащата програма, заяви правителствен служител в Атина, цитиран от DPA.

След като в понеделник Варуфакис вече се показа като безкомпромисен, сега и Ципрас повтори, че държи на обещанието си към гръцките избиратели да се сложи край на програмата за строги икономии.

„Има един обичай, че новоизбраните правителства правят компромиси с предизборните си обещания“, заяви Ципрас пред депутатите от неговата партия СИРИЗА. „Повтарям - за разнообразие ние възнамеряваме наистина да изпълним нашите обещания".

При това той също нападна и германския финансов министър Волфганг Шойбле, който заяви в понеделник, че съжалява гърците за това, че са избрали правителство, което се държи така безотговорно. „Би било по-добре да му е жал за хората, които ходят с наведена глава“, заяви Ципрас.

В последно време Ципрас се опитва да намери повече чуваемост за идеите си и на Запад, и по-специално в Германия, като даде първото си интервю за немскоезична чуждестранна медия. За неговата страна старата програма за строги икономии е "мъртва", каза той в интервю за списание Stern. “Предложението за удължаване с шест месеца е парадоксално", оплака се той. „Тези, които развиват такива идеи, си губят времето".

В разговора Ципрас ясно отклонява ултиматума, който страната получи в понеделник. „За подобни ултиматуми в ЕС не би трябвало да има място. Никой не може да изисква такова нещо от нас – да продължаваме онова, което правителството на Самарас ни причини“.

За своята страна Ципрас не иска „нови помощи, а време, за да продължи с реформите. Затова имаме нужда от преходна програма. Това трябва да ни позволи да съберем свежи средства чрез краткосрочни държавни облигации“, пояснява той. Свързаните с програмата ангажименти за реформи обаче Ципрас отново отхвърля. 

„План Б – тоест, излизане от еврозоната, за нас не съществува. Не ни трябва такъв план, защото ще останем с еврото. Но тази цел няма да постигнем за сметка на слабите – като нашето предишно правителство", казва още той. 

Още бизнес новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
do 8 преди 9 години
Първи: няма как лихва върху 40 милиарда да е 30 милиарда!!! Второ: разликата между 20 и 10 милиарда е огромна и е доста несериозно да жонглираш с цифри, които цялата ти рода за три поколения напред за целия си живот няма да получат като заплати.Трето: България няма да я спасят, а ще я оставят да фалират. Гърция е единственото изключение.
11
7
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Да излизат НЕ-ЗА-БАВ-НО! Но преди това да имат любезността да върнат 231 000 000 000 Еврона на Германия, Франция и Италия.
10
3
 
10
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 9 години
План Б - минават на постно сувлаки и кладенчова вода, а от морските дарове само морска сол!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ги уплашат! Ще ги уплашат гаргите! Вече са ги уплашили!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция няма и план А. Планът им е се изразява в това да обикалят кредиторите и да реват за още пари, но да не дават гаранции, че ще ги върнат. Кой ще даде пари на някой, след като няма да му бъдат върнати. Това са гръцките простотии. Дори в Германия няма 15 заплата и пенсиониране на 55 години!!! Трябва да си орежат рахата, който им е бил плащан от други до сега. Просто гърците са нагли. Трябваше да ги оставят да фалират тогава и да се оправят. Еврото няма да потъне, защото Гърцие не е фактор!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей няма такава наглост, да им даде ЕС пари, но да не правят икономии и реформи (сиреч това означава да не върнат парите). Няма как с икономика, която произвежда само маслини и портокали и се крепи от туризъм, да седиш цял ден по кафетата през деня и да играеш карти понеже е много горещо, а вечер да пиеш узо и да трошиш чинии....
6
6
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Иска пари,*** не ще условия.Време е да му покажат ,че не може да ти наливат пари и ти да си правиш каквото си искаш.......Ти какво си мислиш,че ще се случи с България следващите 15-20 години???С новия дълг от 16 млрд. евро външния дълг става 41 млрд. лева,а лихвите с главницата са около 20-30 млрд. лева.Общо ще трябва да връщаш ти,аз,другите във форума и в България около 60-70 млрд.лева.И се смееш сега на гърците,но после на нас ще ни се смеят и извиват ръцете,като на гърците сега!!!!
5
4
 
4
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
аман от гръдски номера дано да ги изритат от евро зоната, иначе няма край с тях
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция е един *** лепнат върху *** на ЕС , който никога няма да напусне евро зоната без да има друг донор за чийто *** да се залепи , а все още доста хора си спомнят драхмата . Гърция винаги е имала много силно лоби в САЩ и някои европейски страни , демонстрират ориентация и към Русия , но тъй като руснаците едва ли ще гизасипят с няколко стотин милиарда долара , предпочитат да паразитират върху еврото. От влизането в ЕС грътската икономика е погълнала около трилион евро финансиране
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска пари,*** не ще условия.Време е да му покажат ,че не може да ти наливат пари и ти да си правиш каквото си искаш.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То всъщност комунистите трябва да обвиняват не Самарас, а социалиста Папандреу, който вдигна стандарта на гърците изкуствено след 1980 г. с взимането на заеми. След това банките им направиха едни номер и дълга се вдигна многократно.
1
0
 
7
 
! Отговори
f преди 9 години
,малей.... страх -тия ще уплашат гаргите на гол гъзец гайтанец