Оланд разкри от какви оръжия се състои френският ядрен арсенал

"В опасен свят - а светът е опасен, Франция няма да свали гарда"
19 фев 2015 20:36, Елка Василева
39
Оланд разкри от какви оръжия се състои френският ядрен арсенал
Франсоа Оланд. Снимка: архив, Reuters

В името на прозрачността френският президент Франсоа Оланд за първи път днес разкри от какво се състои френският ядрен арсенал и потвърди, че Франция разполага общо с по-малко от 300 ядрени бойни глави, предаде Франс прес.

Президентът и главнокомандващ на френските въоръжени сили заяви в реч във военновъздушната база в южния град Истр, че "иска да стигне още по-далеч в прозрачността - по отношение и на доктрината, и на арсеналите, и на конкретните усилия за разоръжаване".

Той каза, че Франция разполага с три групи от 16 ракети в подводници и с 54 ракети въздух-земя със среден обсег, с които са въоръжени бойни самолети. Общо това са по-малко от 300 ядрени бойни глави, каза Оланд и напомни, че Франция стана за пример още през 2008 г. като държава, която разкри  числеността на ядрения си арсенал.

Тази численост бе съобщена от бившия президент Никола Саркози, който сложи край на пълната  секретност, наложена над френския ядрен арсенал. Той бе изчислен по онова време от американски учени на 348 бойни глави, отбелязва АФП.

Оланд напомни, че приоритет за Франция е "окончателното спиране на производството на ядрени материали, предназначени за ядрени оръжия". Той посочи, че преговори не са започнати поради липса на съгласие на основните засегнати държави.

 "Затова днес отправям призив към всички държави, притежаващи ядрено оръжие, да започнат незабавно тези преговори. В идните седмици Франция ще предложи амбициозен, реалистичен и подлежащ на проверка проект за такъв договор", продължи френският президент.

Той увери, че и дума не може да става страната му да "свали гарда" в ядреното възпиране, защото "международният контекст не допуска никаква слабост".

"В опасен свят - а светът е опасен, Франция няма да свали гарда. Възможността за бъдещи конфликти между държави, в които можем да бъдем пряко или непряко замесени, не може да бъде изключена. В сферата на ядрените оръжия през последните 20 години се появиха нови сили, а и други се опитват да го сторят", каза Оланд.

"Увеличаването на броя на държавите, притежаващи ядрено оръжие, е голяма опасност и за мира в техните райони, и за международната сигурност", продължи президентът.

"В това е същността на нашата позиция от месеци, ако не и от години в преговорите с Иран: да на ядрената  индустрия за мирни цели, не на ядрените оръжия. Проблемът е, че досега Иран не ни е доказал, че е готов да се откаже от бомбата, но щом го стори, ще бъде сключено споразумение", каза Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
345 преди 9 години
Франция е книжен тигър, както и почти целият Запад. Голямата грешка на Хитлер беше, че трябваше първо да превземе Англия, а след няколко години немското знаме щеше да се вее над Капитолия. Единствено немците, българите и руснаците са добри воини от цяла Европа. Другите са жив майтап.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна се отказаха от ядреното оръжие и я превзеха. Това очаква и Франция и всеки който няма атомни ракети. Извода е - да строим бомби.
20
8
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Някой спомена за френската армия, че като ги нападне някой и веднага свалят гащите. Ми какво да кажем за италианците и гърците олеее малее :) ми испанците. Тея южните страни им дай весело и живот. Ние може да имаме пръчки и тояги ама сме много по смели, въпреки че не сме задружни.
19
1
 
32
 
! Отговори
България преди 9 години
Ние пък имаме 1 танк, един самолет дето колесника му не работи, една подводница на сушата и кораби за скраб. ама сме много ербап.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мавродиев Първо, не са забранени, а са се отказали от тях по взаимна спогодба САЩ и СССР. Второ, отнася се за ракети "земя-земя", а тези тук се носят от бомбардировачи.
17
4
 
7
 
! Отговори
Мавродиев преди 9 години
А ракетите със среден обсег с ядрени бойни глави не бяха ли забранени? По спомен само стратегическите можеха да носят ядрени бойни глави?
16
2
 
23
 
! Отговори
бг преди 9 години
Оланд : Призива не важи за Израел.
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Viva la France!
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dobar vecer franzuzi vie ste utaikata na sveta
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега криеха, сега ги хвана шубето и се хвалят.
12
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала на Франция...А сега да намажат задникът с вазелин, че е време да си лягаме!
11
8
 
24
 
! Отговори
42 преди 9 години
КОЯ ФРАНЦИЯ- БЯЛАТА ИЛИ ЧЕРНАТА, ЧЕ ТЯ ВТОРАТА МАЙ СТАНА ПО- МНОГОЧИСЛЕНА, АКО БРОИМ И МОСЕЛЕМИТЕ.
10
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мога да кажа че се напиках от смях. Наистина в постовете има хора с велико чувство за хумор. Ще цитирам три от тя:1. С френски ласки може и да покорите света нали така парфюмчета.2.френският ядрен арсенал се състои предимно от меки китки3.Франция е държава, окупирана в историята си няколко пъти и известна с факта, че нейната войска се предава в почти всички конфликти, в които участвахахахахахахаха!!! Браво, дами и господа.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До V.Katzolanisприема се, че не умееш да се изразяваш ясно на български и затова не си искал да обиждаш стари и бедни хора.
8
12
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Верно е, на фона на 6000 са малко, ако ше си мерите...ракетите, пак са малко.Но са достатъчно да постелят огнено одеяло над цяла източна Русия.Не че някога биха го направили, французите и немците са си научили урока и никога няма да започнат война с Русия.Тия бомби са да пашат ***.И добре, че ги има.
7
5
 
8
 
! Отговори
Vans преди 9 години
300 глави демокрация
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега остава да каже, че тези ракети могат и да летят.
5
9
 
12
 
! Отговори
Кестел преди 9 години
С тоя костюм мяза на гробар
4
3
 
14
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Тюю бре,как да не му повярваме,нали е социалист. И като такъв още не се беше качил на"престола" и прати войници в Чад да учи *** на френска демокрация.....Не ми се коментират последните двама президенти на Франция.....френски *** от"Богоизбраните"
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чисто и просто президентът Оланд интелигентно каза на ядрените ербапи-атакисти-военолюбци, че за елиминиране на масите над главите им е помислено.