Искането за помощ на Гърция е Троянски кон

Германия продължава да настоява за ясни ангажименти на Атина
20 фев 2015 11:12, Бойчо Попов
36
Искането за помощ на Гърция е Троянски кон
Снимка: Reuters

Федералното правителство на Германия призовава гръцкото правителство да даде недвусмислено обещание за осъществяването на реформите. Писмото от Гърция, с което в четвъртък се искаше продължаване на спасителната програма, е "Троянски кон", пише в документа, който се подготвя за срещата на финансовите министри на еврозоната в петък. Целта на искането е да се получи мостов заем и да спре настоящата програма за помощи.

В гръцката митология троянският кон е символ на измамата. С помощта на дървен кон по време на Троянската война гърците са успели да вкарат тайно войници в град Троя, които са били скрити в самия кон. Така гърците са надвили троянците и са завладели града. 

"Гръцкото писмо въобще не е ясно, има огромна възможност за тълкуване в различни аспекти", критикува федералното правителство според официалния документ, цитиран от Die Zeit. В него не се съдържал никакъв ясен ангажимент, че настоящата програма ще приключи успешно и Гърция ще предприеме мерки за реформа. В допълнение не ставало ясно как гръцкото правителство ще плати задълженията си предвид спада на приходите от данъци през последните и следващите седмици. На тази база нямало никакъв смисъл да се подготвя проект за заключителна декларация на еврогрупата в петък.

Според документа федералното правителство в Берлин настоява гръцкото искане да съдържа три "кратки и лесни за разбиране изречения". Те трябва да гласят: "Ние искаме удължаване на текущата програма, като се възползваме от съществуващата гъвкавост. Ние ще координираме с институциите всички промени в мерките от съществуващия Меморандум за разбирателство. И ние възнамеряваме да завършим тази програма успешно".

Според федералното правителство документът съдържа неясно тълкувание за бюджетния излишък. Досега Германия и европартньорите настояват през тази година в гръцкия бюджет да има излишък от до 3%. В документа обаче просто пише, че ще се постигне "достатъчен" първичен излишък.

В допълнение федералното правителство предлага да не се удължава достъпът до 10,9 млрд. евро, които бяха предназначени за рекапитализирането на гръцките банки. Гръцките банки преминаха успешно банковия стрес тест през миналата година. Парите все още бяха обект на дискусии в края на миналата година под формата на предпазна кредитна линия, с която след успешното приключване на програмата Гърция трябваше да се защитава от сътресенията на пазара.

Същевременно гръцкият премиер Алексис Ципрас реагира с враждебност към германското писмо и описанието "троянски кон" за искането му. Според държавен служител в телефонен разговор с канцлера Ангела Меркел той е разкритикувал този избор на думи. Това "няма да помогне по някакъв начин на реалните дискусии", е заявил премиерът. В допълнение Ципрас се е оплакал от грубата германска позиция, както съобщава пресслужбата на федералното правителство.

Междувременно САЩ призоваха европейците и Атина да се споразумеят за финансирането на Гърция, предупреждавайки, че евентуален неуспех ще върне несигурността в еврозоната. За Европа и за световната икономика е важно да се постигне споразумение, каза представител на американското финансово министерство, цитиран от AFP, уточнявайки, че ще са нужни сериозни усилия за намиране на компромис и от двете страни.

Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят на извънредна своя среща в Брюксел днес молбата на новото гръцко правителство за продължаване на помощта. Страните от еврозоната настояват за ясен ангажимент на Атина, че ще спази поетите мерки за реформи и строги икономии.

Сегашната програма ще изтече в полунощ на 28 февруари. През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Без настоящата програма страната може да фалира.

Едно евентуално удължаване на срока на програмата също така ще трябва да мине през одобрението на редица парламенти до края на следващата седмица, сред които и германският Бундестаг.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg!

 


36
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Ellin преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТМного си неграмотен... оригинални старогръцки ръкописи има броени на пръсти. Но има запазени фрагменти (и от Илиада), които са хиляди. Гърция е люлката на западната цивилизация, а за твое съжаление ние, съвременните гърци, сме наследниците на тази култура. Ренесанса преоткрива културата ни и това, за твое съжаление не може да се промени. Корумпираните политици довели до тази криза и самата криза няма общо с културното ни наследство. Че теб те дразни си е въпрос на комплексите ти.
24
2
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
"Троянският кон" не е гръцки.Цялата ни позната антична гръцка култура е създадена през Ренесанса, включително и Илиадата. Илиадата е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансо-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените Сирийски ръкопис, за когото последните, забележете допускат, че може и да е превод от гръцки ръкопис, който може би, бил изчезнал.ЕВРОПА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ СВОЯТА ИЛЮЗИЯ ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО НА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ ГРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ.
23
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Велик и единен народ не като българите злобни и гладни като вълци
22
3
 
4
 
! Отговори
Радо преди 8 години
Дайте им пари на гърчолята, но да гарантират връщането им с някой от техните острови.Да не забравяме, че така Аляска от руска стана американска.
21
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До Сакиса ти на грък ли се правиш, бе..:))))
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СакисТака де, нали затова си правехте, каквото искате. И понеже се имате са много хитри, си мислехте, че така ще продължи, докато свят светува. Ама, май се приключва. Скоро ще се наложи сами да се оправяте. И тогава ще видим, наистина ли сте толкова способни!
19
6
 
8
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
До Анонимен 25Мъжкарче, вие и сега сте външна граница на ЕС. Я виж колко много "бежанци" пуснахте у вас през последните 2 години. А вие няма как да станете глезеното детенце, защото за тази работа се изискват умения и умствен потенциал, каквито вие все още не притежавате. Сам виждаш, че всеки прави каквото си иска с България. Ако на някой му трябва нещо, идва при вас и си го взима, без да ви пита и без да ви даде нищо в замяна. Защото ЗНАЕ че не сте единни и нямате никакви национални интереси.
18
8
 
6
 
! Отговори
баба Ванга преди 8 години
Гърците са боклукът на Европа!
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СакисКакво има да го мислим. Разкарайте се от ЕС, България става външна граница, превръщаме се в глезеното детенце и почват да ни заливат милиарди евро, а всички гръцки търговци си местят бизнеса и парите при нас в БГ. А вие ще броите барабонките на козите.
16
9
 
15
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
Българите, вместо да се чудите по кого да изливате прословутата си, безкрайна злоба, по- добре мислете защо искате да добавите нови 16 милиарда заем, към взетите преди няма и година 8 милиарда и 12-те милиарда от последните 10 години и дали ще успеете да ги върнете. А Еллада не я мислете, тя ще се оправи и без вашата "мъдрост".
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Мнооого са хитри, няма що, какво правителство си избраха. Те им викат хората: изяли сте и изпили стотици милиарди, повече не може, а сладурите отвръщат, че ще правят каквото си искат, щото са висша раса и светът им е длъжен, а пък и някакви намеци за фашизам чак правят, вадят сметки още от втората световна. Не бях виждал друг народ с такава наслада да си прави харакири.
14
5
 
9
 
! Отговори
хаха преди 8 години
от март месец гърците освен хитри и будни..ще бъдат и ГЛАДНИ:))гърците няма да СТАНАТ роби...те СА !!!!
13
3
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Ами както виждаш не си ги плащат, даже им дават нови.-Объркал си се другарю, Тулски, гърците в момента си плащат заемите - но не искат в бъдеще да плащат! Има огромна разлика какво правиш и какво лъжеш, че евентуално ще направиш. Гърците са като ***, искат да лапат, а другите да плащат. Долен народ са гърчолята. Нямат нищо общо с Европа.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Евала на немците.." И какво евала. Досега гърците да са отстъпили по една точка? Не знам защо толкова ни се иска да ги смажат гърците. Сигурно от завист, че не можем да им стъпим на малкия пръст.
11
6
 
18
 
! Отговори
I'm преди 8 години
Оплакал се Ципрас от германците! Ама как може да са толкова нахални тия германци!!! Да си искат парите!?! И тая Меркел вместо да си иска парите, да се извини на Ципрас ВЕДНАГА!!! Нахалница!!!
10
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ,вие гърците не ги мислете,те са хитри и най вече ЕДИННИ и БУДНИ ,та никой не може да им накриви калпака ! Те не са като нас - заблудени овцИ ! И никога няма да станат роби като нас !
9
5
 
11
 
! Отговори
вундеба преди 8 години
Следва разтваракис бузакис и мазакис с вазелинакис
8
6
 
29
 
! Отговори
факт преди 8 години
Изън ЕС или в ЕС, с драхма или с евро - но на гърците няма да им позволят да не си плащат заемите! За гърчолята най-добрия избор е в ЕС с евро, защото иначе фалират безнадеждно и ще бъдат окупирани икономически от Турция и неофициалната им валута ще стане турската лира.
7
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно нещо Западът започва да проумява - ако не се споразумеят с гърците ще си подпалят чергата. Защото следващите вече чукат на вратата. Този световен ред не се xаресва на народите. Преди 100 години владееxа света с оръжие, сега го правят със заеми.
6
6
 
1
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
Ако може някой бълг.журналист да публикува отговора на Агенцията за управление на държавния дълг на Гърция,даден писмено на запитване от народния представител на ДИМАР-Мария Янакаки,който е качен на доста гръцки сайтове,за да видим как е разпределено обслужването на държавния дълг за периода 2013-2030г.по вноски.примерГод.2016-вноска-7.075,лихва-6.028Год.2017-вноска-7.480,лихва-6.405Год.2018-вноска-4.672,лихва-6.590..Год.2022-вноска-8.873,лихва-24.489Год.2023-вноска-11.186,лихва-17.551