Руснаците убедени във външна военна заплаха

Половината искат да видят свой роднина в редиците на армията
Обновена: 20 фев 2015 14:08 | 20 фев 2015 12:16, Елка Василева
186
Руснаците убедени във външна военна заплаха
Снимка: архив, Reuters

Външната военна заплаха изглежда по-реална за хората в Русия, отколкото преди - две трети от запитаните твърдят, че тя е налице, показва проучване на социологическия център ВЦИОМ, чиито данни цитира Интерфакс.

Русия е застрашена от външни сили според 68 на сто от участниците в анкета от средата на месеца. Преди година така са смятали 52 процента от хората в страната, а през 2000 г. - 49 на сто, пояснява агенцията.

Съмнения в съществуването на външна заплаха за Русия изразяват 28 процента от отговорилите срещу 42 на сто през 2014 г.

Нараснал е делът на положителните оценки за състоянието на руската армия: 49 на сто срещу 24 процента преди година и 14 процента през 2009 г. Съответно са намалели отрицателните - 6 на сто срещу 14 процента миналата година.

Няма единно мнение дали трябва да бъде увеличен личният състав на въоръжените сили. За по-голяма войска се обявяват 40 на сто от жителите на Русия при 30 на сто през 2014 г. - най-висок процент, откакто се правят подобни проучвания, отбелязват социолозите.

Четиридесет и двама на всеки сто участници обаче смятат, че няма нужда от разрастване на армията. Едва 7 на сто смятат, че са необходими съществени съкращения.

Близо половината хора в Русия (47 на сто) биха желали да видят свой син, брат, съпруг или друг роднина в редиците на въоръжените сили. Също толкова жители на федерацията напротив - не искат техни близки роднини да служат във войската. Шест на сто не дават отговор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: русиявоенна заплаха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
до -10 преди 9 години
бъди последователен ,когато спориш. Не сменяй темата.
98
8
 
14
 
! Отговори
до 124 преди 9 години
Средният руснак има имоти в България, над 500 хиляди. А средният българин има имоти на село. А средният американец има ипотека.
97
1
 
6
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Тук става въпрос за НАТО и за това, е ли Русия нормална човеколюбива държава!
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз мисля че 100% от руснаците биха искали да видят свой познат в редиците на армията. Какво е това само 47%, пълна обида.
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука става въпрос за сащ, не знам те да купуват газ от Русия. Пък и тогава защо им бяха всички тия пролети, като е по-евтино да си го купуваш ?!
94
8
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Жалко за самите руснаци, че имат такава тиранична държава - все още цялата земя е собственост на държавата. Затова нямат шанс да развият селско стопанство и производство на храна. Понеже истинско селско стопанство с успешни ферми и голямо производство се правят само там, където земята е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ! Русия си остана робско-крепостническа държава, в която индивидът е без особена стойност. Нито една страна не е станала просперираща от близост с Русия. Венецуела няма даже тоалетна хартия!
93
3
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Никога няма да отида запас! Ще искам политическо убежище в Гърция!--------Защо в Гърция, защо не в братска Русия?
92
2
 
6
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До 101Мани ги тия дето имат къщи в Гърция, говоря за средния руснак дето му промиват мозъка по цял ден, айде тука в еврпейската част пак се гледат чужди телевизии и и-нета е горедолу читав, ама в останалата част е тъмна индияи наистина представата на руснаците за Гърция, Българи и прибалтика е, че там в момента наистина умират от глад и студ :) тука постоянно по медиите върви помия, наскоро даваха Столипиново *** и обясняавха колко трудно живеят тия "българи" в ЕС :)
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има разлика и в тактиката. Руснаците са свикнали да играят в шахмат, където силите на противника и техните действия се виждат от всички. Западните политици играят покер, в който измамата на противника се счита за успех и достойнство.Така е и в момента. САЩ, които са челният отряд на западната цивилизация и са във фактически фалит с дериватен дълг от 700 трилиона долара, играят покер не само срещу Русия. Залогът е съдбата на цялото човечество.
90
5
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
А къде остави природните ресурси на Русия пиндосче, не е ли това основната причина за "кризата в Украйна". Както беше в Ирак, Либия и пр. безброй са.-----------И какъв му е проблема на НАТО с природните ресурси на Русия? ЕС получава ли си руския газ - получава си го. Даже руснаците сами си го предлагат. Защо им е да водят война, като е по-евтино да си го купиш!
89
6
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Западът няма да харчи ресурси, още по-малко да поставя в опасност живота на хората си заради една Русия, която така или иначе ще бъде икономически и политически смазана. Рейгън и Татчер смазаха ссср, сега става същото, само че - много по бързо. С БРИКС не се заблуждавайте - аз живея в ЮАР и мога да ви кажа, че управата тук изпълнява каквото наредят от САЩ и това е най-добрият вариант за страната. С рубли никой не купува, нито с юани - доларът, както видяхте бая се вдигна. Всеки търси долари!
88
9
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
Ха много странн написах негативен коментар за руснаците, а плюсчетата са повече, явно путеристите не са го разбрали ;)
87
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 9 години
В Ловеч били атомните бомби, а? И руските бази били там :) :) :)Имаше едно поделение - огромен склад за горива и това е. И там никога не е имало руснаци. Това го прочете в СТРОГО СЕКРЕТНО, нали?
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До четете малко ве 103Ти как ги видя като си бил още в т...ците на баща си. ***.Не дискредитирай русофобската пасмина. Тя и без твоите глупости е достатъчно неграмотна
85
8
 
3
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Слушай бе! Точно в Казанлък съм служил, и нямаше никакви руснаци.-------- Какво ми дреме дали войникът се казва Иванов или Петров, след като риския генерал като му заповяда да тича в Чехословакия и да убива, и той хуква и започва да убива!
84
3
 
6
 
! Отговори
до -10 преди 9 години
А къде остави природните ресурси на Русия пиндосче, не е ли това основната причина за "кризата в Украйна". Както беше в Ирак, Либия и пр. безброй са.
83
8
 
4
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Слушай бе! Точно в Казанлък съм служил, и нямаше никакви руснаци.-----------Е как ще е нямало? Ти какъв си? Волен Сидеров какъв е? За българи ли се смятате?
82
9
 
2
 
! Отговори
бази на ссср преди 9 години
за тези бази знаеше целия свет, само българетата не знаят... доста дълго време бяхме на мушката на нато, сега се радвам че няма вече подобни гадории тук
81
6
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Увря ли ти главата, защо на щатите им трябва Украйна?------Не не ми увря в главата, защот НАТО така или иначе си имат членове, които граничат с Русия. Викат им Брибалтийски републики. На теб сега увря ли ти в главата колко си посредствен и как една опорна точка е достатъчна да ти изпари мисловната дейност от сивото вещество!
80
8
 
3
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 9 години
Икономиката на Русия е колкото две Холандии или една Италия, но се основава на суровини и енергоносители. Никакъв световен фактор не могат да бъдат с тия мизерни числа - вижте статистическите данни - просто няма как да бъдат фактор. Втечненият газ е на път да изравни и ще стане по-евтин от тръбно-пренасяния. Именно затова, Америка стана най-големият производител и ще направи газа световна стока, като петрола, с цени определяни на борсата в Ню Йорк. А руснаците - нека се правят на велики.